Zdravlje 21. prosinca 2023.

Znakovi koji ukazuju da ste alergični na svoje božićno drvce i što napraviti kako biste ublažili alergiju

Foto: Unsplash Alergija na bor nije uobičajena, ali ako ju kojim slučajem imate, postoje druge vrste drveća koje možete odabrati
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji mnogo informacija o tome koja je vrsta božićnog drvca najbolja za vaše zdravlje i okoliš, pogotovo ako ste kojim slučajem alergični na božićna drvca ili borove. Možda se pitate treba li uzeti živo ili umjetno drvce, ali obje verzije imaju svoje mane i prednosti.

Živa božićna drvca mogu sadržavati plijesan, prašinu i pelud, a neki ljudi imaju kožnu alergiju na terpen (hlapljivi nezasićeni ugljikovodik ugodna mirisa), koji se nalazi u gotovo svim vrstama biljaka. Ali Američka akademija za alergiju, astmu i imunologiju upozorava da umjetna stabla također mogu biti okidač alergije budući da i ona sadrže prašinu i plijesan.

Ipak, alergija na bor nije uobičajena, ali ako ju kojim slučajem imate, postoje druge vrste drveća koje možete odabrati, a koje možda neće izazvati vašu alergiju. Alternativno, možete razmisliti o umjetnom božićnom drvcu. Koju god opciju odabrali, evo nekoliko znakova da ste alergični na svoje božićno drvce i savjeti kojima možete ublažiti alergiju.

Možda te zanima... Ako odlučite imati živo božićno drvce ovo trebate znati Eko

Znakovi da ste alergični na božićno drvce

Osim plijesni, prašine i peludi koje se mogu naći na božićnom drvcu, neka oboljenja dišnih putova poput astme mogu pogoršati alergiju na božićna drvca, a ovo su najčešći simptomi:

  • Tamni krugovi ispod očiju
  • Curenje nosa
  • Svrbež
  • Osip na koži
  • Suzne oči
  • Kihanje
  • Teško disanje
  • Kašalj
Božić Možda te zanima... Božićna zvijezda - savjeti uz koje će trajati do sljedećeg Božića Eko

Kako ublažiti alergiju na božićna drvca?

Ako imate živo božićno drvce:

  • Umjesto bora, na kojem ima puno peludi koja može biti okidač za alergiju, odaberite jelu, smreku ili čempres. 
  • Protresite drvce kako biste uklonili višak iglica, dio prašine i plijesni. 
  • Pošpricajte drvce vodom kako biste se riješili dio prašine i plijesni te ga ostavite da se dobro osuši prije nego ga unesete u kuću (možete ga držati u garaži ili negdje na otvorenom). Korištenje sredstva za pranje povrća može pomoći u uklanjanju više plijesni i peludi od samog prskanja vodom, a također će pomoći u uklanjanju ostataka pesticida kojima je drvce prskano. 
  • Ako vam se sviđa izgled božićnog drvca, ali vam alergije smetaju da uživate u praznicima, postavite drvce na svoju verandu ili ispred velikog prozora. U okićenom božićnom drvcu možete uživati ​​dok sjedite u zatvorenom prostoru, daleko od peludi i prašine.

Ako imate umjetno božićno drvce:

  • Umjetno božićno drvce veći dio godine držite spremljeno u kutiji, pa ga prije postavljanja obrišite kako biste se riješili prašine i plijesni, a možete ga i isprati.
  • Neka nova umjetna drvca izrađena su od lijevanog polietilena (PE) umjesto PVC-a, koji ispušta niže razine hlapivih organskih spojeva (koji mogu nadražiti oči, pluća i nos). Ova drvca su vrlo realistična i obično su skuplja od PVC drvca. Svoje umjetno božićno drvce možete držati neko vrijeme i u garaži ili šupi kako bi dio tih hlapivih spojeva ispario. 
  • Isprobajte neke ekološki prihvatljive alternative, poput božićnog drvca od laserski rezanog kartona koje nakon korištenja možete reciklirati.

Ne zaboravite i na ostale božićne ukrase koji su također gotovo cijelu godinu spremljeni u kutijama i mogu biti prekriveni prašinom ili plijesni. Ako je moguće, svoje ukrase izvadite na otvorenom prostoru i obrišite ih mekom krpom prije nego što ih postavite u svoj dom. Na kraju blagdanske sezone zamotajte svoje ukrase u novi papir, umjesto da ponovno koristite stari, prašnjavi papir. Ako prašina i dalje predstavlja problem, koristite samo lampice na božićnom drvetu ili kupite nove ukrase. Svoje umjetne vijence također možete obrisati mekom krpom ili pak usisati. Kada su u pitanju mirisne svijeće, odaberite radije svijeće od pčelinjeg voska bez mirisa jer klasične mirisne svijeće mogu začepiti vaš nos i nadražiti vaša pluća. 

Možda te zanima... Što se događa s božićnim drvcima nakon blagdana? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.