Eko 09. listopada 2017.

Jednostavan trik uz koji ćeš provjeriti razinu vlage u svom domu plus nagradni natječaj

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zadnje vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na posljedice prevelike vlage u našim domovima i radnim prostorima, koja dokazano utječe i na ljudsko zdravlje. Pošalji nam odgovor na pitanje "Kako vlaga može narušiti zdravlje?", a mi ćemo pet najboljih odgovora po sudu redakcije, nagraditi s pet TEXO sakupljača vlage. Registriraj se i komentiraj ispod članka.

Odgovor na pitanje "Kako vlaga može narušiti zdravlje?" možeš napisati u komentar ispod teksta do petka 13. listopada u 20 h.

Donosimo jednostavan test za otkrivanje razine vlage i još jednostavnije rješenje za otklanjanje viška vlage iz tvoga doma. U zadnje vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na posljedice prevelike vlage u našim domovima i radnim prostorima, koja dokazano utječe i na ljudsko zdravlje. Potrebna je optimalna razina vlažnosti za ugodan boravak, međutim, previše vlage u tvome domu može uzrokovati velike probleme, čak i negativno utjecati na zdravlje. Pravila natječaja pročitaj ovdje.

Dolaskom zime, problem postaje sve naglašeniji

Zima sa sobom donosi sezonu grijanja, zatvaramo prozore i smanjujemo prozračivanje i cirkulaciju zraka u našim kućama kako bismo zadržali toplinu. Istodobno, kiša i snijeg mogu povećati količinu vlage koja ulazi u kuću kroz pukotine, podrume i zidove. Zbog smanjene mogućnosti da vlaga napusti kuću, razina vlage u unutrašnjosti doma raste.

Istovremeno se događa i nešto drugo. Dijelovi kuće u izravnom su dodiru s hladnim vanjskim zrakom, a razlika u temperaturi s toplim i vlažnim zrakom unutar doma može uzrokovati kontinuiranu kondenzaciju na tim hladnim površinama. Sve će to privući plijesan i uzrokovati mrlje od vlage.

 | Author: PR Foto: PR

Kako uočiti prve znakove vlage?

Ako osjetiš miris plijesni ili ti prostori ostaju magloviti tijekom dužeg vremena, znak je da je vrijeme da potražiš rješenje u borbi protiv vlage i plijesni.

Probaj jednostavan test s kockom leda!

  • Postavi čašu za piće u prostoriji u kojoj želiš izmjeriti vlažnost i stavi četiri kocke leda u njega. Čašu možeš postaviti u bilo kojoj prostoriji u kojoj smatraš da je vlažnost visoka, ali izbjegavaj kuhinju ili kupaonicu, jer se u tim prostorijama znatno mijenja razina vlažnosti.
  • Čaša neka stoji u prostoriji 3 minute i tijekom testa nemoj ulaziti u prostoriju.
  • Nakon tri minute, provjeri stanje čaše s ledom.
  • Ako se na vanjskoj strani čaše pojave kapljice vode, vlaga u prostoriji nije visoka.
  • Ako nema kapljica, trebaš postaviti sakupljač vlage u prostoriji.

Jednostavno rješenje

Nakon što si identificirala problem u svom domu, nužno je da potražiš rješenje. Prilagodi razinu vlažnosti svoga doma uz pomoć TEXO sakupljača vlage.

Texo sakupljač jednostavno je rješenje kojeg, osim u svom domu, možeš postaviti i unutar svog broda, vikendice, apartmana, kamp kućice ili pak garaže. Pomaže u otklanjanju vlage, sprječava nastanak plijesni te suzbija kondenzaciju i ustajale mirise u životnim prostorima.

Zašto koristiti Texo sakupljač vlage?

  • Pridonosi zdravom životnom okruženju
  • Uklapa se u svaki unutrašnji prostor
  • Jednostavno se prazni i puni
  • Bez mirisa
Texo sakupljač vlage možeš pronaći u dvije veličine (35m3 i 80m3) s uključenim prvim punjenjem, kod naših partnera diljem Hrvatske. Više informacija i novosti o TEXO proizvodima možeš pronaći na www.texo.hr i FB stranici TEXO Hrvatska. Popis prodajnih mjesta možete pronaći OVDJE.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Stella76

      Onog trenutka kada udješ u podstanarski stan, sretan i zadovoljan što imaš svoj maleni kutak, nisi ni svjestan na kakve probleme možeš naići. Plijesan svaku zimu, koji osim što ga jako ružno za vidjeti nije naravno zdrav ni za nas odrasle, a takodjer i za dječicu. Siptomi vlage su raznoliki, cijeli spektar :) kašalj, curenje nosića, suzne oči... Ovaj aparat bi rado isprobali, jer zima dolazi a naša borba protiv plijesni je do sada neuspješna.

    • Default avatar -
      Djevicaibik

      Vlaga u prostorijama može narušiti naše zdravlje jako, to bi trebao znati svako, vlažan zrak težak je za disanje,a kod alergičara vlaga može jako otežati stanje, izloženost vlazi i plijesni izaziva niz simptoma, zato svako treba voditi računa o količini vlage kod sebe doma,sakupljači vlage u tu svrhu pomažu,tako liječnici i stručnjaci kažu, plijesan koja se od vlage stvara, može za naše zdravlje napraviti puno "kvara",nadražuju se dišni organi, s Texo sakupljačem vlage na kraj s vlagom stani.

    • Default avatar -
      Melita54

      Vlaga je nažalost velik problem i odlično sto postoje uređaji koji je saniraju. Naime moja djeca su na svojoj kozi osjetila štetne utjecaje vlage posto su od rođena bila izložena istoj. Od velike količine vlage nastao je plijesan. Simptomi vlage su prvotno nalik prehladi. U početku se javlja začepljen nos, curenje nosa, kašalj i sve to vodi do bronhitisa, astme i alergija. Također vodi i do dermatitisa. To su sve opasne nuspojave koje ostaju do kraja života

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.