Psiha i seks Seks i veze 01. kolovoza 2020.

Svi razlozi zbog kojih ga ne možeš prestati voljeti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina prekida veza ne završava zajedničkim dogovorom. Češće jednom partneru više nije stalo dok je drugi još uvijek zaljubljen. Ako si mislila da je tvoja i partnerova ljubav obostrana, a onda je partner prekinuo s tobom, nisi sama.

Živjeti s tugom neočekivanog gubitka je teško, ali ako si još uvijek zaljubljena u bivšeg partnera, bit će ti teško nastaviti dalje. Preostali osjećaji ljubavi i vezanosti mogu potaknuti nadu da će se odnos nastaviti jednog dana. 

Kao i mnogi ljudi koji su ovo doživjeli prije tebe, možda čak niti ne znaš zašto ga ne možeš prestati voljeti. Možda nećeš moći razumjeti zašto te toliko boli kad se želiš bolje osjećati. Znaš da trebaš nastaviti dalje, ali čini ti se kao da te zarobio. 

Randi Gunther je psihologinja koje se bavi obiteljskim savjetovanjem i ovakve priče sluša više od četiri desetljeća. Ona je objasnila najčešće razloga zbog kojih možda nisi prestala voljeti partnera koji te ostavio. 

Iako ti primjeri možda ne opisuju vjerno ono što osjećaš, mogu ti pomoći da shvatiš da su ti osjećaji normalni i da nisi jedina. Tek kad shvatiš zašto nastavljaš voljeti nakon što je veza završena, moći ćeš promijeniti svoje ponašanje sljedeći put kada budeš u vezi.

Kako preboljeti prekid? Možda te zanima... Koliko treba vremena da se preboli prekid veze? Psiha i seks Prekid_1 Možda te zanima... Prva pomoć kod bolnog prekida veze Psiha i seks

Vjeruješ da je tvoj bivši partner "onaj pravi"

Nakon dugog razdoblja traženja, mislila si da si pronašla partnera s kojim ćeš dijeliti svoj život. Sve je izgledalo savršeno i tvoj te partner uvjeravao da se i on osjeća upravo na isti način. 

Sada proučavaš jesi li bila previše optimistična i nisi primijetila znakove upozorenja. Iako se vaš odnos razvijao spontano, ta osoba ti se sviđala sve više i više. U odnos si dala cijelu sebe jer si ga smatrala svojom vječnom ljubavi. 

Kad te partner napustio, razumno je da si bila zbunjena. Možda si bila slijepa od ljubavi prema njemu i nisi primijetila da nije uzajamno. 

Ako te partner napustio bez upozorenja ili objašnjenja, kako bi mogla iznenada nestati tvoja ljubav? To možeš usporediti s iznenadnom smrti osobe koju voliš. Osjećaji tuge, straha, slomljenosti i samoće su izmiješani, ali ne možeš se pretvarati da ljubav prestala ako je netko "umro".

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvoja veza ti je jedina briga

Jesi li osoba koja se previše veže, čak i u novom odnosu? Kad se zaljubiš, ostaviš li po strani sve druge obveze, prijateljstva, ambicije i u potpunosti se usredotočiš na vezu? Jesu li tvoj veze brzo eksplodirale u požudan odnos i izbrisale sve ostalo u tvom životu? Ako si tražila tu vrstu magičnog intenziteta, vjerojatno si privukla partnere koji rade isto.

Ako su ti prijatelji u prošlosti rekli da se prebrzo vežeš, trebala bi razmisliti o tome. Tvoj prijatelji brinu i tu su za tebe, ako tvoja veza završi. No, ako ti se često to ponavlja moguće je da će izgubiti strpljenje pa ćeš morati tugovati sama.

Veza "na baterije"

Ako si imala roditelja koji nije bio uvijek tu za tebe nego s vremena na vrijeme, možda ćeš nesvjesno privući partnera koji radi istu stvar. Budući da si osposobljena tolerirati tu nemoć, moći ćeš dobro očuvati svoju ljubav za partnera kad one ode.

Tvoja odanost ima cijenu. Možda ćeš se uhvatiti kako promatraš partnerov svaki potez te ćeš pokušati shvatiti što se dogodilo. Tražiš li isprike za svog partnera dok nemoćno čekaš da se ponovno povežete? Kad se on vrati i izgleda da mu je drago što te vidi, pretpostavljaš li da je sve u redu? 

