Zdravlje Simptomi i pomoć 18. travnja 2022.

7 savjeta za zdravo srce, a ima nešto i u seksu

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naše je srce fino ugođen instrument koji bez obzira kako se ophodimo prema njemu i dalje nastoji svirati svoju najljepšu melodiju. Upravo zato zaštite svoje srce, odnosite se s poštovanjem i pomognite mu da melodija što duže potraje.

Naše je srce fino uglađen instrument koji bez obzira kako se ophodimo prema njemu i dalje nastoji svirati svoju najljepšu melodiju. Upravo zato zaštite svoje srce, odnosite se prema njemu s poštovanjem i pomozite mu da melodija što duže potraje.

 U nastavku donosimo vam 7 savjeta za očuvanje zdravog srca.[1]

1. Jedite hranu zdravu za srce

Kada govorimo o prirodnim savjetima za zdravlje srca, najvažnija stvar koju možete učiniti je jesti hranu koja je prijatelj srca. Ono što jedete izravno utječe na zdravlje vašeg srca i pomaže u smanjenju rizika od srčanih komplikacija.

Evo kratkog pregleda najboljih namirnica za vaše srce:

  • Hrana bogata vlaknima: zob i žitarica bez glutena, uključujući smeđu rižu, amarant, proso, heljdu i kvinoju, pomoći će u regulaciji  razine kolesterola i smanjenju rizika od koronarne bolesti srca.
  • Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline: poput divljeg lososa, oraha, chia sjemenki i lanenih sjemenki pomaže u smanjenju upale, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara.
  • Lisnato zeleno povrće: poput kelja, špinata, blitve i zelja, prepuno je hranjivih tvari za srce kao što su vitamin A, folna kiselina, magnezij i kalij. Dodajte ih u svoje obroke kako biste se borili protiv kroničnih bolesti i smanjili rizik od srčanih problema.
  • Bobičasto voće: borovnice, kupine, jagode i maline, kao i drugo bobičasto voće prepune su antioksidansa koji se bore protiv bolesti. Bobičasto voće može pomoći u smanjenju upale, normalizaciji krvnog tlaka, smanjenju LDL kolesterola, ali i u održavanju zdrave tjelesne težine.
  • Biljni začini: imaju protuupalna svojstva koja mogu podržati zdravlje vašeg srca. Neke sjajne opcije su kurkuma, sirovi češnjak, cimet, đumbir i ružmarin.[2]

Kako biste spriječili srčane bolesti, odbacite rafinirane ugljikohidrate koji se koriste za proizvodnju prerađene i pakirane hrane poput grickalica, krekera, čipsa, sokova i zaslađenih napitaka, hranu bogatu trans mastima (poput margarina) i izbjegavajte prerađeno meso.

2. Ostanite aktivni

Važno je ostati aktivan dodavanjem neke vrste tjelesne aktivnosti u svoj dnevni ritam. Svaka tjelesna aktivnost pomaže u promicanju zdravlja srca snižavanjem visokog krvnog tlaka, povećanjem HDL kolesterola i poboljšanjem cirkulacije krvi.

Preporučuje se barem 30 minuta vježbanja pet dana tjedno. Neke mogućnosti vježbanja su hodanje, trčanje, biciklizam, joga, pilates... Ali, ne zaboravite i na seksualnu aktivnost kao oblik vježbe. Tijekom spolnog odnosa, kao i predigre, i muškarci i žene doživljavaju istezanje mišića i tetiva, fleksiju zglobova uz djelovanje hormona, što može potaknuti kardiovaskularnu kondiciju. Također, intimnost ugrađena u seksualni odnos izvor je emocionalne i društvene podrške, što je ključna komponenta koja definira pojam zdravlja. Isto tako, partnerska seksualnost i zadovoljstvo njome mogu smanjiti izloženost stresu, modificirati odgovor na stres i potaknuti oporavak čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.[3]

3. Prestanite pušiti

Uz odluku prestanka pušenja, isprobajte prakse uma i tijela, poput meditacije, joge, akupunkture i masaže. To će vam pomoći da se nosite s emocionalnim i bihevioralnim simptomima zbog kojih je tako teško zauvijek prestati.

4. Smanjite stres

To možete učiniti dodavanjem aktivnosti koje vas vesele u svoju dnevnu rutinu, kao što su šetnje, meditacija, provođenje vremena sa svojom obitelji i kućnim ljubimcima, molitva, spavanje, vježbanje i ples. I ne zaboravite na intimnost s vašim partnerom (pogledajte pod točkom 2). Također može biti od pomoći korištenje opuštajućih eteričnih ulja poput lavande, limunske trave i bergamota.

5. Održavajte tjelesnu težinu u normali

Istraživanja[4] pokazuju da je prekomjerna težina povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti kod muškaraca i žena. Možda je održavanje zdrave tjelesne težine nešto s čime se već neko vrijeme borite, ali briga o svom srcu (a možda i produljenje života) trebala bi biti dobar motivator.

6. Koristite suplemente za zdravlje srca

Dobro uravnotežena i zdrava prehrana osigurat će vam unos hranjivih tvari koje su vam potrebne za optimalno zdravlje, ali postoje suplementi za zdravlje srca koji vam mogu pružiti dodatnu podršku. Dodaci prehrani mogu promicati zdravlje srca kao npr. omega-3 riblje ulje[5], kurkumin, koenzim.

 | Author: PR Foto: PR

 

7. Preventivne kontrole u kućnim uvjetima

Danas na tržištu postoji velika ponuda medicinskih uređaja koji mogu u kratkom vremenu u kućnim uvjetima dati vrlo bitne pokazatelje trenutnog stanja našeg srca, odnosno tlaka. Naravno, najznačajniji takvi proizvodi su upravo tlakomjeri. Danas je tlakomjer neophodan član kućne ljekarne. Ono što je prednost mjerenja tlaka kod kuće je upravo činjenica da nam je uređaj dostupan kad god osjetimo promjene u tijelu i želimo biti sigurni da tlak nije naglo porastao ili pao. Isto tako, u kućnim uvjetima izbjegli smo tzv. sindrom „bijele kute“. Ako redovito mjerimo tlak i odlučimo primjenjivati neke od gore navedenih aktivnosti, onda ćemo moći procijeniti koliki utjecaj uvedeni noviteti imaju na naše tijelo.

Liječnici i udruženja za hipertenziju preporučuju provođenje barem dva uzastopna mjerenja krvnog tlaka te bilježenje prosječne  | Author: PR Foto: PR vrijednosti. Suvremena tehnologija i nova generacija Microlife tlakomjera omogućuju provođenje uzastopnih mjerenja samo jednim pritiskom, pri čemu uređaj automatski provodi izračun prosječne vrijednosti te je bilježi u memoriju. To omogućuje pouzdanu kontrolu sukladno zdravstvenim smjernicama.

Današnje inovacije otišle su i korak dalje. Implementirajući složene algoritme detekcije fibrilacije atrija naprednim Microlife AFIB tlakomjerom korisnici mogu otkriti ovu najčešću aritmiju pri uobičajenom, redovitom mjerenju krvnog tlaka kod kuće te se pravovremeno javiti liječniku koji će odlučiti o potrebi daljnje obrade.

Dakle, jedite kvalitetnije, ne trujte tijelo, kontrolirajte se redovito i ne zaboravite na redovnu tjelesnu aktivnost (pogledajte točku 2😊)!

 

[1]https://www.medicalnewstoday.com/articles/325383

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/321820

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/

[4] https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/causes/

[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/40253

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.