Zdravlje Simptomi i pomoć 24. svibnja 2023.

Tipovi psorijaze: Kako ih prepoznati i koji su načini liječenja?

psorijaza
Foto: Instagram @hb_psoriasis__journey
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psorijaza je upalna, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja se očituje crvenilom te odebljanom i ljuskavom kožom na pojedim dijelovima tijela. Zbog prirode bolesti oboljeli često pate i od pridruženih bolesti među kojima je i depresija. U članku donosimo što je psoriajza, opisujemo koje vrste psorijaze postoje, te donosimo korake za konvencionalne i alternativne načine liječenja.

Uzriok psorijaze nije točno poznat, ali smatra se da na njezinu pojavnost utječu genetski i okolišni faktori poput psihičkog stresa, infekcija, nekih lijekova poput litija, beta blokatora, inhibitora enzima konverzije angiotenzina i antimalarika te pušenja. Istraživanjima je utvrđeno, ako oba roditelja imaju psorijazu, mogućnost da je i dijete ima je 50 posto, piše Pliva Zdravlje. Od psorijaze oboljevaju osobe oba spola. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi iako se u polovici slučajeva javlja prije 25 godine života. Na temelju dobi početka bolesti postoje dva oblika vulgarne psorijaze: Tip I psorijaze se nasljeđuje; bolest započinje u mlađoj životnoj dobi (prije 40. godine) i tijek bolesti je teži nego kod tipa II.  Tip II psorijaze se javlja sporadično u kasnijoj životnoj dobi (nakon 40. godine) i ne nasljeđuje se. U svijetu od psorijaze boluje jedan do tri posto populacije, a u Hrvatskoj oko 1, 7 posto stanovništva.

Što je psorijaza?

Psorijaza je kožna ne zarazna kronična bolest  koja obuhvaća promijene na koži, u nekim slučajevima zahvaća i zglobove te je praćena pridruženim bolestima. Psorijaza ima tendenciju prolaska kroz cikluse, rasplamsava se nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim jenjava neko vrijeme ili ide u remisiju.

Postoji nekoliko vrsta psorijaze, uključujući:

Plak psorijaza (psoriasis vulgaris)

Najčešći oblik, plak psorijaza uzrokuje suhe, uzdignute, crvene mrlje (lezije) na koži prekrivene srebrnastim ljuskama. Plakovi mogu svrbiti ili biti osjetljivi na dodir. Može ih biti malo ili mnogo. Obično se pojavljuju na laktovima, koljenima, donjem dijelu leđa i tjemenu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Psorijaza noktiju (Hallopeau)

Psorijaza noktiju (Hallopeau)

Psorijaza može utjecati na nokte na rukama i nogama, uzrokujući udubljenje, abnormalni rast noktiju i promjenu boje. Psorijatični nokti mogu se olabaviti i odvojiti od noktiju (oniholiza). U teškim slučajevima može doći do raspadanja nokta.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Eruptivna ili kapljičasta psorijaza (psoriasis guttata)

Eruptivna ili kapljičasta psorijaza (psoriasis guttata)

Ova vrsta prvenstveno pogađa mlade odrasle osobe i djecu. Obično je izaziva bakterijska infekcija. Obilježena je malim, u obliku kapi, ljuskavim lezijama na trupu, rukama ili nogama.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Inverzna psorijaza (psoriasis inversa).