Duboko u sebi, ipak, možeš nesvjesno osjetiti dječje okidače i pitate se hoće li se tvoj partner vratiti ovaj put. Učinit ćeš sve što možeš kako bi ga pustila bez prigovora, a onda ćeš mu dopustiti da se ponovno vrati i nastavit ćeš sebi govoriti da se nemaš za što brinuti.

Ako te taj partner konačno napusti, pokušat ćete pričekati koliko god je potrebno, kao što si činila kao dijete, da se čudo ponovno dogodi i on se vrati. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tvoja prošlost definira tvoju budućnost

Ako tražiš partnera već neko vrijeme, a prava osoba se nije pojavila, možeš lako postati pesimistična, cinična ili čak ogorčena. Ti osjećaji mogu baciti loše svjetlo na buduću nadu. Čak i ako to ne shvaćaš, ponašat ćeš se kao da nema nitko tko te može voljeti na način na koji ti želiš biti voljena. 

Možda nesvjesno prenosiš to uvjerenje na svakog novog partnera, upozoravajući ih da se oni mogu smatrati odgovornima za one koji su te povrijedili u prošlosti. Ako imaš nekoga tko se bori za vas, možda ga nehotice i neprestano ispituješ da vidiš hoće li se dovoljno zadržati sve dok konačno ne spustiš oklop. 

Ako predugo čekaš da nekome ponovno otvoriš srce, možda će ta osoba odustati. Razmisli kako bi bilo tužno da ti konačno počneš osjećati nešto prema toj osobi, a ona odustane od tebe. 

Kad smatraš sve svojom krivicom 

Tijekom bolnog prekida normalno da se osjećaš napuštenom i slomljenom, možda ćeš osjećati da bol nikad neće nestati i da nikad više nećeš biti voljena. No, nemoj preuzimati svu krivnju na sebe. 

Ako si nekad prije već bila ostavljena, možda ćeš stvoriti taj obrazac i trebat će ti neke profesionalne smjernice kako bi si pomogla. Patološka tuga može te zadržati da ne možeš prihvatiti prestanak odnosa i da tu tugu zadržavaš kao zamjenu za odnos, bojeći se čak i više boli ako prihvatiš kraj.

Ali, ako znaš da si razumna i uravnotežena osoba, koja je doista vjerovala da je iskrena ljubav u ovom izgubljenom odnosu, gubitak možda nije bila tvoja krivnja. Gledajući unatrag, sigurno si mislila da imaš razloga očekivati ​​da će se veza nastaviti. 

Ljubav iz bajke

Razmisli o svim osobinama kod svog partnera koje voliš i koje si se bojala izgubiti. To mogu biti stvari koje još držiš netaknutima, čak i nakon završetka odnosa možda ih ne možeš pustiti. Zbog njih si se osjećala živo, vrijedno i željeno. I imala si razloga vjerovati da tvoj partner isto osjeća prema tebi. 

Sada kad je tvoj partner otišao, a ti još uvijek smatraš da je vaš odnos bio na obostrano zadovoljstvo. Ako jest, zašto ga jednostavno ne otpustiš i nastaviš dalje? Ako ne možeš prestati voljeti svojeg bivšeg dugo nakon što je veza završila, možda ćeš se hraniti fantazijom koja zapravo nije bila reprezentativna za odnos. 

Ako dopustiš da tvoje maštarije zamijene ono što se uistinu dogodilo, možda ćeš pokušati zadržati te deluzije na životu. Ako nemaš nikakvih naznaka da je tvoj bivši još uvijek zainteresiran, možda ćeš zadržati ovu fantaziju o ljubavi iz bajke kako se ne bi suočila sa stvarnošću. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ArianaCollins

      Ja sam Ariana Collins, želim podijeliti svoje svjedočenje o tome kako sam vratila muža, suprug me napustio prije 5 godina i tražim pomoć svugdje, nitko mi nije mogao pomoći da vratim muža, prošli tjedan vidjela sam svjedočenje drugog gospođo razgovarajući o dr. Ogundeleu, kontaktirala sam ga za pomoć, nakon 24 sata kada je završio moj se suprug vratio, rekla sam dr. Ogundeleu da ću podijeliti svoje svjedočenje zbog čega to sada radim. Kontaktirajte dr. Ogundelea na WhatsAppu/Viberu:+27638836445

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.