Hrana 29. travnja 2011.

Palačinke od pirovog brašna

Palacinke_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žitarice kvinoja i amarant jednostavnostavne su za pripremu i ugodnog okusa, a pir i kamut su vrste pšenice lakše probavljive nego obična pšenica. Kako pripremiti ove namirnice, pokazat će ti Ana Janjatović Zorica na Makronovinoj radionici kuhanja, a ovdje ti otkriva svoj recept za palačinke od pirovog brašna s jagodama i šlagom

Kvinoja i amarant podrijetlom su iz Latinske Amerike i osvajaju jednostavnošću i raznolikim mogućnostima pripreme, ugodnim okusom, cjelovitošću biljnih bjelančevina i mineralima (kalcij i željezo), a ne sadrže gluten.

Pir i kamut vrste su pšenice koje su lakše probavljive nego obična pšenica, te u nekim slučajevima netolerancije pšenice mogu biti dobra zamjena. Sadržavaju manje količine glutena, a možemo ih koristiti tako da njihova kuhana zrna dodamo u osvježavajuće salates proljetnim povrćem, u obliku tjestenine ili pak njihova brašna rabiti za pripremu peciva ili palačinki.

Palačinke od pirovog brašna s jagodama i šlagom

Sastojci:

  • 2 šalice pirovog brašna
  • domaće ili kupovno zobeno mlijeko
  • 1 žlica praška za pecivo
  • malo đumbira u prahu
  • prstohvat soli
  • hladno prešano ulje za prženje
  • 300 g jagoda
  • 1,5 dcl jabučnog soka
  • prstohvat soli
  • 1 žličica kuzua (biljnog sredstva za zgušnjavanje)
  • sojin šlag
  • Carobella ("čokoladni" namaz od rogača)

Priprema:

  1. Pomiješaj suhe sastojke za palačinke, pa polako dodaj zobenog mlijeka da bude srednje gusta smjesa. Ispeci palačinke na kvalitetnom ulju.
  2. Zagrij jabučni sok, pa u njega ubaci sjeckane jagode. Kuzu otopi u žlici hladne vode pa ubaci u sok s jagodama. Ugasi čim prokuha.
  3. Malo ohladi pa prelij preko palačinki. Ukrasi Carobellom i sojinim šlagom.

Radionica kuhanja

Radionica kuhanja ''Snaga žitarica – kvinoja, amarant, pir i kamut'' namijenjena je svima koji žele dopuniti i osvježiti svoju prehranu cjelovitim žitaricama izvanrednih nutritivnih vrijednosti!

Otkrij kako kvinoju, amarant, pir i kamut uklopiti u proljetne juhe i variva, lagana jela s povrćem, ukusne salate te slasne deserte!

Radionicu će voditi Makronovina učiteljica kuhanja Ana Janjatović Zorica, a održat će se 3. svibnja u 17 sati u Makronovi.

Više info: www.makronova.com

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.