Zdravlje 31. siječnja 2017.

Zašto djeca i odrasli grickaju notke i kako se riješiti ružne navike?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grickanje noktiju i zanoktica navika je koja, prije svega, nastaje zbog osjećaja uznemirenosti. Kako spriječiti grickanje noktiju, pitanje je na koje ima veći broj odgovora, a vrlo često je rješavanje ove navike različito kod djece i odraslih.

Djeca

Ukoliko je navika usvojena od vršnjaka, može se dogoditi da nestane isto kao što se i pojavila. Ako je pak uzela maha te dijete opsesivno gricka nokte, neophodno je utvditi zbog čega se to događa i u kojim situacijama - jesu li u pitanju napetost, umor, uznemirenost, prisustvo neke osobe ili samo dosada? Nekada okidač može biti i promjena rutine - preseljenje, nova grupa u vrtiću, uvođenje novih aktivnosti.

Savjet: Mališana ne treba koriti, kažnjavati ili ponižavati. Također, nije preporučljivo vaditi mu ruke iz usta ili im na nokte nanositi razne tvari, jer to može biti kontraproduktivno. Kroz razgovor treba otkriti u čemu je problem, a kada se to riješi, navika će nestati. Nekada je dovoljno da roditelji posvete djetetu više pažnje pa će ono prestati sa grickanjem noktiju.

Kosa i nokti otkrivaju što ti nedostaje

Uznemirenost kod odraslih

Grickanje noktiju i zanoktica koje se kod odraslih osoba javlja uslijed nervoze ili iščekivanja, obično nestaje kada prođe krizna situacija. Nekada je dovoljna samodisciplina, ponekad mali podsjetnici (lijepljenje selotejpa, lakiranje ili nadogradnja noktiju), ali mogu se upotrijebiti i različiti preparati koji se nanose na ruke i odvraćaju od ove ružne navike, istovremeno sprječavajući nastanak gljivičnih oboljenja.

Savjet: Osobama koje grickaju zanoktice od velike pomoći može biti redovna manikura i njega ruku. Ukoliko su im nokti i koža oko njih njegovani - jednostavno neće imati potrebu za grickanjem.

Devet savjeta kako prestati gristi nokte, možda jedan upali!

Nokti_Lakiranje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Koliko daleko ova navika može otići, govori podatak da Američka psihijatrijska organizacija grickanje noktiju smatra opsesivno-kompulzivnim poremećajem, što je dijagnoza koja, između ostalog, opisuje opsesivne, prisilne, stresne, nametljive misli i kompulsivne, prisilne radnje u namjeri da se neutralizira određena opsesija po principu: ako ne napravim ovo, dogodit će se nešto loše. Tako dok neke osobe neprestano peru ruke, nepretano čiste kupaonicu ili unedogled provjeravaju da li su zaključana vrata, neki će do krvi grickati nokte ili zanoktice.

Ovaj poremećaj utječe na svakodnevni život, osoba se ponaša drugačije od uobičajnog i vremenom se njena opsesija pogoršava. Oko 90 posto osoba s OKP vezanim za grickanje noktiju i zanoktica, tvrdi da jednostavno ne može suzdržati, te da jedna mala zanoktica ili dio nokta koji se može odgristi predstavlja 'trn u oku', koji ih muči sve dok ga ne eliminiraju. 

Savjet: Ukoliko su se uslijed ove navike na prstima pojavile deformacije - treba se obratiti za pomoć stručnjaku. Postoje metode koje će pomoći da osoba spozna suštinu svoje prisilne radnje i nauči kako da izađe na kraj s anksioznošću koju uzrokuje OKP.

Nauči razlikovati depresivni od anksioznog poremećaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.