Hrana 30. ožujka 2024.

Čokoladna babka po receptu Paula Hollywooda

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovu slatku čokoladnu babku najbolje je jesti svježu, ali ju uvijek možete spremiti i pojesti kasnije uz šalicu kave.

Babka je tradicionalni istočnoeuropski desert, najpoznatiji u Poljskoj i Ukrajini, koji se jede za vrijeme Uskrsa. Riječ je o slatkom kruhu koji može poslužiti kao alternativna orahnjači ili makovnjači. 

Sastojci:

Za nadjev:

  • 65 g blanširanih lješnjaka
  • 100 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 80 g 70% tamne čokolade, nasjeckane
  • 40 g kakaa u prahu

Za tijesto:

  • 275 g glatkog brašna
  • 5 g suhog kvasca
  • 25 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja, istučena
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 80 g maslaca, narezan na kockice i pustite neka omekša

Za sirup:

  • 100 g šećera
  • 100 ml vode

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Stavite lješnjake u lim za pečenje i blanširajte ih četiri do pet minuta u pećnici, povremeno miješajući, dok ne porumene. Nakon što se ohlade, isjeckajte ih, pola na grubo, pola na sitno i ostavite ih sa strane.
  3. Maslac, šećer i čokoladu stavite u posudu i otopite na laganoj vatri, miješajući dok se sve ne sjedini. Maknite s vatre i umiješajte kakao prah. Ostavite da se ohladi i malo zgusne.
  4. U međuvremenu napravite tijesto. Stavite brašno u zdjelu i dodajte kvasac, zatim šećer i sol. 
  5. Napravite udubljenje u sredini brašna i ulijte jaja i mlijeko, zatim lagano miješajte mikserom dvije do tri minute dok se sastojci ne sjedine. 
  6. Pojačajte mikser na srednju brzinu i dodajte maslac, malo po malo. Dobro promiješajte između svakog dodavanja, tako da se maslac sjedini prije nego dodate još.
  7. Nakon što ste dodali sav maslac, nastavite miješati tijesto na srednjoj brzini, dok ne dobijete kuglu glatkog, svilenkastog, sjajnog tijesta.
  8. Lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u pravokutnik veličine 40 x 30 cm i neka duži rub bude bliže vama. 
  9. Ohlađenu čokoladnu smjesu rasporedite po tijestu i ostavite jedan centimetar ruba prazno. Po vrhu pospite sve pržene lješnjake.
  10. Počevši od dužeg ruba koji vam je najbliži, smotajte tijesto u čvrstu spiralu.
  11. Odrežite oko dva cm sa svakog kraja, zatim okrenite rolu za 90° u smjeru kazaljke na satu tako da vam kraći kraj bude najbliži. Koristeći veliki, oštar nož, uzdužno zarežite tijesto kroz sredinu tako da dobijete dva dugačka dijela.
  12. S izrezanim stranama okrenutim prema gore, nježno pritisnite gornji kraj svake polovice zajedno da se spoje, zatim podignite desnu polovicu preko lijeve polovice, a zatim lijevu polovicu preko desne polovice. Ponovite postupak tako da napravite pletenicu s dvije niti, a zatim nježno pritisnite donje krajeve da se spoje.
  13. Pažljivo podignite tijesto u obložen lim i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko dva sata, dok se tijesto ne udvostruči.
  14. Petnaest minuta prije isteka vremena dizanja zagrijte pećnicu na 190°C.
  15. Kad se tijesto dignulo, pecite ga 15 minuta na 190°C, zatim smanjite temperaturu pećnice na 170° i pecite još 25-30 minuta, dok čačkalica koju ćete ubosti kroz sredinu ne izađe čista.
  16. Dok se babka peče, napravite sirup. Stavite šećer i 100 ml vode u malu posudu, pustite da prokuha na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru i pustite neka se kuha bez da miješate, pet minuta dok ne dobijete tekućinu poput sirupa. Ostavite da se sirup ohladi.
  17. Vruću babku premažite ohlađenim sirupom, pa ostavite da se malo ohladi. Izvadite je iz lima i poslužite toplu ili na sobnoj temperaturi.

Uskrsni kruh Možda te zanima... Uskrsni kruh inspiriran talijanskom i grčkom tradicijom Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.