Psiha i seks 06. prosinca 2023.

Erektilna disfunkcija može se riješiti ovom metodom bez lijekova i nuspojava

par u krevetu
Foto: Unsplash Istraživanje je pokazalo da aerobne vježbe pomažu u očuvanju erektilne funkcije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Borba s erektilnom disfunkcijom je teška, jer bezbroj muškaraca posvuda poseže za lijekovima na recept za malu pomoć u spavaćoj sobi. Ali prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Sexual Medicine, postoji još nešto što biste trebali isprobati prije nego što posegnete za lijekovima.

Erektilnu disfunkciju (ED) karakterizira nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije dovoljne za zadovoljavajuću seksualnu izvedbu. Erektilna funkcija ima tendenciju opadanja kod muškaraca koji stare zbog raznih čimbenika, uključujući smanjeni testosteron, smanjeni libido, promjene u vaskulaturi i endotelu te povećanu vjerojatnost komorbiditeta (npr. hipertenzije, dijabetesa i pretilosti).

Muškarci koji imaju poteškoće s erekcijom mogu doživjeti seksualno nezadovoljstvo, također im opada kvaliteta života jer se osjećaju tjeskobno i depresivno. Osim što erektilna disfunkcija ima negativan utjecaj na psihološko zdravlje, ona može poslužiti i kao rani znak upozorenja na temeljne kronične bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes, koji se mogu pojaviti godinama nakon pojave simptoma erektilne disfunkcije. Stoga poteškoće s erekcijom mogu ukazivati na potrebu za pomnijim praćenjem i mogućim intervencijama za poboljšanje ukupnih zdravstvenih ishoda.

 
Možda te zanima... Zašto sve više mladih muškaraca koristi Viagru? Psiha i seks

Niskorizična nefarmakološka terapija za muškarce

U Journal of Sexual Medicine objavljeno je novo istraživanje u kojem su proučavali utjecaj aerobnih vježbi na erektilnu disfunkciju. Za ovu studiju istraživači su željeli znati hoće li aerobna tjelovježba poboljšati erektilnu disfunkciju (ED), s obzirom na to da je stanje često povezano sa srčanim problemima, upalom i suženim arterijama.

Aerobna tjelovježba može pomoći kod sve tri stvari te su istraživači mislili da bi mogla pomoći i kod erektilne disfunkcije. Kako bi to otkrili, prikupili su podatke o ED-u iz 11 različitih studija, promatrajući koji su oblici liječenja djelovali, bilo da se radi o vježbi ili lijekovima za ED. Naravno, aerobna tjelovježba bila je gotovo jednako učinkovita kao i lijekovi na recept, a da ne spominjemo da je besplatna, dostupna, a jedina nuspojava je poboljšanje zdravlja!

Točnije, sudionici istraživanja koji su iskusili poboljšanu erektilnu funkciju u usporedbi s kontrolnom skupinom izvodili su 30 do 60 minuta aerobne vježbe (tj. hodanje, vožnja bicikla, trčanje, plivanje) tri do pet puta tjedno. Kao što su autori studije zaključili, obiteljski liječnici trebali bi razmotriti preporuku redovite aerobne vježbe kao niskorizične nefarmakološke terapije za muškarce koji imaju poteškoća s erekcijom. Bez obzira odlučite li se za hodanje, trčanje, plivanje ili vježbanje u teretani prednosti aerobne vježbe su neusporedive. Ne samo da je izvrsna za zdravlje srca i opću dobrobit, već bi mogla poboljšati i seksualni život.

 
Možda te zanima... Muškarac s erektilnom disfunkcijom otkriva što bi volio da žene znaju Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.