Zdravlje 29. prosinca 2023.

Oprezno s bocama šampanjca, čepovi mogu izletjeti velikom brzinom

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stručnjaci smatraju da bi boce šampanjca trebale imati naljepnice s upozorenjem za ozljede jer je potrebno samo 0,05 sekundi da čep boce dođe do lica i potencijalno uzrokuje ozljede.

Stručnjaci dodaju da bi boce šampanjca trebale imati čepove na navoj kako bi se izbjegao rizik od ozljeda oka. Pod pritiskom tri puta većim od pritiska automobilske gume, čepovi mogu izletjeti brzinom od 80 km/h uzrokujući potencijalnu sljepoću kod svakog koga udari u oko. Kod otvaranja boce šampanjca, trebali biste bocu otvoriti pod kutom od 45 stupnjeva od tijela piše Daily Mail

Stručnjaci s Odjela za oftalmologiju Sveučilišta u Cambridgeu kažu da se upozorenje može činiti pretjeranim, ali ozljede oka od čepova šampanjca predstavljaju značajnu prijetnju jer je potrebno samo 0.05 sekundi da čep boce dođe do lica i uzrokuje ozljede. 

Više od četvrtine koji su se ozlijedili čepom šampanjca ima probleme poput odvajanja mrežnice i dislokacije leće što znači da su oslijepili. S ovim problemom susreo se britanski sprinter i zvijezda realty showa Love Island Theo Campbell (32) koji je na odmoru na Ibizi 2019. ozlijedio oko zbog čepa. Unatoč dvjema operacijama, izgubio je vid na desnom oku. 

Jedna je studija pokazala da čepovi boca šampanjaca uzrokuju 20 % ozljeda očiju u SAD-u i čak 71 % u Mađarskoj. Iako se mnogima vid poboljšao, 26 % ljudi je nakon ozljede je oslijepilo piše Daily Mail. U Italiji je 2009. godine zabilježeno 34 slučajeva ozljede oka čepovima boca pjenušavog vina. Neke od ozljeda koje su zabilježene kod tih slučajeva bile su krvarenje, dislokacija leće i traumatsko stvaranje mrene. Ozlijeđeni su također imali probleme s kretanjem zjenice, odvajanje šarenice i makularnu degeneraciju.

 | Author: Screenshot YouTube:This Morning Foto: Screenshot YouTube:This Morning Britanski sprinter i zvijezda realty showa Love Island Theo Campbell izgubio je vid na desnom oku zbog čepa boce šampanjca

Kako pravilno otvoriti bocu šampanjca i izbjeći ozljedu oka?

  • Ohladite bocu na odgovarajuću temperaturu (od šest do 10 stupnjeva Celzijevih) kako biste smanjili rizik od prebrzog izlijetanja čepa.
  • Uklonite foliju oko čepa i držite ga čvrsto.
  • Nagnite bocu pod kutom od 45 stupnjeva od tijela te jednom rukom držite čep, a drugom bazu boce. 
  • Bocu držite mirno te je nemojte mućkati i lagano izvucite čep. 
Možda te zanima... Ozljede oka: Kako postupiti kad ti u oko "upadne" špena, kemikalija ili nešto treće Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.