Hrana 22. prosinca 2017.

Nutricionistica otkriva: Nauči prepoznati svježu ribu

Riba1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ubrzo nakon ulova, kod ribe nastupaju biokemijski i mikrobiološki procesi koji mogu dovesti u pitanje njenu svježinu i kakvoću. Prvi korak u ocjeni svježine ribe jest procjena njene kože. Što je pigmentacija na koži bljeđa i bez sjaja to je riba starija i upitnije kvalitete. Doznaj još trikova koji će ti pomoći prepoznati svježu ribu.

Nutritivno bogata namirnica

Nutritivno, riba je namirnica iznimne vrijednosti, osobito bogata esencijalnim i blagotvornim omega-3 masnim kiselinama te visokovrijednim bjelančevinama. Ipak, riba je i lako pokvarljiva namirnica, podložna mnogim onečišćenjima. Ubrzo nakon ulova, kod ribe nastupaju biokemijski i mikrobiološki procesi koji mogu dovesti u pitanje njenu svježinu i kakvoću. Stoga je pri odabiru, iznimno važno prepoznati svježu i zdravstveno ispravnu ribu kako bi mogli bez bojazni uživati u njenim blagodatima.

Možda te zanima... Mmmm, ovo bi probali: Bakalar s narančom Hrana

Koraci u prepoznavanju svježine ribe

Prvi korak u ocjeni svježine ribe jest procjena njene kože. Svježa riba ima svijetlu kožu koja se prelijeva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži bljeđa i bez sjaja to je riba starija i upitnije kvalitete. Pokvarenu ribu možeš prepoznati i po mutnoj sluzi na koži. Pravi znalci već po stanju očiju mogu prepoznati svježinu ribe pa tako svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu. 

Sa svakim danom stajanja oči gube sjaj i prozirnost, a ukoliko naiđeš na ribu s mliječnom bojom i zamućenom rožnicom te zjenicom sive boje zaobiđi je u širokom luku jer je zasigurno pokvarena. I škrge nam mogu otkriti svježinu ribe pa biraj one sa škrgama svijetle boje bez sluzi, a izbjegavaj one sa škrgama žućkaste boje i sluzi mliječne boje. I sam miris škrga nas može navesti na pravi put, ako osjetiš miris morskog bilja riječ je o svježoj ribi, neutralan miris nije razlog za brigu, ali kiseli miris nalik mirisu kupusa, svakako jest.

Možda te zanima... Češnjak i riba djeluju protuupalno, otkrij koje još kombinacije čuvaju zdravlje Hrana

Važnost unutrašnjih organa

Ako riba nije očišćena njenu svježinu možeš prepoznati i po stanju unutrašnjih organa. Crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi prepoznatljiv su znak svježe ribe, a svaki gubitak crvene boje ili znak smeđe boje, razlog su za uzbunu. Kod filetirane ribe svježinu je nemoguće ocijeniti pomoću stanja očiju ili škrga pa se važno koncentrirati na sam izgled mesa. Ako je ono čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje pred tobom je svježa riba. Svaka promjena na boji i elastičnosti mesa znak su starosti ribe, a ona mutne boje i mekanog mesa valja izbjegavati.

Balakar1 Možda te zanima... Bakalar - ima malo kalorija i čuva srce! Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.