Zdravlje Simptomi i pomoć 29. prosinca 2019.

Šest kožnih problema na intimnom području uzrokovanih seksom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koža na i oko spolnog organa je vrlo osjetljiva tijekom i nakon spolnog odnosa što je i logično jer upravo ta senzibilnost omogućava i postizanje seksualnog zadovoljstva. A, budući da sve ima svoje dvije strane, negativna strana te osjetljivosti su problemi s kožom. Ginekologinja i venerologinja Kyrin Dunston, objasnila je koje su najčešće iritacije i kako ih izbjeći.

Možda te zanima... Prevrtljivi HPV: Kako spriječiti infekciju kod žena i muškaraca? Zdravlje

Alergijska reakcija na prezervativ

  • Reakcija: Ako odmah nakon odnosa tijekom kojeg ste koristili prezervativ osjećaš svrab i nelagodu u intimnom području, vjerojatno imaš alergiju na lateks. Neke žene čim dođu u dodir s lateksom odmah dobiju snažan osjećaj peckanja.

Hiv-Aids-Kondom_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Rješenje: Odmah nakon odnosa iziritirano područje namaži kremom Kortizon ili i na njega stavi led. Alternativa prezervativima od lateksa su oni od janjeće kože, ali oni ne štite od seksualno prenosivih bolesti, tako da se prije prelaska na taj oblik kontracepcije i ti i partner trebate testirati na spolno prenosive bolesti.

Što kada se muškarac ne želi ljubiti?

Alergija na spermu ili lubrikant

  • Reakcija: Alergija na sjemenu tekućinu je vrlo rijetka, prema studiji provedenoj na Sveučilištu u Cincinnatiju u SAD-u svega oko 40 tisuća žena pati od ovog stanja. Kyrin Dunston je u svojoj dugogodišnjoj praksi imala dvije pacijentice koje su imale laganu alergiju na sjemenu tekućinu. Dunston je istaknula da su žene puno češće alergične na sapun koji njihov partner koristi za intimno područje te na lubrikantne.

Seks630_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Rješenje: Nužno je provesti malo istraživanje kako bi se otkrio uzrok alergije. Dakle neka partner promijeni sapun koji koristi, zatim analiziraj imaš li alergijsku reakciju i kad ne koristiš lubrikant. Za olakšanje se koriste kreme na bazi steroida, ali primarno treba otkriti uzrok.

Male pukotine na koži

  • Reakcija: Učestalije su nakon analnog, dok su nešto rjeđe nakon vaginalnog odnosa. Uglavnom nastaju u slučajevima kad muškarac ima izrazito veliko spolovilo te prilikom grubog seksa. Pukotine uglavnom nastaju u blizini vaginalnog otvora, i uzrokuju osjećaj peckanja, a ponekad i lagano krvarenje.

Zabrinut-Žena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Rješenje: Ako je ogrebotina mala pomoći će sjedenje ili pranje toplom vodom, a ako krvarenje ne prestaje potrebno se obratiti liječniku. Treba imati na umu da je analno područje puno osjetljivije od vaginalnog i da je predigra te upotreba lubrikanata obavezna.

Trihomonijaza

  • Reakcija: Spolno prenosive bolesti poput klamidije i gonoreje uzrokuju kožne iritacije na vaginalnom području. Jedan od češćih uzroka iritacije je trihomonijaza. Nije prepoznatljiva poput herpesa, a ima je 3, 7 milijuna osoba u SAD-u prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Simptomi su slični alergiji, ali svrab je teško podnošljiva, a može se pojaviti i sivkasti iscjedak.

Ginekolog | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Rješenje: Trihomonijazu treba dijagnosticirati liječnik, a u slučaju da je nalaz pozitivan oba partnera se trebaju piti antibiotike. Budući da je za trihomonijazu pogodno kiselo stanje organizma treba prilagoditi prehranu iz koje valja izbaciti šećer, bijelo brašno te procesuiranu hranu.

Genitalni herpes

  • Reakcija: Kod žena koje imaju herpes, trenje tijekom seksa može uzrokovati izbijanje mjehurića, budući da se virus herpesa nalazi u korijenu živaca. Ako se herpes prenese seksualnim putem, obično je potrebno oko tjedan dana da se pojave prvi simptomi u obliku vrlo bolnih crvenih mjehurića. 

Herpes1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Rješenje: Upotreba prezervativa smanjuje rizik od prijenosa bolesti, ali treba imati na umu da prezervativ ne pokriva cijelo intimno područje gdje se može nalaziti herpes. Također treba izbjegavati spolni odnos kad su simptomi herpesa izraženi i imati na umu da se može prenijeti i oralnim seksom, kojeg je bolje izbjegavati ako jedan od partnera ima herpes. Također treba upotrebljavati anti virusne kreme.

Genitalna bradavica

  • Reakcija: Simptomi se pojavljuju tek nekoliko tjedana ili mjeseci nakon zaraze. U nekim slučajevima prvi simptomi se mogu javiti i nakon nekoliko godina. Isto kao i u slučaju genitalnog herpesa, prezervativ donekle može spriječiti prijenos bolesti, ali treba imati na umu da ne pokriva cijelo genitalno područje. Virus HPV uzrokuje genitalne bradavice, a seksualni odnos može pogoršati stanje zbog trenja.

Hpv_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.