Hrana 05. ožujka 2024.

Kada doručkovati i večerati kako biste sagorjeli masne naslage na trbuhu?

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Započnite dan u šest ujutro, a završite ga u 22 kako biste uskladili cirkadijalni ritam svog tijela. To je posebno važno i za raspored obroka, posebno doručka i večere, što može dodatno poboljšati sagorijevanje masnih naslaga na trbuhu.

Masnoća koja se nakuplja u području trbuha poznata je i kao visceralna masnoća. Radi se o tipu masnoće koja se nakuplja unutar trbušne šupljine, oko unutarnjih organa poput jetre, gušterače i crijeva. Visceralna masnoća može biti opasnija od potkožne masnoće koja se nalazi ispod kože i ne predstavlja tako veliki rizik za zdravlje. 

Dokazano je da jedenje u određeno vrijeme može smanjiti visceralnu masnoću. "Doručak bi u idealnom slučaju trebali pojesti u roku od sat vremena nakon buđenja, oko sedam ujutro, kako bi se ubrzao metabolizam”, rekao liječnik Naheed Ali za GB News. Kada je u pitanju večera, Ali kaže da ju je najbolje pojesti dva do tri sata prije spavanja, odnosno oko 19 sati, kako bi tijelo imalo dovoljno vremena za probavu obroka prije nego što se metabolizam uspori tijekom sna. 

Možda te zanima... Mitovi o visceralnoj masnoći i kako utječe na zdravlje Zdravlje

Pridržavanje rasporeda obroka za bolji cirkadijalni ritam

Metabolizam inače služi za pretvaranje hrane u energiju, a oni s bržim metabolizmom sagorijevaju više kalorija, čak i u mirovanju, piše New York Post. Prema jednoj studiji, naša tijela sagorijevaju najmanje kalorija tijekom kasnih noćnih sati, a najviše u poslijepodnevnim i večernjim satima. 

Prema istraživanju iz 2019., u kojem je istraživana uloga posta, potreban su dva do tri obroka dnevno, posebno doručak. Zadnji obrok u danu trebao bi biti između 15 i 16 sati te bi trebalo postiti 12 do 16 sati i izbjegavati jesti grickalice kasno u noć. Pridržavanje tog rasporeda obroka, možete smanjiti kolesterol, upalu i glad, dok istovremeno poboljšavate svoj cirkadijalni ritam (24-satni biološki sat koji kontrolira vaš obrazac spavanja, oslobađanje hormona, apetit, probavu i tjelesnu temperaturu). 

Istraživači su primijetili da jedenje tako rano tijekom dana možda nije poželjan ili izvediv za mnoge pojedince, budući da predstavlja promjenu u odnosu na tradicionalne obrasce prehrane u mnogim dijelovima svijeta. Ako je to slučaj, savjetuju da većinu kalorija unesete ranije tijekom dana ili da uvedete značajan period posta.

Liječnik Ali kaže da pridržavanje njegovog rasporeda (prvi obrok unutar sat vremena nakon buđenja i zadnji dva do tri sata prije spavanja) obroka podržava osjetljivost na inzulin i pomaže u upravljanju hormonima gladi tijekom dana, što pomaže u smanjenju sala na trbuhu. Inzulin je inače hormon koji proizvodi gušterača i koji regulira razinu šećera u krvi. Salo na trbuhu i sjedilački način života mogu rezultirati inzulinskom rezistencijom, što može dovesti do predijabetesa i dijabetesa tipa 2 .

Možda te zanima... Dijeta koja "kopira" povremeni post može smanjiti biološku dob i pomoći u gubitku kilograma Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.