Inverzna psorijaza (psoriasis inversa)

Uglavnom zahvaća kožne nabore prepona, stražnjice i grudi. Za inverznu psorijazu tipične su glatke crvene kožne mrlje koje se pogoršavaju trenjem i znojenjem. Gljivične infekcije mogu izazvati ovu vrstu psorijaze.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Pustularna psorijaza (psoriasis pustulosa)

Pustularna psorijaza (psoriasis pustulosa)

Ovaj rijedak oblik psorijaze uzrokuje bijele, gnojne plikove i široka područja crvene, upaljene kože. Javlja se obično lokalizirano na manjima dijelovima  tijela, kao što su ruke ili noge, ali može biti raširena. Praćena je općim lošim stanje i povišenom temperaturom. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Eritrodermijska psorijaza (psoriasis erythrodermica)

Eritrodermijska psorijaza (psoriasis erythrodermica)

Najrjeđi je tip psorijaze, može prekriti cijelo tijelo crvenim osipom koji se prašinasto ljušti i svrbi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Psorijatični artritis

Psorijatični artritis (arthritis psoriatica)

Psorijatični artritis je upalna bolest zglobova koja uzrokuje natečene, bolne zglobove tipične za artritis. Ponekad su bolni i natečeni zglobovi prvi ili jedini simptom ili znak psorijaze. Jedna od pet oboljelih osoba s kožnim oblikom psorijaze ima i psorijatični artritis. Simptomi variraju od blagih do teških, a psorijatični artritis može zahvatiti svaki zglob. Može uzrokovati ukočenost i progresivno oštećenje zglobova koje u najtežim slučajevima može dovesti do trajnog oštećenja zgloba (deformiteta) i do pojave kronične boli. Klinički znaci bolesti su entezeitis, spondilitis, artritis perifernih zglobova na prstima, kao i daktilitis (otok prstiju na rukama i nogama).

Možda te zanima... Psorijatični artiritis - tko najčešće oboljeva i koji su simptomi? Zdravlje

Psorijaza - simptomi i kako ih prepoznati? 

Znakovi i simptomi psorijaze mogu se razlikovati od osobe do osobe. Uobičajeni znakovi i simptomi uključuju:

  • Crvene mrlje kože prekrivene debelim, srebrnastim ljuskama
  • Male mrlje koje se ljušte (često se javljaju kod djece)
  • Suha, ispucala koža koja može krvariti ili svrbjeti
  • Svrab, peckanje ili bol
  • Zadebljani, izdubljeni ili izbočeni nokti
  • Otečeni i ukočeni zglobovi

Površina kože zahvaćena psorijazom može biti na manjoj površini primjerice nekoliko mrlja koje se perutaju, a mogu biti zahvaćeni i veliki djelovi kože. Najčešće zahvaćena područja su donji dio leđa, laktovi, koljena, noge, tabani, vlasište, lice i dlanovi. Većina tipova psorijaze prolazi kroz cikluse, jačajući nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim jenjavaju na neko vrijeme ili čak prelaze u remisiju.

Okidači psorijaze

Mnogi ljudi koji su predisponirani na psorijazu mogu biti bez simptoma godinama sve dok bolest ne izazove neki okolišni čimbenik. Uobičajeni okidači psorijaze uključuju:

  • Infekcije grla ili kože
  • Vrijeme, posebno hladno i suho
  • Ozljeda kože, kao što je posjekotina ili ogrebotina, ugriz bube ili teške opekline od sunca
  • Stres
  • Pušenje i izloženost pasivnom pušenju
  • Teška konzumacija alkohola
  • Određeni lijekovi — uključujući litij, lijekove za visoki krvni tlak i lijekove protiv malarije
  • Brzo ukidanje oralnih ili sistemskih kortikosteroida.

Komplikacije povezane s psorijazom

Osobe oboljele od psorijaze imaju veći rizik od razvoja drugih stanja, uključujući:

  • Psorijatični artritis, koji uzrokuje bol, ukočenost i oticanje u i oko zglobova
  • Stanja oka, kao što su konjunktivitis, blefaritis i uveitis
  • Pretilost
  • Dijabetes tipa 2
  • Visoki krvni tlak
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Druge autoimune bolesti, kao što su celijakija, skleroza i upalna bolest crijeva koja se naziva Crohnova bolest
  • Stanja mentalnog zdravlja, kao što su nisko samopoštovanje i depresija.

