Zdravlje 01. veljače 2015.

Pet uzroka suhog kašlja

Grlo_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljicu Mirnu već danima muči suhi kašalj koji joj se javlja tri do četiri puta tijekom dana i noći. Osim kašlja ima osjećaj da je svrbe krajnici i uši. Prof.dr.sc. Ivica Klapan objasnio je da između ostalog problem suhoće grla mogu uzrokovati uvjeti života, alergije i virusne upale gornjeg dišnog trakta, a pomoći mogu sirupi i žvakaće gume

"Imam veliki problem sa suhim grlom koje mi uzrokuje napadaje kašlja 3 do 4 puta tijekom dana i noći. U grlu se 'pojavi' neugodan osjećaj suhoće, kao da mi je grlo oprženo, kašljem i imam osjećaj gušenja. To mi se događa unazad 10 dana, nisam bila kod liječnika jer simptome donekle ublažim tako što pijem puno tekućine. Prije nego što su mi se javili simptomi suhog grla jako su me svrbjeli krajnici i uši, koji me svrbe i dalje, ali u znatno manjoj mjeri. Osjećaj je grozan i molim za savjet", napisala je Mirna.

Uzrok kašlja mogu biti i želučane tegobe

"Elementarni problem suhoće ili pečenja ždrijela nastaje kao rezultat otežanog disanja na nos, što je i razumljivo jer se tada udahnuti zrak ne filtrira, čisti, vlaži, zagrijava i slično. Isto tako, različiti uvjeti života kao i rizični faktori mogu utjecati na opisano stanje", rekao je prof. dr. sc. Ivica Klapan i naveo moguće uzroke podražajnog suhog kašlja:

  • alergije,
  • prethodna virusna upala gornjeg dišnog/probavnog trakta (podražajni suhi kašalj može trajati i više mjeseci),
  • boravak u prostorijama sa suhim zrakom,
  • pušenje,
  • gastroenterološke tegobe (primjerice povrat kiselijeg želučanog sadržaja u donje ždrijelo).

Mogu pomoći i žvakaće gume

Prof. Klapan je Mirni savjetovao pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos, ali i kontrolu nosne sluznice. "Potrebno je provjeriti anatomski i funkcijski status nosne sluznice, sluznice ždrijela, grkljana. Ako je potrebno napravite i gastroenterološku obradu. Za početak je dovoljno primijeniti terapiju koja ublažava simptome poput sirupa i dovoljnog unosa tekućine te kapi za nos ako je potrebno. Taj savjet vrijedi, ako se specijalističkim pregledom ne otkrije postojanje nekog akutnog ili kroničnog uzroka."

Za ublažavanje suhog podražajnog kašlja potrebno je:

  • piti dosta tekućine,
  • koristiti ovlaživač zraka u prostoru u kojem boraviš,
  • koristiti gume za žvakanje jer potiču stvaranje i protok sline.

Razlikuješ li prehladu od gripe?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.