Zdravlje Simptomi i pomoć 15. veljače 2023.

Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes, loš rad štitnjače i nagovijestiti moždani udar

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kaže se da su oči ogledalo duše, ali zapravo su mnogo više od toga. Zdravstveni problem u nekom drugom dijelu tijela može se očitovati u očima. Svi sustavi organa su međusobno povezani, zato obratite pažnju na svoje oči jer vam one mogu puno toga reći.

"Niti jedan dio vašeg tijela nije izoliran", tvrdi mag. Deborah Herrman, profesorica kliničke oftalmologije na Sveučilištu Pennsylvania. Naime, oči su izravno povezane s centralnim živčanim sustavom. Samim time nešto što utječe na neki drugi dio tijela, može se odraziti i na oči. Bilo da osjećate neke čudne simptome u očima ili ih vidite kad se pogledate u ogledalo, nemojte ih zanemarivati jer se možda radi o upozorenju na neko od sljedećih stanja.

Povišeni kolesterol

Osoba koja pati od povišenog kolesterola može iskusiti povremena slabljenja vida, slično kao da vam netko navuče zavjesu preko očiju i nakon kratkog vremena ju makne, objašnjava mag. Herrman. Slabljenje vida je odraz začepljenosti karotidne arterije zbog čega krv teže dolazi do oka. Ostali očni simptomi povišenog kolesterola su bol u oku, pojava sivog prstena oko rožnice i teže prilagođavanje oka jarkoj svjetlosti. Ponekad se javljaju i žute naslage kolesterola na kapcima ili u kutevima očiju.

Namirnice koje pomažu u snižavanju kolesterola

Problemi sa štitnjačom

Štitnjača je organ u obliku leptira koji se nalazi u vratu i kontrolira određene hormone koji reguliraju rast i rad metabolizma. Neispravan rad tiroide rezultira raznim problemima, poput oticanja očnog mišića ili začepljenja očnih jastučića. Kao rezultat toga, oči su veće i ispupčenije no inače. 

Gušavost, autoimuni poremećaj koji utječe na štitnjaču, može uzrokovati povlačenje očnih kapaka, što opet dovodi do većih i ispupčenijih očiju. Ako se kapci povuku do te mjere da ne možete normalno zatvoriti oko, posljedično može doći do isušivanja oka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dijabetes

Redovni pregledi očiju su preporučljivi za svakog, a posebno za ljude koji boluju od dijabetesa ili spadaju u rizičnu skupinu za oboljenje. Dijabetes može utjecati na dio mrežnice zadužen za centralni vid, na način da taj dio otekne ili počne nakupljati tekućinu. Možda nećete u potpunosti izgubiti vid, ali primijetit ćete pogoršanje. Osobe koje boluju od dijabetesa imaju 40 % veću šansu za pojavu glaukoma i 60 % veću šansu za pojavu katarakta (zamućeni vid). Prijeti im opasnost i od retinopatije, niza poremećaja koji utječu na dio oka koji je osjetljiv na svjetlost.

Jačanje imuniteta oboljelih od dijabetesa

Moždani udar

Nagli gubitak vida može biti znak da ćete uskoro pretrpjeti moždani udar ili ste ga upravo pretrpjeli. Obično se gubitak vida zbog moždanog udara javlja samo u jednom oku, ali može se javiti i u oba. Moždani udar može oštetiti i živce odgovorne za pomicanje oka pa možete vidjeti duplo

Moguće je imati i udar u samom oku. Riječ je o udaru u području mrežnice oka koji se događa zbog začepljenja krvnih žila mrežnice. Rizik mrežničnog udara je veći kod osoba s povišenim krvnim tlakom ili problemima s karotidnom arterijom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mrežnična migrena

Privremeno sljepilo može biti znak da imate migrenu oka. Ovakvo stanje traje do nekoliko minuta i može biti popraćeno bolovima u oku. Ostali simptomi migrene oka su zamućeni vid, bljeskovi svjetlosti te glavobolja prije i nakon privremenog gubljenja vida. Ukoliko često proživljavate ovakve simptome, svakako posjetite liječnika.

Autoimuna bolest

Obješeni kapci mogu biti znak autoimune bolesti pod nazivom miastenija gravis. Riječ je o poremećaju koji uzrokuje slabost mišića i tako otežava potpuno otvaranje očiju. Lupus i određeni tipovi artritisa mogu uzrokovati uveitis, upalu dijela oka koji se naziva uvea. Promjene u vidu mogu signalizirati i multiplu sklerozu. Ako vam se u razdoblju od nekoliko dana pogorša vid jednog oka i osjećate bol u području tog oka ili oko njega, trebali biste se testirati na multiplu sklerozu, preporučuje mag. Herrman.

Multipla skleroza i prehrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.