Hrana 02. veljače 2015.

Rižini krekeri vs. suho voće

Uz-Usssp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za zdrav međuobrok idealna su niskokalorična jela koja će ti dati sve potrebne hranjive tvari i umanjiti osjećaj gladi, a neće opteretiti probavu. Mi smo odabrali rižine krekere i suho voće i napravili zdravi dvoboj čije ti rezultate donosimo. Doznaj tko je pobijedio u dvoboju kalorija i nutritivnih vrijednosti

Međuobroci smanjuju glad

Nekoliko malih međuobroka dnevno, smanjen unos soli i temeljito žvakanje hrane provjeren je recept za vitku liniju. Dva američka istraživanja utvrdila su da oni koji više puta dnevno nešto 'gricnu' između obroka imaju manje masnih naslaga na trbuhu od onih koji jedu samo standardne obroke. Međuobroci smanjuju glad i sprječavaju prejedanje za ručak i večeru. Doznaj kako je prošao dvoboj rižinih krekera i suhog voća kao zdrave užine.

Redakcija Zdrave Krave isprobala je i rižine krekere i suho voće kao užinu i u tom dvoboju nismo se mogli odlučiti za pobjednika. Dok jedemo rižine krekere imamo osjećaj da grickamo zdraviju verziju kokica i nakon krekera osjećamo sitost do 2 sata. Suho voće je poput zdrave poslastice zbog svoje slatkoće i bogatstva okusa, a drži nas sitim jednako kao i krekeri, oko 2 sata. Izbor između ova dva međuobroka ovisi i o tome voliš li više slatku ili slanu varijantu. Ipak, doznaj što kažu stručnjaci o ova dva lagana međuobroka.

Rižini krekeri vs. suho voće

Nutricionistica Vitaminoteke, Mirja Jošić, dipl.ing. donosi svoj sud u ovom zdravom dvoboju.

Može se reći kako rižini krekeri na Dalekom istoku postoje od samog početka kultivacije riže, dakle nekoliko tisuća godina. Postupak proizvodnje je vrlo jednostavan, riža se podvrgava kombinaciji topline i tlaku i dolazi do njenog napuhavanja, kao u slučaju kokica. U nutritivnom smislu rižini krekeri ne nude puno. Osiguravaju isključivo ugljikohidrate. Prednost rižinih krekera jest što u malo kalorija bez masti zadovoljavaju našu želju za hrskavim grickalicama. Dobar izbor čine oni rižini krekeri koji nisu pretjerano slani i koji ne sadržavaju dodatke poput čokolade ili šećernih preljeva.

U nutritivnom smislu za suho voće možemo reći da je bolji izbor od rižinih krekera. Dehidrirano voće nudi gotovo iste prednosti kao i svježe voće po pitanju vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i fitokemikalija. Mnogi misle kako suho voće predstavlja kalorijsku bombu, no to i nije točno. Sušenjem se voću uklanja voda pa kad osušite 1 šalicu svježih marelica dobit ćete ¼ šalice sušenih marelica. ¼ šalice suhog voća se smatra jednom porcijom, stoga jedna porcija svježeg voća ima jednaku kalorijsku vrijednost i udio šećera kao i jedna porcija sušenog. Pitanje je samo koliko se u konačnici pojede.

Usporedbe radi, kalorijska vrijednost 3 rižina krekera, što predstavlja jedno serviranje, iznosi oko 100 kcal i odgovara kalorijskoj vrijednosti 8 suhih šljiva, 5 suhih smokava i 1/3 šalice grožđica.

Dakle, pobjednik u ovotjednom zdravom dvoboju je suho voće!

Doznaj tko je pobijedio u dvoboju zobene kaše i croissanta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.