Zdravlje Simptomi i pomoć 30. listopada 2018.

7 razloga zašto su ti prsti natečeni i bolni i kada posjetiti liječnika

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ti često otiču prsti bilo zbog vrućine, povećanog unosa soli ili zbog nekog trećeg razloga to te vjerojatno pomalo smeta. Postoji više mogućih uzroka, neki od njih su bezazleni, a neki mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

No, neki slučajevi nateknutih prstiju mogu biti znak upozorenja, osobito ako su povezani s boli. Prevention donosi moguće uzroke ovakve natečenosti i kada je potrebno posjetiti liječnika. 

Vani je vruće 

"Toplina uzrokuje širenje krvnih žila, što omogućuje da više topline pobjegne kroz tvoju kožu kako bi tvoje tijelo ostalo hladnije", objašnjava Tammy Olsen, izvanredna profesorica na reumatološkom odjelu na Sveučilištu u Chicagu. Kako se krvne žile proširene, neke od njihovih tekućina mogu doći u tvoje meko tkivo i uzrokovati natečenost. 

Dr. Utset kaže da će ova vrsta otekline nestati kad koristiš ruke i nastaviš s redovitom aktivnošću. Ali ako uočiš natečenost samo u svojim rukama i prstima, a ne i nogama i uz to bol ili slab stisak, to bi mogao biti znak da nije samo toplina i trebaš se posavjetovati s liječnikom. 

Koristiš natrij

Puno čipsa i čokolade ili bilo koje pržene hrane može biti uzrok natečenih prstiju. Tvoje tijelo voli zadržati dosljednu ravnotežu između soli i vode. "Uzimanje više soli, tijelo nadoknađuje zadržavajući više vode, što objašnjava oticanje", kaže dr. Utset. Tipično, blaga oteklina koju donosi slana hrana odlazi samostalno u roku od jednog dana iako može trajati duže ovisno o količini dodatne soli u tvom sustavu. Ako smanjiš unos soli, a natečenost ostaje, posavjetuj se sa svojim liječnikom, dr. Utset. 

Tvoji zglobovi se pogoršavaju

Ako su sami zglobovi na prstima uvećani, osteoartritis može biti kriv, pogotovo ako su ti prsti ujutro natečeni. Ovaj oblik artritisa vezan je uz trošenje tkiva na tvojim zglobovima. Osteoartritis je često, ali ne uvijek, praćen boli i krutosti, kaže dr. Utset. Mnogi drugi oblici artritisa također mogu rezultirati zadebljalim prstima. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Oblik, funkcija i izgled ruku mogu ponuditi važne prognoze i dijagnoze o tvom zdravstvenom stanju

Karpalni kanal

Kad se živac koji vodi od podlaktice do dlanova ruke stegne ili stisne na zglobu, tada se razvija karpalni tunel, objašnjava dr Utset. Nastala oteklina obično prati bol, peckanje, trnce ili utrnulost u rukama i prstima - simptomi koji se često razvijaju s vremenom. Istraživanja pokazuju da se karpalni kanal tri puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca. 

Blokada u limfnom sustavu

Limfedem je bolest oteknutih udova koja rezultira kada limfna tekućina ne povlači adekvatno. Prsti ti mogu nabubriti, a obično će i tvoje ruke i noge. Tvoja koža će biti tvrđa ili deblja nego obično, prema izvješću National Cancer Institute. Limfedem je povezan s operacijom ili radijacijskim tretmanima za rak dojke. U rijetkim slučajevima, limfedem može biti uzrokovan abnormalnim rastom tvog limfnog sustava. 

Raynaudova bolest

Bolest koju karakterizira sužavanje arterija, često uzrokovano hladnim vremenom ili stresom. To smanjenje ograničava cirkulaciju krvi, prema izvješću New England Journal of Medicine. Bubrenje, uz pecanje ili bol, javlja se kad se cirkulacija vraća. "Stanje će se češće pojaviti kod žena nego kod muškaraca", kaže dr. Utset. Ako primijetiš da su tvoji prsti ili ruke plavkasti ili blijedi prije nego nateknu, to je jedan od pokazatelja Raynaudova bolesti

Komplikacije u trudnoći

Neke otekline su tipične za trudnice, no otekline u rukama i licu, pogotovo ako pritisneš palac u kožu i to ostavi primjetno udubljenje, to bi moglo biti upozorenje. Preeklampsija je stanje koje karakterizira visok krvni tlak, a ako se ne liječi, to može uzrokovati ozbiljne komplikacije za majku i bebu. Najčešće se javlja kod trudnica starijih od 40 godina, onih koje nose blizanke ili trojke i onih koje su pretile. 

Možda te zanima... 5 razloga zašto ti se grče prsti na nogama i kako si pomoći Zdravlje Možda te zanima... Otečeni prsti na rukama: Uglavnom je "krivac" sol, ali postoje još 4 ozbiljnija uzroka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.