Zdravlje 05. srpnja 2023.

9 vitamina i suplemenata koji povisuju krvni tlak

dodatah prehrani prah
Foto: Unsplash Određeni biljni suplementi mogu biti korisni, ali kod drugih izazivaju neželjene efekte
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije uzimanja bilo koje vrste suplemenata ili dodataka prehrani svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom, posebno ako već uzimate određene lijekove.

Visoki krvni tlak se definira kao sistolički (gornji broj) tlak veći od 130 mmHg ili više i/ili dijastolički (donji broj) tlak od 80 mmHg ili više. To je najveći pojedinačni faktor rizika za bolest srca, a određeni dodaci prehrani mogu povećati krvni tlak ili izravno utjecati na kardiovaskularni sustav ili ometati lijekove za snižavanje krvnog tlaka. Kako vitamini i dodaci prehrani utječu na krvni tlak navodi Verywell Health

Podižu li vitamini krvni tlak?

Dodaci prehrani uključuju vitamine, minerale i biljke koje dodaju ili "dopunjuju" hranjive tvari koje dobivate iz hrane. Lako su dostupni u trgovinama i na internetu i često se reklamiraju kao pomoć u poboljšanju ili prevenciji određenih zdravstvenih stanja. Međutim, za razliku od lijekova na recept i lijekova bez recepta, dodaci prehrani ne moraju biti odobreni od strane nadležnih institucija kako bi se osigurala njihova učinkovitost i sigurnost ili prošli klinička istraživanja koja podupiru njihove tvrdnje.

Neki vitamini i dodaci, poput koenzima Q10 i melatonina, utvrđeno imaju antihipertenzivne učinke što znači da mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Međutim, određeni dodaci mogu povećati krvni tlak ili stupiti u interakciju s lijekovima za snižavanje krvnog tlaka, razrjeđivanje krvi i drugim lijekovima. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg vitamina ili dodatka prehrani, posebno ako već pijete neke lijekove. Prije uzimanja dodataka, pitajte ih:

  • Trebam li uzimati dodatke?
  • Hoće li mi pomoći ili biti sigurni za mene?
  • Hoće li ometati djelovanje lijekova koje uzimam?
  • Koje su moguće nuspojave?
  • Ako uzmem dodatak, koliko trebam uzeti i koliko često?
     
Možda te zanima... 13 namirnica koje snižavaju krvni tlak Zdravlje
 

9 vitamina i dodataka koje treba izbjegavati ako imate visok krvni tlak

Postoje određeni dodaci, poput arnike, gorke naranče, korijena sladića i drugih koje treba izbjegavati ako imate visoki krvni tlak.

  1. Arnika - potječe od višegodišnje biljke i najčešće se koristi u topikalnim kremama i mastima za pomoć u zacjeljivanju modrica, uganuća, oticanja i upala. Arnika se smatra sigurnom kada se koristi na koži, ali ne bi se trebala uzimati oralno. Takva upotreba arnike može uzrokovati srčane probleme, vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme, a u velikim dozama može biti smrtonosna.
  2. Azijatski ginseng - također poznat kao panax ginseng, koristi se za različite svrhe uključujući smanjenje stresa i poboljšanje koncentracije i pamćenja. Ginseng je utvrđen da podiže krvni tlak, iako se to obično događa kod osoba s niskim krvnim tlakom. Kod osoba s niskim krvnim tlakom, uzimanje ginsenga može vratiti krvni tlak na normalu, ali kod osoba s visokim krvnim tlakom to može biti opasno. Nije sigurno hoće li ginseng djelovati s određenim lijekovima, uključujući razrjeđivače krvi i blokatore kalcijevih kanala i druge lijekove za visoki krvni tlak. 
  3. Gorka naranča - dodatak prehrani koji potječe od ekstrakta ploda ili kore gorke naranče. Često se koristi u dodacima za mršavljenje i proizvodima za poboljšanje sportskih performansi. Iako su prijavljeni slučajevi srčanog udara, angine i moždanog udara nakon konzumiranja proizvoda koji sadrže gorku naranču, nije sigurno je li posljedica samo gorke naranče ili i drugih tvari u proizvodu. Studije o tome povećava li gorka naranča krvni tlak ili srčanu frekvenciju pokazale su nejasne rezultate, no bolje je biti siguran i izbjegavati ih.
  4. Guarana - biljka koja sadrži kofein i koja se često koristi u energetskim napicima. Mnogi energetski napici sadrže visoke količine kofeina, a dodatak guarane povećava količinu kofeina. Prekomjerna konzumacija kofeina može povećati krvni tlak i srčanu frekvenciju, kao i poremetiti ritam srca.
  5. Korijen sladića - dodatak prehrani koji se najčešće koristi za probavne tegobe poput žgaravice, kašlja te virusnih i bakterijskih infekcija. Korijen sladića može imati ozbiljne nuspojave, uključujući povećanje krvnog tlaka, pogotovo kada se konzumira u velikim količinama ili tijekom dugog vremenskog razdoblja. Također, sladić smanjuje razinu kalija što igra ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Osobe s visokim krvnim tlakom ili bolestima srca ne bi smjele uzimati sladić.
  6. Gospina trava - biljka koja se koristi za različite stanja, uključujući depresiju, simptome menopauze, poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) i opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD). Gosipna trava može uzrokovati ozbiljne interakcije s mnogim uobičajenim lijekovima, uključujući razrjeđivače krvi.
  7. Vitamin E - antioksidans koji štiti stanice od oštećenja. Visoke doze vitamina E mogu povećati rizik od krvarenja nakon ozljede ili krvarenja u mozgu jer smanjuje sposobnost tijela da stvara krvne ugruške. Vitamin E također može povećati rizik od krvarenja kod osoba koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi. Preporučuje se da odrasle osobe ne uzimaju više od 1000 mg prirodnog ili sintetskog vitamina E dnevno.
  8. Vitamin D - trovanje vitaminom D je ozbiljno medicinsko stanje koje se obično javlja kada se vrlo visoke doze vitamina uzimaju tijekom dugog vremenskog razdoblja bez medicinskog nadzora. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij i druge minerale, ali previše vitamina može uzrokovati hiperkalcemiju, odnosno abnormalno visoku koncentraciju kalcija u krvi. Simptomi trovanja vitaminom D mogu uključivati visoki krvni tlak i srčane aritmije, gastrointestinalne simptome, zatajenje bubrega i promjene mentalnog stanja.
  9. Vitamin K - pomaže u zgrušavanju krvi i održava zdrave kosti. Vitamin K može ometati djelovanje lijekova za razrjeđivanje krvi što povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, trebaju izbjegavati dodatke vitamina K bez savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom.

Važno je naglasiti da uvijek trebate razgovarati sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani, osobito ako imate visoki krvni tlak ili uzimate lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili razrjeđivanje krvi. Oni će vam pružiti najbolje informacije i savjete prilagođene vašem individualnom zdravstvenom stanju.
 

Možda te zanima... Hipertenzija: Liječnik i nutricionistica objašnjavaju kako tlak držati pod kontrolom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.