Psorijaza - liječenje

Cilj liječenja psorijaze je zaustaviti brz rast stanica kože i ukloniti ljuske. Opcije uključuju kreme i masti (topikalna terapija), svjetlosnu terapiju (fototerapija) i oralne ili injekcijske lijekove. Koje tretmane će oboljeli koristiti ovisi o tome koliko je psorijaza teška i kakve su bile reakcije na prethodno liječenje. Mnogi oboljeli moraju isprobati različite lijekove ili kombinacije tretmana prije nego što pronađu pristup koji im odgovara. Međutim, obično se bolest vraća.

Lokalna terapija za psorjazu: 

  • Kortikosteroidi. Ovi lijekovi su najčešće propisivani lijekovi za liječenje blage do umjerene psorijaze. Dostupni su kao masti, kreme, losioni, gelovi, pjene, sprejevi i šamponi. Blage kortikosteroidne masti (hidrokortizon) obično se preporučuju za osjetljiva područja, kao što su lice ili kožni nabori te za liječenje raširenih mrlja. Lokalni kortikosteroidi se mogu primjenjivati ​​jednom dnevno tijekom napadaja, a samo povremeno za održavanje remisije. Dugotrajna uporaba ili prekomjerna uporaba jakih kortikosteroida može istanjiti kožu. S vremenom, lokalni kortikosteroidi mogu prestati djelovati.
  • Vitamin D. Sintetski oblici vitamina D, kao što su kalcipotrien i kalcitriol (Vectical) usporavaju rast stanica kože. Ova vrsta lijeka može se koristiti samostalno ili s lokalnim kortikosteroidima. Kalcitriol može uzrokovati manje iritacije na osjetljivim područjima. Kalcipotrien i kalcitriol obično su skuplji od lokalnih kortikosteroida.
  • Retinoidi. Tazaroten (Tazorac, Avage) dostupan je u obliku gela i kreme i primjenjuje se jednom ili dva puta dnevno. Najčešće nuspojave su iritacija kože i povećana osjetljivost na svjetlost. Tazaroten se ne preporučuje trudnicama i dojiljama te ženama koje namjeravaju ostati trudne.
  • Inhibitori kalcineurina. Inhibitori kalcineurina — kao što su ciklosporin i takrolimus smanjuju upalu i nakupljanje plaka. Mogu biti osobito korisni na područjima tanke kože, kao što je oko očiju, gdje steroidne kreme ili retinoidi previše iritiraju ili mogu uzrokovati štetne učinke. Inhibitori kalcineurina se ne preporučujuse trudnicama i dojiljama te ženama koje planiraju trudnoću. Ovaj lijek također nije namijenjen za dugotrajnu primjenu zbog potencijalno povećanog rizika od raka kože i limfoma.
  • Salicilna kiselina. Šamponi sa salicilnom kiselinom i otopine za vlasište smanjuju ljuštenje psorijaze vlasišta. Može se koristiti samostalno ili za poboljšanje sposobnosti drugih lijekova da lakše prodiru u kožu.
  • Ugljeni katran. Smanjuje ljuštenje, svrbež i upalu. Dostupan je bez recepta ili na recept u raznim oblicima, kao što su šampon, krema i ulje. Ovi proizvodi mogu iritirati kožu. Također su neuredni, prljaju odjeću i posteljinu i mogu imati jak miris. Liječenje katranom ugljena ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama.
  • Goeckermanova terapija. Neki liječnici kombiniraju liječenje ugljenim katranom sa svjetlosnom terapijom, koja je poznata kao Goeckermanova terapija. Dvije terapije zajedno učinkovitije su od bilo koje samostalne jer ugljeni katran  čini kožu osjetljivijom na UVB svjetlost. 
 
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Liječenje psorijaze svjetlom

Svjetlosna terapija za psorijazu

Terapija svjetlom je prva linija liječenja umjerene do teške psorijaze, samostalno ili u kombinaciji s lijekovima. To uključuje izlaganje kože kontroliranim količinama prirodnog ili umjetnog svjetla. Potrebno je ponavljati tretmane. Važno je posavjetovati se s liječnikom prije odluke o vrsti terapije.

