Native sadržaj 01. prosinca 2023.

Simptomi menopauze za koje mnoge žene ne znaju

Foto: Freepik

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razdoblje menopauze je u svakom pogledu vrlo nemirno razdoblje za gotovo svaku ženu, a simptomi koji se javljaju nekad nam pomalo otežavaju život, a nekad nas tek zbunjuju – prvenstveno zato što ih niti ne povezujemo odmah s menopauzom.

Već pri prvom spomenu menopauze, gotovo uvijek su nam prva asocijacija – valunzi. Ti valovi vrućine već su poslovično prvi i osnovni simbol tog razdoblja od kojeg strepe mnoge žene. Ubrzo nakon tih najčešće spominjanih, svi se često okrznu i o temu smanjene seksualne želje, no o tom se ipak, i sasvim nepotrebno, daleko manje govori.  Suha koža je nešto na što će se mnoge žene u menopauzi također požaliti, a često se javlja i zbog promjene hormona u menopauzi, kao i zbog godina, odnosno starenja zbog kojeg koža gubi vlažnost i elastičnost.

No, menopauza je toliko slojevito i burno razdoblje koje sa sobom nosi još cijeli niz simptoma. O nekima od njih smo negdje, nekad načuli nešto, za neke nam padne na pamet da bi ih možda mogla donijeti menopauza, a za neke ni ne slutimo da su vezani uz to razdoblje koje nosi tolike promjene. Promjene koje ženi mogu doslovno i izravno „ukrasti dobar san“, budući da je nesanica jedan od važnijih simptoma s kojima će se boriti mnoge. Od tih koje možemo smatrati važnijima, do nekih koje se na prvi pogled ne čine tako strašnim, kao što je gubitak kose, odnosno stanjena i manje kvalitetna kosa, sve su to simptomi koji mogu utjecati na svakodnevicu. Ono što je važno znati je da u tom razdoblju ne mora niti jednoj ženi biti narušena kvaliteta života zbog bilo kojeg od ovih simptoma.

Razni simptomi

Uzmemo li u obzir činjenicu da se menopauza može protegnuti kroz godine ženina života, onda znamo da to nije nešto što možemo samo tako prepustiti slučaju. Tu je još i razdoblje perimenopauze koja se može javiti od dvije do osam godina prije menopauze, te postmenopauza. Sve u svemu, to nije vrijeme koje možemo tek tako premostiti zanemarujući simptome. O kompleksnosti menopauze i svemu što se mijenja u tom razdoblju može se pisati uistinu puno, a osjećaji koji se zbog tog mogu javiti mogu dodatno utjecati na raspoloženje žene, koje može biti ionako narušeno zbog disbalansa hormona koji se gotovo neizbježno javlja. Tjeskoba je svakako jedan od najvažnijih simptoma i onih koji mogu najviše narušiti kvalitetu života.

Osim što se može javiti zbog neravnoteže hormona, može isto tako biti i posljedica svih drugih simptoma koji se javljaju. Lupanje srca – ubrzano i nepravilno – kao i teškoće s koncentracijom mogu utjecati na ženino samopouzdanje, te pojačati tjeskobu. Nisu rijetke niti urinarne infekcije niti problemi s probavom. Budući da problemi s probavom mogu često upravo u ovom razdoblju dovesti do debljanja, koje pak može itekako utjecati na ženinu sliku o sebi i pojačati tjeskobu, jasno je da su svi simptomi menopauze zapravo uvelike povezani.

Uzrok koji im je zajednički je smanjenje proizvodnje estrogena koje se javlja u organizmu žene u menopauzi. Cilj bi stoga bio vrlo logičan, a to je nadoknaditi razinu estrogena u organizmu. Upravo zato liječnik nekad ženama propiše hormonsku terapiju i žene čiji simptomi znantno narušavaju kvalitetu života obavezno se trebaju savjetovati s njim. 

Prirodna pomoć

No, i prirodna terapija u menopauzi može biti dobrodošla, recimo, MenoWell iz Carnium Botanicalsa. Ove biljne kapsule načinjene su u potpunosti od prirodnih sastojaka i fitoestrogena (iz biljnog izvora), koji potiču stvaranje vlastitog estrogena. One kombiniraju u sebi sve biljke i tvari potrebne za uspostavljanje ravnoteže u ženinu tijelu, istovremeno pružajući nužnu potporu jetri, crijevima i nadbubrežnoj žlijezdi te blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sustav.

 | Author: Promo Foto: Promo

Osim toga, kombinacija biljaka i tvari u kapsulama MenoWell stimulira metabolizam, koji može biti usporen u menopauzi, a umirit će i one valove vrućine koji se javljaju, kao i pomoći u kontroli tjelesne težine te sve u svemu – dati svoj važan doprinos regulaciji hormona. Ove kapsule sadrže ekstrakte sljedećih biljaka: anđelike, lista maline, ploda konoplje, cvijeta crne djeteline, korijena cimicifuge, soje, rizoma dioskoreje, korijena sladića, pravog đumbira, sjemena afričkog crnog graha, te Belinal® ekstrakta grana bijele jele. 

Ovisno o potrebama i poteškoćama koje se javljaju, Carnium Botanicals nudi širok izbor proizvoda. Kapsule Her Biotic prvenstveno će pomoći kod ubrzavanja metabolizma, pa tako i skidanja suvišnih kilograma, ali još i važnije – kod poremećaja probave, pa će tako pomoći kod nadutosti, zatvora i vjetrova.

 | Author: Promo Foto: Promo

Urogenitalne upale su još jedna stavka koja se često nađe na popisu problema u ovoj dobi. Her Biotic zato sadrži 6 probiotičkih sojeva koji su važni za žensko zdravlje, obnavljaju intimnu mikrofloru i djeluju antimikrobno. Posebnost ovih kapsula je u njihovom sastavu koji uz probiotičke sojeve uključuje ekstrakt brusnice, visokokvalitetnu d-manozu dobivenu iz šumskog voća. 

Osim ovih, tu je još cijeli niz proizvoda koji mogu uvelike pomoći ženama u razdoblju menopauze, perimenopauze i postmenopauze. Ako se na vrijeme pobrinemo za svoj organizam, on bi nam mogao vratiti manje osjetnim problemima u onim razdobljima koja bi nam mogla biti najteža. Stoga ne treba oklijevati učiniti sve što možemo kako bismo uživali u zrelim godinama kako zaslužujemo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.