Zdravlje 21. ožujka 2018.

Menopauza: Što očekivati i kako se s njome nositi

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako nije pravilo, najčešće se javlja između 45. i 55. godine, a kod svake žene može se manifestirati drukčije. Kako bi se u tom razdoblju dobro osjećala, najvažnije je ostati pozitivna.

Većini žena menopauza izaziva nelagodu jer se, osim izostanka mjesečnice, javljaju i brojni drugi simptomi. Međutim, prvi simptomi poput nesanice i iznenadnog znojenja te povremeni izostanak mjesečnice zapravo ne znače da je nastupila menopauza, već perimenopauza ili predmenopauza. To je razdoblje tijekom kojeg tijelo prelazi u menopauzu, no ona nastupa tek kada mjesečnica izostaje punih godinu dana. Dakle, ako tvoja mjesečnica izostaje dva ili tri mjeseca, pa zatim jedan mjesec dođe, to je tek proces perimenopauze. 

Ipak, oba razdoblja obilježena su simptomima koji nisu ugodni, no oni su normalan biološki proces koje tijelo prolazi tijekom starenja, stoga na njih ne treba gledati negativno. Štoviše, prilagodbom životnog stila i promjenom određenih navika možeš učiniti mnogo kako bi si olakšala te simptome. 

Valunzi i nesanica

Jedan od prvih i najčešćih simptoma koji se javljaju u perimenopauzi nagle su promjene temperature tijela, takozvani valunzi. Prema portalu John Hopkins Medicine čak 75% žena suočava se s iznenadnim i kratkoročnim valovima topline u tijelu. Oni najčešće traju svega nekoliko minuta, ali mogu se javljati i do deset puta dnevno, a uzrokuju ih hormonalne promjene u tijelu. Takve promjene u temperaturi tijela mogu izazvati nervozu i nelagodu jer dovode do znojenja, a ponekad i do vrtoglavice. Vrlo često javljaju se tijekom noći pa nije rijetkost da se nakon takvog valunga moraš presvući jer ti je odjeća mokra. Kako bi što lakše podnosila valunge i smanjila njihovo pojavljivanje, možeš učiniti sljedeće:

  • odijevati se slojevito - kada osjetiš nalet vrućine jednostavno skineš dio odjeće 
  • disati duboko i polako - iako neće otkloniti valunge, duboko disanje može pomoći da traju kraće 
  • piti puno vode - voda pomaže regulirati temperaturu tijela, pa može pomoći da se manje znojiš
  • smanjiti grijanje - kada god je moguće neka prostor u kojem boraviš bude na optimalnoj temperaturi; ako je pretoplo u prostoriji, i tebi će lako postati vruće
  • izbjegavati vruću i ljutu hranu - ljuta hrana može biti okidač valunga kod nekih žena, stoga primijetiš li da je to i kod tebe slučaj, izbjegavaj takvu hranu.

Uz valunge, tu je i nesanica koja se također javlja kod velikog broja žena. Iako se naše navike spavanja mijenjaju kako starimo, u menopauzi dolazi do čestog buđenja usred noći ili nemogućnosti da zaspimo. Međutim, nema razloga za nervozu i razdražljivost jer se i to može riješiti. Najvažnije je da smanjiš stres i nastojiš ići spavati uvijek u isto vrijeme. Stvoriš li rutinu spavanja i ustajanja, lakše ćeš zaspati, pa i odspavati cijelu noć bez buđenja. Usto, pokušaj spavati s djelomično otvorenim prozorom kako bi u sobi uvijek bio svjež zrak. 

Suha koža i oslabljena kosa

U menopauzi koža gubi sposobnost zadržavanja vode, pa postane prilično suha, tanka i bez sjaja, što se najviše očituje na licu. Zbog toga zahtjeva drukčiju vrstu njege od one na koju si naviknula, pa je važno da rutinu njege lica prilagodiš ovom razdoblju života. U tome ti mogu pomoći četiri stupa za zdravu, blistavu i nahranjenu kožu:

  • temeljito uklanjanje šminke
  • zaštita od sunca
  • redoviti pilinzi
  • bogata hidratacija.

Kako bi nahranila kožu i održala je hidratiziranom, isplati se investirati u dobru dnevnu i noćnu kremu i serum. To je potvrdila i Danijela Dvornik koja je s nama podijelila svoje iskustvo s menopauzom. Počelo mi je s licem, prvo mi je krema koju sam koristila počela smetati, koža više nije bila meka kao prije, ali nakon dugog, jako dugog traženja, našla sam Neovadiol liniju za lice - naravno, dnevnu i noćnu, ističe Danijela te dodaje, kako odbijam stariti, jer duh mi je mlad, tako radim na svom tijelu, živim dinamično i uživam u svojoj novoj rutini lica.

 | Author: Vichy Foto: Vichy

Uz suhu kožu, tijekom menopauze dolazi i do suhe kose sklone lomljenju i ispadanju. Kako bi održala kosu što je moguće ljepšom i zdravijom, morat ćeš joj pokloniti dovoljno pažnje. To podrazumijeva redovito korištenje hranjivih maski i ulja za kosu koja će smanjiti njezino isušivanje i pucanje te više sušenja na zraku, a manje sušilom za kosu koje ju dodatno oštećuje. Umjesto čestog bojenja kose agresivnim bojama radije se okreni preljevima za kosu koji su blaži i manje štetni. Usto, pokušaj što manje vezati kosu u rep - radije koristi kopče koje ju neće zatezati. 

