Zdravlje 09. kolovoza 2023.

Pjevač grupe Imagine Dragons bori se s rijetkom autoimunom bolesti

Dan Reynolds
Foto: Profimedia Dan Reynolds
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jučer je u pulskoj Areni koncert održala grupa Imagine Dragons čiji je frontmen domaćoj publici omiljeni Dan Reynolds. Pjevač je osim po glasu postao popularan i po svom aktivizmu u promicanju zdravih životnih navika, a manje je poznato da i sam boluje od nekoliko kroničnih stanja među kojima je i rijetka autoimuna bolest ankilozantni spondilitis.

Dan Reynolds je iznenadio fanove 2015. godine objavivši da su mu dijagnosticirana dva medicinska stanja - ulcerozni kolitis (UC) i  ankilozantni spondilitis. Pjevač je također priznao da je patio od depresije i anksioznosti, navodi MedpageToday. Uz pomoć reumatologinje Susan Baker, dr. med., započeo je liječenje i pažljivo prilagođavao svoju prehranu i rutinu vježbanja dijagnozi, a jedna od prvih stvari koju je morao promijeniti bila je njegova "ovisnost o žitaricama" i prehranu bogatu prerađenom hranom.

"Prešao sam na protuupalnu dijetu", rekao je za Everyday Health i pojasnio: "Ono što meni pomaže je puno ribe, piletine, riže i povrća. Izbjegavam kruh, mliječne proizvode i šećer. Jedem voće radi prirodnog šećera, ali izbjegavam sve što je prerađeno". Također je prilagodio svoju rutinu vježbanja koja je postala svakodnevni prioritet pa tako na treninge odvoji jedan do tri sata dnevno. Osim treninga snage također prakticira jogu kako bi spriječio ukočenost i bol. 

U intervjuu za EH, Reynolds je preporučio svima koji se bore s medicinskim ili mentalnim problemima da pokušaju biti ljubazni prema sebi i uklone stresne faktore iz svog života: "Svaki dan radite stvari koje će smanjiti stres u vašem životu. Počastite se onim što isključuje vaš um. Ako trebam slušati svoje podcaste, ići u teretanu ili čitati knjigu, to ću i učiniti. Moj prioritet u životu je moje zdravlje. Ako moje zdravlje nije dobro, ne mogu ništa raditi – ne mogu biti dobar otac, dobar glazbenik, dobar suprug. Ne mogu dovoljno naglasiti potrebu za smanjenjem stresa".

 | Author: Sasa Miljevic/PIXSELL Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Što je ankilozantni spondilitis i kako ga prepoznati?

Ankilozantni spondilitis (AS) je kronična upalna autoimuna bolest koja postupno dovodi do spajanja kralježaka i zglobova, uzrokujući ozbiljne poteškoće u pokretljivosti. Prema stručnjacima s Mayo klinike, AS se obično počinje manifestirati kod mladih odraslih osoba, često u dobi između 17. i 45. godine.

Glavni simptomi AS-a uključuju kronične bolove i ukočenost u donjem dijelu leđa koji se pogoršavaju tijekom noći i odmora. Osim toga, bolest može utjecati na zglobove u ramenima, kukovima i drugim dijelovima tijela. U najtežim slučajevima, spajanje kralježaka može dovesti do smanjenja pokretljivosti i iskrivljenosti kralježnice što značajno smanjuje kvalitetu života pacijenata.

Stručnjaci još uvijek nisu u potpunosti razumjeli njezin točan uzrok, ali se vjeruje da genetika igra ključnu ulogu. Ljudi s određenim genetskim predispozicijama imaju veći rizik od razvoja AS-a. Također, autoimuni odgovor organizma na vlastite stanice može potaknuti upalu i oštećenje zglobova. Dijagnosticiranje ankilozantnog spondilitisa može biti izazovno jer se simptomi često miješaju s drugim stanjima. Liječnici se koriste kombinacijom fizikalnih pregleda, rendgenskih snimaka i laboratorijskih testova kako bi postavili ispravnu dijagnozu. Pravodobno prepoznavanje AS-a ključno je za upravljanje bolešću i sprečavanje daljnjeg napredovanja.
 

Možda te zanima... Bol u koljenu: Zašto je s liječenjem važno početi odmah i što pomaže Zdravlje
 

Iako za AS nema lijeka, postoje načini za kako se nositi sa simptomima i poboljšati kvalitetu života. Liječenje obično uključuje terapijske vježbe, fizikalnu terapiju te lijekove protiv bolova i upala. U težim slučajevima, lijekovi koji ciljaju specifične dijelove imunosnog sustava mogu se primijeniti kako bi se usporilo napredovanje bolesti.

Ankilozantni spondilitis je složena i ozbiljna bolest koja zahtijeva pažnju i razumijevanje. Ako primijetite simptome poput kroničnih bolova u leđima i ukočenosti, ne oklijevajte potražiti medicinsku pomoć. U ranoj fazi dijagnoze i pomoću odgovarajućih promjena životnih navika možete značajno poboljšati svakodnevni život i održavati mobilnost.
 

Možda te zanima... Reumatoidni artritis: 12 znakova na koje odmah treba reagirati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.