Zdravlje 06. rujna 2023.

Zašto umirući bolesnici u nekim bolnicama ne dobivaju morfij?

Foto: screenshot YouTube Krešimir Crnogaća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što je Sanja Ćosić, anesteziologinja javno podijelila tužnu priču o smrti svog zaručnika Krešimira Crnogaće, dr. med. i uputila apel liječnicima u hrvatskim bolnicama da poboljšaju palijativnu skrb, odnosno olakšaju lijekovima bolove umirućih pacijenata, apelu su se pridružile i sve važnije medijske kuće pišući o ovom i sličnim slučajevima.

Krajem kolovoza preminuo je liječnik Krešimir Crnogaća (39) od karcinoma pankreasa, a Sanja Ćosić je napisala kako je više puta morala moliti liječnika i anesteziologa da mu daju dozu subkutanog morfija. “Moj Krešo je trebao mirno zaspati, a par minuta pred smrt gledao joj je u oči i uznemirio se, prestrašio, bio je nemiran. Osjetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi. Trebao je samo zaspati, mirno zaklopiti oči i izdahnuti spokojan u mom naručju. Ne biti u smrtnom strahu. Pišem ovo radi njega, radi svih naših umirućih pacijenata, radi naših obitelji, muževa, djece, prijatelja i nas koji ćemo jednog dana umrijeti", napisala je.

"Prestanite se bojati opioida u palijativi. Prestanite biti neznalice, prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se. Pitajte. Zovite kolege koji se time bave da vas educiraju. Budite liječnici i poštujte Hipokrata. Ne mučite bolesnika na samrtnoj postelji pretragama kao što je ECHO par sat prije smrti", dodala je Sanja Ćosić. Na kraju je poručila: “Ako nekoga prestajemo liječiti, ne znači da mu prestajemo pomagati”.

24sata piše da su iz OB Šibenik gdje je preminuo Crnogaća izjavili da  je liječen sukladno pravilima struke i kliničkim smjernicama.

Problem je velik, ali rješiv

Predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, doc. dr. sc. Višnja Ivančan, u razgovoru za 24sata istaknula je kako nema potrebe da itko umire u tako teškim bolovima. "Problem je velik, no rješiv. Nažalost, treba vremena i dobre volje za to. Sve se vrti oko financija i šefova odjela da organiziraju takvu službu u bolnicama. Neke bolnice to imaju riješeno, uglavnom su to KBC-i, no problem su opće bolnice, u kojima nedostaje anesteziologa. To je problem. A ima i onih u kojima se radi o lošoj komunikaciji među kolegama, tipa kirurg ili ginekolog da svoj neki lijek koji nije dostatan za takav bol. Dakle, ovo zadire u mnoga područja, prije svega je riječ o organizaciji rada u bolnici, od ravnatelja, preko šefova odjela za anesteziju, do šefova zavoda klinika i do samog ministarstva", rekla je za 24sata doc. dr. sc. Ivančan i dodala kako lijekove za takve bolove kakve imaju umirući pacijenti smiju davati samo anesteziolozi jer druge struke nisu educirane. "Prema mišljenju našeg društva, u svakoj bolnici treba biti jedan dežurni anesteziolog koji se treba baviti isključivo palijativnim bolesnicima koji umiru te ih obilaziti i prepisivati im terapiju. Sramota je da danas netko umre u takvom bolu jer postoje lijekovi i kontinuitet davanja lijekova. Nitko ne treba patiti, no nema tko s tim raditi. Taman kad educiramo sestre, one odu", ističe dr. Ivančan.

"U stvarnosti palijativna skrb nije adekvatno organizirana"

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) povodom ovog slučaja izdala je priopćenje u kojem iznose kako su duboko potreseni ovakvim razvojem događaja te upozoravaju kako skrb o palijativnim bolesnicima u bolnicama nije adekvatno organizirana, a zdravstveno osoblje uglavnom nije odgovarajuće educirano o načinima skrbi za palijativnog bolesnika.

"Izražavamo duboku sućut kolegici Sanji Ćosić i obitelji liječnika i vrsnog ortopeda Krešimira Crnogaće. Krešimira su svi poznavali kao srdačnog, iznimno empatičnog i nadasve uspješnog liječnika za kojeg njegovi nadređeni, ali i pacijenti, kažu da je bio briljantan operater. Kolegica Ćosić je u toj prevelikoj boli našla snage upozoriti na jednu od najbolnijih točaka hrvatskog zdravstva - palijativnu zdravstvenu skrb.

Radi se o grani medicine s kojom se rijetko tko sustavno bavi iako postoje ugovoreni palijativni kreveti u hrvatskim bolnicama. Međutim, u stvarnosti skrb o palijativnim bolesnicima nije adekvatno organizirana, a zdravstveno osoblje uglavnom nije odgovarajuće educirano o načinima skrbi za palijativnog bolesnika. Pozivamo sve hrvatske zdravstvene ustanove, liječnike, medicinske sestre i tehničare i zdravstvenu administraciju da pročitaju bolni tekst liječnice Sanje Ćosić. Pozivamo ih također da konačno pokrenu uspostavljanje kvalitetne i dostupne palijativne skrbi za naše teško bolesne pacijente", stoji u priopćenju HUBOL-a.

Možda te zanima... Medicinska sestra objašnjava zašto se više ne boji smrti Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.