Smanjeni libido i nagle promjene raspoloženja

Na smanjenje seksualne želje u menopauzi može utjecati mnogo toga, no glavni je krivac manjak estrogena koji u perimenopauzi počinje opadati. Zbog toga dolazi do vaginalne suhoće, pa sam seks više nije ugodan. Povrh toga, s godinama dolazi i do promjena u cirkulaciji, pa se protok krvi u genitalije smanjuje, što dovodi i do smanjenja osjeta. S druge strane, žene koje vode borbu s nesanicom mogu jednostavno biti preumorne za odnos, dok se neke pak mogu osjećati nepoželjnima i izgubiti samopouzdanje zbog fizičkih promjena na tijelu.

No ništa od toga ne znači da je tvoj seksualni život gotov, štoviše, sada je vrijeme da počneš uživati i ponovno se zbližiš s partnerom. U slučaju vaginalne suhoće jednostavno posegnite za lubrikantom, naposljetku, tome je i namijenjen. Ako se pak osjećaš manje privlačnom zbog nekoliko kilograma viška, razgovaraj s partnerom o tome, reci mu što te tišti, vidjet ćeš da on ne vidi te kilograme i da si njemu savršena takva kakva jesi. Važno je da otvoreno i iskreno komunicirate o svom odnosu jer samo tako možeš promijeniti situaciju na bolje. Usto, smanjenje seksualne želje ne javlja se nužno kod svake žene, štoviše, pojedine žene kažu da im se u menopauzi libido čak i povećao. Stoga nemoj dopustiti da ti promjene na tijelu naruše samopouzdanje i natjeraju te da zanemariš svoju seksualnost. Sjeti se - za sve postoji rješenje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Muče li te između ostalog i nagle promjene raspoloženja ili depresija, pa si u jednom trenutku nasmijana, a u drugom plačeš, ne brini, to je samo dio perimenopauze i proći će. Prema portalu Harvard Health Publishing promjene raspoloženja češće su u perimenopauzi kada su hormonske promjene nestabilne, dok se kasnije one smanjuju kako se hormoni ponovno stabiliziraju. Kako bi smanjila učestalost takvih promjena i ostala pozitivna važno je da se riješiš stresa, a to možeš učiniti tako što ćeš svakodnevno izdvojiti vrijeme za sebe. Otiđi u šetnju, upiši se na jogu ili zumbu, a voliš li kuhati, iskušaj nove recepte i uživaj u tome. Bitno je da svaki dan učiniš nešto što će te usrećiti i opustiti, a ne da ti se dan vrti samo oko posla, kućanskih obaveza i obitelji.

Višak kilograma

Kako estrogen pomaže kontrolirati tjelesnu težinu, ulaskom u predmenopauzu, tijelo ga sve manje proizvodi što znači da je teže održavati težinu na željenoj razini. Zbog toga je jako važno okrenuti se zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Pokušaj iz prehrane izbaciti šećer koliko god je to moguće, a okreni se lisnatom povrću, voću i namirnicama bogatim proteinima te kalcijem. Iznimno je važna i tjelovježba, pa izdvoji pola sata dnevno za vožnju biciklom ili šetnju. Obje aktivnosti su jednostavne i besplatne, stoga svaki dan pređi određenu kilometražu. Tako ćeš ostati u formi, a ujedno ćeš se i psihički osjećati bolje. 

Trebaš biti pozitivna

Vjerujem da mnoge žene u menopauzi imaju probleme, ali ja sam ih odlučila ignorirati. Našla sam si zanimaciju, shvatila sam da je to period u životu koji donosi nove izazove i prionula istima što me učinilo boljom. Zdravije se hranim, vježbam, a promjenama koje sam osjetila nisam dopustila da mi naruše samopouzdanje, kazala je Daniela Dvornik.

Stoga, povedi se njenim primjerom i nemoj zaboraviti da je menopauza samo dio života koji svaka žena prolazi, a ti odlučuješ kako ćeš ga iskusiti. Ostani pozitivna i iskoristi to razdoblje na najbolji mogući način za sebe i svoje tijelo.

Priključi se i ti #nemapauze pokretu! Pridruži se Facebook grupi #NemaPauze u menopauzi, pronađi savjete stručnjaka, preporuke drugih žena i širi pozitivan stav dalje! Podijeli svoje iskustvo s menopauzom,  postani nekome inspiracija i ujedno osvoji Nevadiol proizvode

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.