Zdravlje Simptomi i pomoć 26. kolovoza 2023.

Predoziranje vodom ili hiponatremija: Simptomi i što poduzeti

Foto: shutterstock Hiponatremija je stanje uzrokovano predoziranjem vodom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica komentira što se događa kada se netko predozira vodom.

"U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se hiponatrijemija, odnosno sniženje natrija ili soli u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskih razina natrija u krvi su glavobolja, umor, mučnina, učestalo uriniranje i mentalna dezorijentacija. Središnji organi koji kontroliraju promet vode i soli u tijelu su bubrezi. U situaciji kada osoba unese previše vode u kratkom razdoblju, bubrezi je ne mogu dovoljno brzo eliminirati te se krv razrjeđuje.

Zbog razlike u koncentraciji soli, voda izlazi iz krvotoka i ulazi u stanice koje potom bubre. Većina tjelesnih stanica ima nešto prostora za širenje, što se ne može reći za stanice mozga. Stoga edem mozga može biti fatalan. Brza i izražena hiponatrijemija uzrokuje ulazak vode u stanice mozga što se očituje komom, respiratornim arestom i smrću", objasnila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica.

Voda-Mineralna Možda te zanima... Smrt zbog predoziranja vodom Zdravlje


Simptomi hiponatremije mogu uključivati:

  • Mučnina i povračanje
  • Glavobolja
  • Zbunjenost
  • Gubitak energije, pospanost i umor
  • Nemir i razdražljivost
  • Slabost mišića, grčevi ili grčevi
  • Napadaji Koma
10 znakova da ne piješ dovoljno vode i da tvom tijelu prijeti dehidracija Možda te zanima... 10 znakova da ne pijete dovoljno vode i da vam prijeti dehidracija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.