Hrana 12. kolovoza 2020.

7 namirnica koje ti mogu pomoći smanjiti ožiljke od akni

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako postoji mnogo kozmetičkih tretmana kojima to možeš pokušati riješiti, najlakši, najjeftiniji i najprirodniji način jest da svojem tijelu priuštiš ukusnu i zdravu hranu.

Akne ne samo da oštećuju kožu već i tkivo ispod nje. Zbog toga, tijelo će nastalu 'štetu' pokušati popraviti proizvodnjom kolagena, no ako ga ima premalo ili čak previše, na mjestu akne pojavit će se ožiljak, prenosi Bright Side. Stoga, kako bi pomogla sama sebi i osigurala bolji izgled, teksturu, ali i ono najbitnije - zdravlje kože, našeg najvećeg organa, pobrini se da u svoje tijelo uneseš  'prave' stvari.

Bundeva

  • Zašto djeluje: Bundeva je sjajan izvor niacina, folata, vitamina A i B te cinka.
  • Što čini: Niacin i folati povećavaju cirkulaciju krvi, poboljšavaju obnovu stanica i blagotvorni su u liječenju akni. Sjemenke bundeve sadrže cink, koji pomaže u kontroli razine hormona i stvaranju ulja te pomaže pri zacjeljivanju kože. Vitamin A pomaže minimizirati ožiljke od akni.
Možda te zanima... Domaći njoki od bundeve i još dva sastojka Hrana

Kelj

  • Zašto djeluje: Kelj je bogat vitaminima C i K i dobar je izvor bakra i željeza.
  • Što čini: Vitamini, minerali i antioksidanti u kelju smanjuju hiperpigmentaciju i pomažu ti da ujednačiš ton kože. Vitamin K djeluje na smanjenje tamnih mrlja na koži, a željezo ubrzava zacjeljivanje rana ili ožiljaka, uključujući i one nastale od akni.
Možda te zanima... Hrskave polpete od kelja i kvinoje s pesto umakom Hrana

Limun i ostalo citrusno voće

  • Zašto djeluje: Limunov sok prirodno je antiupalno sredstvo. Zateže opuštenu kožu i bori se protiv mrlja na njoj.
  • Što čini: Limunova korica sadrži flavonoide koji imaju zaštitne i antikancerogene učinke na ljudsku kožu. Stoga, započni svoj dan ispijanjem čaše tople vode s limunovim sokom ili njegov sok upotrijebi kao preljev za salatu. To će to svakako pomoći u tome da tvoja koža postane zdrava i blistava.
Đumbir i mršavljenje Možda te zanima... Sok od đumbira i limuna za brže mršavljenje i protiv celulita Dijeta

Batat

  • Zašto djeluje: Slatki krumpir ili batat sadrži retinol i beta-karoten.
  • Što čini: Ljudsko tijelo beta karoten pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin djeluje kao kožna barijera protiv promjene boje, upale i začepljenih pora, često uzrokovanih slobodnim radikalima. Retinol je ključni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda jer se bori protiv hiperpigmentacije, akni, sitnih linija, bora i ožiljaka. Umjesto da kupuješ skupe kreme, možeš uživati u izvornom obliku retinola dodavanjem slatkog krumpira u svoja jela.
batat Možda te zanima... Batat s chillijem i još šest kombinacija za smanjenje upala u tijelu Hrana

Papaja

  • Zašto djeluje: Papaja je bogata probavnim enzimom zvanim papain.
  • Što čini: Papain pomaže u eksfolijaciji mrtvih stanica kože, odčepljivanjem pora i brisanjem ožiljaka od akni. Također zadržava hidrataciju kože i sprječava bilo kakve buduće izbijanje akni ili prištića.

Cvjetača

  • Zašto djeluje: Cvjetača je sjajan izvor vitamina C i snažne aminokiseline zvane histidin.
  • Što čini: Histidin štiti kožu od štetnih UV zraka koje mogu pogoršati postojeće tamne mrlje. Vitamin C bori se protiv štete koju uzrokuju slobodni radikali, pomaže tijelu da upije željezo te liječi rane i ožiljke.
Možda te zanima... Gratinirana brokula, cvjetača i mrkva za prste polizati Hrana

Kvinoja

  • Zašto djeluje: Kvinoja sadrži vitamin B3.
  • Što čini: Vitamin B3, poznat i kao niacinamid, pomaže umiriti kožu koja je nadražena zbog upala i akni, rozaceje, pa čak i ekcema. Ona također sadržava i ekdisteron ili Ecdysterone koji pomaže u uklanjaju ožiljaka, popravlja kožu i umanjuje iritaciju, prenosi Bright Side.
Možda te zanima... Popečci od kvinoje, mrkve i grčkog jogurta iz pećnice Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.