Hrana 18. prosinca 2019.

8 niskokaloričnih alkoholnih pića koje možeš piti ovih blagdana

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi za vrijeme ovih blagdana mogla uživati u svim slasnim delicijama koje će se pronaći na blagdanskome stolu u nastavku teksta donosimo ti osam niskokaloričnih pića kojima ćeš utažiti žeđ nakon večere, a tako ostaviti mjesta za slastice.

Ispijanje alkoholnih pića i nije baš najzdravija opcija. Istraživanje iz The Lanceta u 2018. godini pokazalo je da nijedna količina alkohola zapravo nije dobra. „Sam alkohol je vrlo kaloričan,“ kaže Lisa Moskovitz, dijetetičarka iz New Yorka. "Što više alkohola piješ, više kalorija unosiš", navela je.

Možda te zanima... 4 vrste pića koja svakodnevno konzumiraš, a povećavaju rizik od raka Zdravlje

Ono što alkoholna pića čini toliko kaloričnima su sirupi i mješavine slatkih napitaka, poput soka od brusnice i ostalih sokova, koji povećavaju udio šećera u koktelu. No, čak se i kalorije u vinu i pivu mogu brzo sakupiti. Na primjer, ako počneš piti dvije čaše crnog vina svake večeri u tjednu, time unosiš dodatnih 1.750 kalorija u svoju prehranu svaki tjedan. Nadalje, ako ne promijeniš ništa drugo u odnosu na ono što konzumiraš, spomenute dodatne kalorije mogle bi ti dodati i do 25 kilograma viška tijekom jedne godine.

Kako bi izbjegla kalorična pića, probaj izbjeći ove dodatke koji se mogu nalaziti u njima:

  • sirupe i šećere
  • voćni sokovi i gotove mješavine pića, poput margarita i pina colada
  • sol
  • maraschino trešnje i drugo voće u staklenkama ili konzervirano u sirupu

Možda te zanima... 10 namirnica i pića koje svi trebaju izbjegavati Zdravlje

Koja su i kako naručiti niskokalorična alkoholna pića

Neke od ključnih stvari koje trebaš zapamtiti prilikom naručivanja jest dakle da tražiš piće bez dodatnih sirupa, odluči se za svježe sokove bez dodanih šećera ili mineralnu vodu i pazi na veličinu porcija. 

"Najbitnija stvar koju moraš zapamtiti je da najveći dio kalorija dobiješ iz samog alkohola", savjetuje Moskovitz. "Dakle, pokušaj odabrati pića u koja nisu dodatne kalorije - šećeri ili sirupi."

Imajući to u vidu, Health je pitao dijetetičare za savjete koja su pića i kako ih naručiti, a evo što su oni izdvojili:

gin tonic Možda te zanima... 11 najgorih pića za oboljele od artritisa i upalnih bolesti Hrana

Margarita - Tekila sa svježim sokom limete

Margarita s razlogom ima tako fin okus - spomenuto piće prepuno je kalorija i šećera. „Margarita može sadržavati od 160 do 400 kalorija, ovisno o tome je li pripremljena sa svježim sokom ili već pripremljenim sirupom“, kaže Yasi Ansari, dijetetičarka it Los Angelesa u Kaliforniji. Da bi uživala u ovom meksičkom koktelu Ansari preporučuje ispijanje samo tekile sa svježim sokom limete. Upotreba svježeg soka umjesto slatke mješavine također će ti pomoći da ju piješ sporije i uživaš u okusima. Ako želiš dodati malo mjehurića u nju, ubaci mineralnu vodu.

Kalorija: manje od 200

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Margarita Mum (@the_margarita_mum) on

Mohito bez sirupa

Mohito obično sadrži oko 168 kalorija, ali Ansari kaže da odbacivanjem sirupa možeš uštedjeti od 40 do 70 kalorija po koktelu. "Ovaj napitak možeš napraviti s manje od 100 kalorija tako što ćeš ga napraviti s laganim rumom i žličicom šećera ili stevijom", objašnjava ona. Stoga, prilikom naručivanja, od konobara zatraži da izostavi sirup i doda više mente, i soka od limete.

Kalorija: manje od 100

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mehul Kanani Photography (@mehulkananiphotography) on

Rose

Čaša rosea može biti jedno od najlakših niskokaloričnih pića koje možeš naručiti - sve dok ono nije preslatko, kaže Moskovitz. Drži se dalje od rosea za deserte, koji mogu sadržavati visoku razinu šećera. Nadalje, važno je da znaš da - što je veći postotak alkohola, više je kalorija u boci. Stoga, pogledaj etiketu na svojoj boci rosea i traži onaj s nižim udjelom alkohola kako bi i udio kalorija bio što niži.

Kalorija: 120

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Potting Shed (@thepottingshedpub) on

Pjenušac

Pjenušac s brutom ili extra-brutom znači da je "suh", pa je u njima prirodno manje šećera. Pjenušava vina su obično vrlo kisela, pa im je dodano malo šećera koji uravnotežuje okuse. Općenito govoreći, pjenušac extra-brut ima 0,6 posto šećera po litri u usporedbi s demi-sec pjenušcima, koji imaju 3,3 do 5 %. Dakle, ako želiš naručiti nešto pjenušavo i pomalo slatko za piće, čaša ekstra brut pjenušca je za tebe.

Kalorija: 90 - 96

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lola-restaurant (@lola.restaurant) on

Tonik u ginu zamijeni mineralnom i grejpom

Ako si strastvena ispijačica gin tonika, razmisli o dijetnom toniku. Normalni, regularni tonik bogat je šećerom i kalorijama, ali možeš ih izbaciti ili smanjiti za barem 60 kalorija, kaže Ansari. Možeš ga zamijeniti i gaziranom vodom. Budi kreativna i zatraži grančicu svježeg ružmarina ili krišku grejpa, da bi mu dodala više ukusa. 

Kalorija: 120

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belgian Spirits Company (@belgian_spirits_company) on

Bijelo i crno vino

Bijelo vino može biti jednostavan način za gutljaj alkoholnog pića niskih kalorije, sve dok to nije bijelo vino slađih sorti poput rizlinga ili prosecca. "Suha bijela vina kao što su pinot blanc, chardonnay, pinot grigio i sauvignon blanc najbolje su niskokalorične verzije," kaže Ansari.

Isto kao i kod bijelog vina i za crno vino vrijede ista pravila - potraže suhe verzije s nižom razinom šećera. Zdrava crvena vina uključuju pinot noir, cabernet sauvignon i syrah.

Kalorija: 121 bijelo, 125 crno

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fine Wine (@salonyfinewine) on

Martini

Kad želiš jednostavan, niskokalorični koktel, ne možeš pogriješiti s klasičnim martinijem. Da bi uštedjela na kalorijama, Keri Gans, autorica The Small Change Diet, napominje izostavljanje vermuta i konzumiranje s maslinama.

Također, ne savjetuje više od jedne ili dvije čaše.

Kalorija: oko 128

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Musicandboozewithmo (@musicandboozewithmo) on

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.