  • Sunčeva svjetlost. Kratko, dnevno izlaganje sunčevoj svjetlosti (helioterapija) može poboljšati stanje kod oboljelih od psorijaze. 
  • UVB širokopojasni. Kontrolirane doze UVB širokopojasnog svjetla iz izvora umjetnog svjetla mogu liječiti psorijazu i psorijazu koja se ne poboljšava lokalnim tretmanima. Kratkoročne nuspojave mogu uključivati ​​crvenilo, svrbež i suhu kožu. Redovito hidratiziranje može pomoći u ublažavanju nelagode.
  • UVB uskopojasni. Terapija UVB uskopojasnim svjetlom mogla bi biti učinkovitija od liječenja širokopojasnom UVB zračenjem i na mnogim je mjestima zamijenila širokopojasnu terapiju. Obično se primjenjuje dva ili tri puta tjedno dok se koža ne poboljša, a zatim rjeđe za terapiju održavanja. Međutim, uskopojasna UVB fototerapija može uzrokovati teže i dugotrajnije opekline.
  • Psoralen plus ultraljubičasto A (PUVA). Ovaj tretman uključuje uzimanje lijeka osjetljivog na svjetlost (psoralen) prije izlaganja UVA svjetlu. UVA svjetlost prodire dublje u kožu nego UVB svjetlost, a psoralen čini kožu osjetljivijom na izlaganje UVA. Ovaj agresivniji tretman dosljedno poboljšava stanje kože i često se koristi za teže slučajeve psorijaze. Kratkoročne nuspojave uključuju mučninu, glavobolju, peckanje i svrbež. Dugotrajne nuspojave uključuju suhu i naboranu kožu, pjege, povećanu osjetljivost na sunce i povećan rizik od raka kože, uključujući melanom.
  • Excimer laser (Eksimerni laser, koji se ponekad ispravnije naziva egzipleks laserom) . S ovim oblikom svjetlosne terapije, jako UVB svjetlo cilja samo na zahvaćenu kožu. Excimer laserska terapija zahtijeva manje sesija nego tradicionalna fototerapija jer se koristi snažnije UVB svjetlo. Nuspojave mogu uključivati crvenilo i mjehuriće.

Oralni ili sistemski lijekovi

Osobama s umjerenom do teškom psorijazom ili u slučaju kada drugi tretmani ne djeluju liječnik može propisati oralne ili injekcijske (sistemske) lijekove. Zbog mogućnosti ozbiljnih nuspojava, neki od ovih lijekova koriste se samo kratko i mogu se izmjenjivati ​​s drugim tretmanima.

