Zdravlje 14. prosinca 2023.

Skin cycling - kako koristiti moćne preparate bez iritacija

njega kože
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova večernja rutina poznatija pod nazivom skin cycling uključuje ciklus od četiri noći tijekom kojih se koriste različiti aktivni i hidratantni sastojci.

Bilo da ste već usavršili njegu kože lica ili ste početnik, skin cycling će vam omogućiti da u svoju rutinu uključite aktivne sastojke poput kemijskih pilinga i retinola uz manji rizik od iritacije kože. U nastavku saznajte što je skin cycling i kako ga jednostavno možete uvrstiti u svoju večernju rutinu za njegu kože lica. 

Što je skin cycling?

U ovoj rutini za njegu kože naizmjenično se koriste aktivni sastojci, ali i hidratantni koji će omogućiti koži da se oporavi. Prvu noć koristite kemijski piling, drugu retinol, a treću i četvrtu hidratantne sastojke, nakon čega se cijeli ciklus ponavlja. "Iskoristit ćete sve prednosti aktivnih sastojaka, dok ćete iritaciju svesti na najmanju moguću mjeru zbog dana u kojima se vaša koža lica oporavlja", objašnjava za Allure dermatologinja Whitney Bowe koja je osmislila ovu rutinu

Skin cyclingom Bowe je htjela pojednostaviti rutinu njege kože lica jer smatra da danas većina koristi previše proizvoda što može uzrokovati razne iritacije na koži. 

Možda te zanima... Razmišljate o korištenju retinola, evo što trebate znati Zdravlje

Kako funkcionira skin cycling?

Kemijski piling i retinol sastojci su koji mogu izazvati iritacije, ali njihovo naizmjenično korištenje s hidratantnim sastojcima, dat će koži vremena da izgradi toleranciju. "Fokusiranje na samo jedan aktivni sastojak tijekom noći omogućuje maksimalne rezultate i minimalnu iritaciju. Iako, kako vrijeme prolazi, mnogi će moći kombinirati neke od ovih koraka, a to često ovisi o razini osjetljivosti kože", objašnjava dermatologinja Mona Gohara.

No, kao i za sve proizvode za njegu kože, morate uzeti u obzir svoj tip kože. Dermatologinja Shari Marchbein preporučuje da krenete s blažim formulacijama aktivnih sastojaka i da ih polako uvodite u rutinu kako bi se vaša koža naviknula na njih. No, prije nego što uključite ove proizvode u svoju rutinu, razgovarajte s dermatologom. 

Ako niste spremni za skin cycling, Marchbein kaže da možete isprobati rutinu u kojoj ćete čistiti kožu s nježnim proizvodima (dva puta dnevno) te tijekom dana koristiti kremu sa zaštitnim faktorom i vitamin C. Uz to jednom tjedno, ili svaka dva tjedna ako imate osjetljivu kožu, možete napraviti kemijski piling. 

Sunce_Lice Možda te zanima... Znaš li što trebaš učiniti da bi kreme i serumi dubinski hidratizirali kožu? Ljepota i relax

Kako izgleda skin cycling rutina?

1. noć: kemijski piling

Prvi korak u svakoj njezi kože će naravno biti čišćenje lica, a onda u prvoj noći stavljate kemijski piling nakon kojeg slijedi hidratantan krema. Kemijski piling uklonit će sve mrtve stanice kože i poboljšati njenu teksturu, ali i omogućiti drugim sastojcima da se učinkovito upiju u kožnu barijeru. 

2. noć: retinol

Kada koristite retinol, manje je više. Dovoljno je veličinu zrna graška raspodijeliti na čelo, nos, obraze i bradu, a nakon toga obavezno stavite hidratantnu kremu. U noći kada koristite retinol, nemojte na lice stavljati proizvode koji imaju potencijalno iritirajuće sastojke jer to može izazvati upalu. Retinol može stimulirati staničnu obnovu, kao i proizvodnju kolagena. To znači smanjenu pojavu finih bora, tamnih mrlja, podočnjaka i akni. Kako bi se vaša koža naviknula na retinol, koristite ga jednom tjedno nekoliko tjedana ili mjeseci prije nego što ga počnete koristi više puta tjedno. 

3. i 4. noć: hidratacija i obnova kože

Tijekom ovih noći ne koristite aktivne sastojke, već se posvećujete hidrataciji i obnovi kože. Ako osjećate da je vašoj koži potrebna dodatna hidratacija, koristite i serum s hijaluronskom kiselinom nakon kojeg ćete nanijeti hidratantnu kremu. Ako želite, na sve to možete staviti i ulje za lice kako biste zadržali vlagu. 

Koji su rizici skin cyclinga?

Dermatologinja Kseniya Kobets napominje da oni s osjetljivom kožom i ekcemima neće moći tolerirati dva aktivna sastojka u jednom tjednu. Ako spadate u jednu od ovih kategorija, ona predlaže da samo jedan aktivni sastojak koristite nekoliko tjedana, a zatim dodate drugi nakon što vaša koža lica razvije toleranciju na prvi. 

Dodavanje bilo kojeg novog sastojka vašoj rutini može uzrokovati neugodne kožne reakcije, ali retinol može biti posebno "oštar". “Kada prvi put koristite retinol, koji djeluje na žlijezde lojnice, on može uzrokovati početnu upalu ili iritaciju, pa čak i pojavu manjih akni”, objašnjava Kobets. Također se mogu pojaviti i crvene kvržice ili osip, a to se događa u fazi čišćenja kože. Ta faza se može dogoditi tijekom prvih osam dana nakon uvođenja novog proizvoda ili rutine, ali vaša će se koža na kraju prilagoditi. 

Skin cycling najviše će odgovarati osobama s masnom ili mješovitom kožom. Prilikom korištenja ovih aktivnih sastojaka, preko dana obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Pregled kože Možda te zanima... Retinol, vitamin C, AHA kiseline, ceramidi: Što čine koži i kako ih koristiti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.