Zdravlje 24. ožujka 2024.

Dobiti i do dva kilograma tijekom menstruacije je normalno, evo zašto do toga dolazi

Foto: Pexels Tijekom menstruacije normalno je dobiti do dva kilograma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim uobičajenih simptoma poput grčeva, akni, osjetljivih grudi i nadutosti, tijekom menstruacije možda ćete primijetiti i da ste dobili par kilograma. No, ne morate brinuti jer je to sasvim normalno.

Dobra vijest je da se taj višak kilograma pojavljuje zbog zadržavanja vode, što znači da će nestati kada menstruacija prođe. "Vaše razine progesterona su povišene neposredno prije menstruacije, što može uzrokovati zadržavanje vode i dovesti do nadutosti", kaže za Women's Health ginekologinja Ankita Langan. 

Porast progesterona također može usporiti rad crijeva, uzrokujući nadutost, zatvor, proljev, pa čak i mučninu. Osim toga, ako imate želju za slanom ili slatkom prije menstruacije, to također može dovesti do nekoliko kilograma viška. Langan objašnjava da žene obično dobiju do dva kilograma tijekom menstruacije, ali svako tijelo je drugačije. Možda ćete primijetiti da vam odjeća postaje tijesna i stišće vas oko trbuha, ruku, nogu i grudi. 

Ovo debljanje uglavnom se pojavljuje nekoliko dana prije početka menstruacije, a obično taj višak kilograma nestane tri do pet dana nakon što ona počne. No, ako se brzo debljate i ti kilogrami ostaju, simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) ometaju vaš svakodnevni život ili traju tijekom cijele menstruacije, najbolje je potražiti pomoć liječnika kako bi mogao utvrditi jesu li neki drugi problemi uzrok. U nastavku otkrijte pet razloga zbog kojih dolazi do debljanja tijekom menstruacije. 

Hormoni

Riječ je o progesteronu koji naglo rastre u drugoj polovici vašeg ciklusa i uzrokuje zadržavanje vode i osjetljivosti grudi. Neke žene primjećuju da im se grudi povećavaju za jednu veličinu košarice tijekom menstruacije jer tijelo, zbog progesterona, izvlači tekućinu iz krvnih žila u tkiva, čineći ih punijima i omogućuje pripremu za potencijalnu trudnoću. Ali, ovo je samo privremeno, pa ako ne zatrudnite, vaše tijelo će se vratiti u normalu.

Više kalorija

Povećanje razine progesterona također može povećati apetit pa ćete tijekom menstruacije unositi više kalorija i imat ćete potrebu jesti slanu i slatku hranu koja doprinosi debljanju. "Jedenje slanog čipsa i jednostavnih ugljikohidrata, poput slatkiša, dovodi do zadržavanja tekućine", objašnjava ginekologinja Lisa Dabney. 

Ako pokušavate smršavjeti ili kontrolirati nadutost, ginekologinja Jodie Horton savjetuje da ostanete hidrirani, konzumirate nemasne proteine ​​poput grčkog jogurta koji će vas održati sitima i jedite svjesno. Kad vam se pojavi ta želja za šećerom, posegnite za voćem koje sadrži prirodne šećere i koje će vam pomoći da ostanete hidrirani.

Možda te zanima... Vodič kroz menstrualni ciklus: Kako prilagoditi prehranu, tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti? Zdravlje

Manja fizička aktivnost

Iako tijekom menstruacije možda niste raspoloženi za tjelovježbu, znojenje vam može pomoći. To je zato što znojenjem možete izgubiti višak vode, a endorfini koji se povećavaju vježbanjem mogu ublažiti grčeve. No, nema ništa loše u tome ako preskočite tjelovježbu. Horton napominje da biste se trebali vratiti na svoju normalnu težinu nakon što menstruacija prođe i nastavite sa svojom rutinom vježbanja.

Nadutost i zatvor

Naduti ste možda jer više jedete, ali to nije jedini razlog. Ginekologinja Mae Kathleen Borchardt objašnjava da više razine progesterona opuštaju glatke mišiće i time usporavaju vašu probavu. Kao rezultat toga, mogli biste primijetiti da je vaš probavni trakt malo začepljen. 

“Progesteron može usporiti vašu normalnu pokretljivost crijeva i rezultirati zatvorom,” objašnjava Borchardt, dodajući da možete uzeti probiotik ako se stalno borite s probavnim problemima tijekom menstruacije. Vaš ginekolog možda vam može propisati diuretik ako vam je nadutost izazvana menstruacijom doista glavni problem. Probiotik bi mogao pomoći i u slučaju proljeva. 

Previše kofeina

Zbog umora tijekom mjesečnice, mnoge žene posegnu za kofeinom. Ali iznenadno pijenje više kave može dovesti do probavnih problema poput nadutosti i nelagode. No, kava nije jedini krivac, već sve što sadrži kofein uključujući i gazirana pića. Bezalkoholna pića s puno dodanog šećera ili umjetnih sladila također mogu uzrokovati nadutost.

Možda te zanima... Što je menstrualni umor i kako se nositi s njim? Zdravlje

Kako ublažiti nadutost tijekom mjesečnice i minimizirati dobivanje na težini?

Jedan od načina da minimalizirate dobivanje na težini i nadutost tijekom menstruacije je da pripazite što jedete dok tijekom i nakon menstruacije, pa možete:

  • Konzumirati više voća, povrća i nemasnog proteina.
  • Jesti manje obroke češće.  
  • Piti do dvije litre vode dnevno što može umanjiti zadržavanje vode.
  • Držati se svoje rutine vježbanja čak i ako osjećate grčeve i nadutost. 
  • Unositi više magnezija prehranom ili kroz dodatke prehrani jer on smanjuje nadutost pridonoseći proizvodnji normalne želučane kiseline.
  • Izbjegavati pretjerani unos soli jer ona doprinosi zadržavanju tekućine. 
  • Nositi laganu, lepršavu odjeću.
Možda te zanima... Zašto dolazi do žudnje za hranom prije menstruacije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.