Eko 02. listopada 2013.

Zelena recenzija: šećer od kokosa

Secer_3
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dosadio ti je smeđi šećer ili se nisi uspjela naviknuti na kavu sa stevijom? Na dijeti si i tražiš alternativno sladilo za omiljene napitke? Na našem tržištu nedavno se pojavio i šećer od kokosovog cvijeta koji ima nizak glikemijski indeks pa se preporučuje osobama koje su na redukcijskim dijetama. Isprobali smo ovaj novitet i usporedili ga s popularnom stevijom

Alternativa smeđem šećeru

Šećer od kokosovog cvijeta Royal Green dolazi u lijepoj staklenci s metalnim poklopcem koji se vrlo lako skida. Pakiranje sadrži od 200 grama, a zemlja porijekla je Nizozemska. Šećer kokosove palme koristi se kao zdravija alternativa konvencionalnom šećeru, za zaslađivanje raznih napitaka, za pripremu slastica ili kao dodatak kašama i voćnim salatama. Sadrži četiri puta više magnezija i deset puta više cinka od nerafiniranog smeđeg šećera od šećerne trske, a uzimati ga mogu i dijabetičari. Također, na etiketi piše kako sadrži vitamine B1, B2, B3 i B6, a ne sadrži konzervanse niti umjetne boje.

Struktura mu je sitnija od bijelog i smeđeg šećera, nije kristalan već je poput krupnijeg praha. Intenzivne je smeđe boje i ugodnog mirisa koji podsjeća na karamelizirani šećer.

Kako se ponaša u kavi?

Vrlo brzo se otapa u kavi i ne ostaje na dnu šalice, kao što je čest slučaj s primjerice smeđim i bijelim šećerom. Kao i s ostalim alternativnim prirodnim sladilima, bit će ti potrebno nekoliko dana da se privikneš na novi okus kave. Tijekom ispijanja kave, u ustima ostaje lagan trag 'zapečene karamele', koji se nekoliko minuta nakon konzumiranja neutralizira.

Slađi od stevije

U usporedbi sa sve popularnijom stevijom, kava s kokosovim šećerom je nekako 'lakša'. Dok stevija preuzima okus u kavi (što je često slučaj s kavom koja ima slabiju aromu), šećer od kokosa u manjim količinama gotovo uopće ne mijenja okus. Za one koji vole piti slađu kavu, bit će potrebno staviti barem tri žličice. Zaključak je dakle kako u malim dozama ovaj šećer neće značajno promijeniti okus tvog najdražeg napitka, a možeš ga iskoristiti i u pripremi kolača i slastica.

U usporedbi sa stevijom, u sličnom su cjenovnom rangu, a uspoređujući cijene drugih zaslađivača, za šećer od kokosovog cvijeta ipak ćeš morati izdvojiti malo više novca.

Dodatne informacije:

  • Boja: smeđa
  • Miris: podsjeća na karamele
  • Okus: slatkasti puni okus
  • Kako uzimati: prema želji uzeti od jedne do tri čajne žličice u kavi ili u drugom omiljenom napitku
  • Zeleni plus: iz organskog je uzgoja, a ambalaža se može reciklirati
  • Napomena: možda će ti biti potrebno nekoliko dana da se privikneš na okus
  • Preporuka: ako si na dijeti ili želiš eksperimentirati s prirodnim sladilima u kolačima, isprobaj šećer od kokosovog cvijeta
  • Gdje kupiti: u bio&bio trgovinama

Zanima te kako djeluje Nigari, pročitaj ovdje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar lena87
      lena87

      Super, volim zdravu hranu :) Nadam se da nije preskupo..

    • Default avatar -
      Ivanaa

      Ovo bi voljela isprobati, zdravije varijante su uvijek dobro došle u prehrani bez obzira jesmo li na dijeti ili ne.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.