Zdravlje 06. listopada 2023.

Rizik od dugog covida veći je kod ove skupine osoba

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija sugerira da trajanje sna modulira odnos između već postojećih zdravstvenih stanja i dugotrajnog covida.

Novo istraživanje pokazalo je da je rizik od dugotrajnog covida bio je tri puta veći kod ljudi s već postojećim bolestima koji su spavali kraće od šest sati po noći. Ove su analize prilagođene faktorima kao što su spol, dob, indeks tjelesne mase, status cijepljenja i etničku pripadnost, a analizirani su podaci iz online ankete koja je uključivala 13 461 odraslu osobu iz 16 zemalja. 

Među ispitanicima, 2508 ih je izjavilo da imaju infekciju covida, a 20 % je prijavilo barem jedan simptom dugog covida. Od 1505 sudionika s dugim covidom koji su također prijavili svoje trajanje sna i status postojećeg stanja, 945 ih je imalo već postojeća stanja, a 560 ih nije imalo. Onih koji su spavali manje od šest sati bilo je 121, dok ih je 1257 spavalo u prosjeku šest do devet sati, a 127 ispitanika spavalo je dulje od 9 sati piše MedicalXpress

umor Možda te zanima... Lijek protiv dugog covida na pomolu Zdravlje

Simptomi dugog covida

Prema američkom Centaru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), simptomi dugog covida su umor ili iscrpljenost, poteškoće s disanjem ili kratkoća daha, problemi sa spavanjem i poteškoće s razmišljanjem ili koncentracijom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji barem jedan od ovih simptoma traje dulje od tri mjeseca kada je u pitanju dugi covid.

Kako bi se smanjili izgledi za dugi covid kod osoba s već postojećim bolestima, autorica studije dr. Frances Chung smatra da je spavanje faktor koji se može mijenjati te da bi te osobe trebale ciljati na šest do devet sati sna svaku večer. 

Možda te zanima... Zatvor, nadutost i refluks su među simptomima dugog covida Zdravlje umor Možda te zanima... Dugi covid utječe na kvalitetu života više od nekih vrsta raka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.