  • Steroidi. Osobama koje imaju nekoliko malih, upornih mrlja od psorijaze, liječnik može predložiti injekciju triamcinolona točno u lezije.
  • Retinoidi. Acitretin (Soriatane) i drugi retinoidi su tablete koje se koriste za smanjenje proizvodnje stanica kože. Nuspojave mogu uključivati ​​suhu kožu i bol u mišićima. Ovi lijekovi se ne preporučuju trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću. 
  • Metotreksat. Obično se primjenjuje tjedno kao jedna oralna doza, metotreksat (Trexall) smanjuje proizvodnju stanica kože i potiskuje upalu. Manje je učinkovit od adalimumaba (Humira) i infliksimaba (Remicade). Može uzrokovati želučane tegobe, gubitak apetita i umor. Osobe koje dugoročno uzimaju metotreksat trebaju kontinuirano testiranje kako bi se pratila njihova krvna slika i funkcija jetre. Muškarci i žene trebaju prestati uzimati metotreksat najmanje tri mjeseca prije pokušaja začeća. Ovaj lijek se ne preporučuje dojiljama.
  • Ciklosporin. Uziman oralno za tešku psorijazu, ciklosporin (Neoral) potiskuje imunološki sustav. Po djelotvornosti je sličan metotreksatu, ali se ne može kontinuirano koristiti duže od godinu dana. Kao i drugi imunosupresivni lijekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije i drugih zdravstvenih problema, uključujući rak. Ljudima koji uzimaju ciklosporin potrebno je stalno praćenje krvnog tlaka i funkcije bubrega. Ovi lijekovi se ne preporučuju trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću.
  • Biološki lijekovi. Ovi lijekovi, obično se daju injekcijom, mijenjaju imunološki sustav na način koji ometa ciklus bolesti i poboljšava simptome i znakove bolesti u roku od nekoliko tjedana. Nekoliko od ovih lijekova odobreno je za liječenje umjerene do teške psorijaze kod ljudi koji nisu odgovorili na terapiju prve linije. Terapijske mogućnosti se brzo šire. Primjeri uključuju etanercept (Enbrel), infliksimab (Remicade), adalimumab (Humira), ustekinumab (Stelara), sekukinumab (Cosentyx) i iksekizumab (Taltz). Ove vrste lijekova su skupe i mogu, ali ne moraju biti pokrivene zdravstvenim osiguranjem. Biološki lijekovi moraju se koristiti oprezno  jer nose rizik od supresije imunološkog sustava na načine koji povećavaju rizik od ozbiljnih infekcija. Osobe koje uzimaju ove tretmane moraju se pregledati na tuberkulozu.Liječenje biološkim lijekovima koristi se kada sui  se druge tterapije pokzale neučinkovitim.
  • Ostali lijekovi. Tioguanin (Tabloid) i hidroksiurea (Droxia, Hydrea) su lijekovi koji se mogu koristiti kada se drugi lijekovi ne mogu davati. Apremilast (Otezla) se uzima na usta dva puta dnevno. Posebno je učinkovit u smanjenju svrbeža.

Iako liječnici odabiru tretmane na temelju vrste i težine psorijaze i zahvaćenih područja kože, tradicionalni pristup je započeti s najblažim tretmanima — topikalnim kremama i terapijom ultraljubičastim svjetlom (fototerapija) — kod osoba s tipičnim kožnim lezijama (plakovima) i zatim napredovati prema jačim samo, ako je potrebno. Osobe s pustularnom ili eritrodermičkom psorijazom ili udruženim artritisom obično trebaju sustavnu terapiju od početka liječenja. Cilj je pronaći najučinkovitiji način za usporavanje staničnog prometa sa što manje nuspojava.

Alternativni načini liječenja

Sljedbenici brojnih alternativnih terapije tvrde da se njima mogu ublažiti simptomi psorijaze, uključujući posebne dijete, kreme, dodatke prehrani i ljekovito bilje. Niti jedan nije definitivno dokazano učinkovit. No, neke se alternativne terapije općenito smatraju sigurnima i mogu smanjiti svrbež i ljuštenje kod osoba s blagom do umjerenom psorijazom. Druge alternativne terapije korisne su u izbjegavanju okidača, kao što je stres.

  • Krema s ekstraktom aloe. Krema s ekstraktom aloe može smanjiti crvenilo, ljuštenje, svrbež i upalu. Kremu je potrebno koristiti nekoliko puta dnevno tijekom mjesec dana ili više kako bi se vidjelo bilo kakvo poboljšanje na koži.
  • Riblje ulje. Oralna terapija ribljim uljem koja se koristi u kombinaciji s UVB terapijom može smanjiti površinu zahvaćene kože.
  • Esencijalna ulja. Pokazalo se da eterična ulja koja se koriste za aromaterapiju smanjuju stres i tjeskobu.

Osobe koje razmišljaju o dodacima prehrani ili drugoj alternativnoj terapiji za ublažavanje simptoma psorijaze trebali bi se prije početka posavjetovati sa svojim liječnikom. Liječnik može pomoći da se odvagnu prednosti i nedostaci određenih alternativnih terapija.
 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.