Zdravlje 15. svibnja 2019.

Što napraviti kad se koža ljušti, crvena je, svrbi ili žari?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su simptomi naizgled isti, postoji određena razlika između osjetljive i netolerantne kože. Kako bi se mogla pravilno brinuti o njoj, trebaš odrediti kojem tipu tvoja koža pripada

Osjetljiva i netolerantna koža na površini mogu djelovati jednako, ali načini na koje reagiraju na vanjske tvari i sastojke mogu se bitno razlikovati. U pravilu je netolerantna koža osjetljivija na alergene, dok je osjetljiva koža sklona iritaciji bez alergijske reakcije. Međutim, ako ne tretiraš osjetljivu kožu na pravi način, ona lako može postati netolerantna i sklona alergijama. Na obama tipovima kože simptomi mogu djelovati isto - nelagoda pri kontaktu s kemikalijama u preparatima za njegu kože ili deterdžentima za pranje rublja, crvenilo, mrlje i svrbež samo su neki od njih. Kako bi prepoznala koji je tip tvoja koža i kako možeš adekvatno brinuti o njoj, donosimo ti simptome na koje trebaš obratiti pozornost. 

Osjetljiva koža

Osjetljiva koža uglavnom nije ozbiljan problem i reakcije na njoj ne javljaju se često. Najčešće će reagirati u dodiru s iritantnim tvarima u sredstvima za pranje posuđa ili lica, deterdžentima za pranje rublja ili pri izlaganju jakoj sunčevoj svjetlosti i nošenju sintetičkih tkanina. Reakcija je najčešće upaljenost i zategnutost, iznimna suhoća, crvenilo ili ljuštenje kože. Naravno, svaka osoba reagira drukčije, pa kod nekoga reakcija može biti jača i duža, dok će kod nekih biti slabija i kraća. U svakom slučaju, reakcija osjetljive kože pojavljuje se i nestaje vrlo brzo ili se brzo može ublažiti odgovarajućim proizvodima. 

Njega

Uvijek biraj proizvode namijenjene osjetljivoj koži, po mogućnosti s protuupalnim i sigurnim sastojcima. Izbjegavaj mehaničke i kemijske pilinge jer su preagresivni te kisele sastojke za njegu kao što je vitamin C. Izbjegavaj tuširanje i pranje ruku vrućom vodom, kao i tonike za lice s alkoholom jer će dodatno isušiti tvoju kožu. Za hladnih dana obavezno zaštiti lice i ruke od vjetra i nanesi zaštitnu kremu koja će spriječiti isušivanje i pucanje kože. 

via GIPHY

Netolerantna koža

Netolerantna i reaktivna koža može reagirati na iritantne tvari u proizvodima za njegu, ali češće će imati prilično jaku reakciju na alergene kao što su mirisi, konzervansi, pelud i određeni metali. Takvu kožu karakteriziraju svakodnevna nelagoda i iznimna iritabilnost. Za razliku od osjetljive kože, kada ovakvi alergeni dođu u dodir s netolerantnom kožom, tijelo izaziva imunološku reakciju i oslobađa antitijela koja napadaju alergenu tvar, pritom izazivajući crvenilo, žarenje kože, bockanje, osjećaj zatezanja ili svrbeža. Kao reakcija mogu se pojaviti i iznimna dehidracija kože te bolne bubuljice. Takvim reakcijama u većini slučajeva treba dugo da se smire i prođu, a koža nakon toga nerijetko bude oslabljena i sklona oštećenju. 

Njega

Budući da netolerantnoj koži većina kozmetičkih proizvoda ne odgovara, trebaš pažljivo odabrati odgovarajuću, po mogućnosti hipoalergensku njegu lica i tijela, ali i šminku. Cilj kojem trebaš težiti jest hidratacija kože i smanjenje osjetljivosti, a to možeš postići specijaliziranim preparatima za njegu kože poput La Roche-Posay Toleriane Ultra kreme s umirujućim djelovanjem namijenjenoj iznimno osjetljivoj i alergijama sklonoj koži. Osim što smiruje, Toleriane Ultra jača kožu kako bi bila otpornija na alergene. Također, za svakodnevni osjećaj ugode na koži nije naodmet koristiti termalnu vodu koja smiruje kožu i djeluje protiv iritacija. Pri izboru proizvoda za njegu prednost daj onima koji sadrže minimalan broj sastojaka kako bi smanjila rizik od alergijske reakcije. Naravno, ništa od toga neće imati učinka ako iz svoje svakodnevice ne ukloniš alergene koji ti smetaju, a da bi to mogla, moraš prepoznati što ti konkretno izaziva reakcije. Možda je to određena hrana, a možda su pojedini sastojci kozmetike koju koristiš. Ako nisi sigurna na što tvoja koža točno reagira, možeš se savjetovati s dermatologom i napraviti alergološki test. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Čitaj etikete 

Imaš li osjetljivu ili netolerantnu kožu vrlo je važno da naučiš čitati etikete. Samo zato što piše "prirodno", ne znači da tvojoj koži neki sastojak proizvoda neće smetati. Često su "prirodno" ili "organsko" neprecizno definirane riječi, pa nemoj samo uzeti proizvod jer piše da je prirodan, već pažljivije čitaj sastav takvih proizvoda. Važno je da je na etiketi navedeno da proizvod ne sadrži konzervanse, odnosno parabene te boje, umjetne mirise i alkohol. Međutim, treba znati da nije svaki alkohol u kozmetici štetan, neki su zapravo korisni stoga primijetiš li da na etiketi piše Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Benzyl Alcohol, Lauryl Alcohol ili Lanolin Alcohol, nemaš razloga za brigu.

One koje trebaš izbjegavati jesu: Propyl Alcohol, SD Alcohol, Methyl Alcohol, Isopropyl Alcohol, Ethanol i Alcohol Denat. Zato, kako bi imala lijepu i zdravu kožu, trebaš pažljivo čitati etikete i kupovati hipoalergenu kozmetiku namijenjenu upravo osjetljivoj ili netolerantnoj koži. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.