Zdravlje 14. kolovoza 2023.

Kako prepoznati i ublažiti valunge?

Menopauza
Foto: shutterstock Mnoge će se žene tijekom menopauze loše prisjećati riječi i imat kognitivne tegobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Valunzi se mogu efektivno ublažiti određenim lijekovima, a budući da nekada mogu ukazivati i na druga stanja osim menopauze, važno je razgovarati sa svojim liječnicima ako ih osjetite.

Kada govorimo o o menopauzi, valunzi su obično prvi simptom koji većini pada na pamet. Ovaj simptom menopauze javlja se kod otprilike 75 posto žena koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu, a može varirati u učestalosti i ozbiljnosti, navodi Real Simple

Perimenopauza, tranzicijska faza koja vodi do posljednje menstruacije žene, obično započinje u četrdesetima. Tada će se početi javljati prvi simptomi povezani s hormonima, uključujući i valunge. Unatoč tome što su valunzi jedan od najčešćih simptoma menopauze, još uvijek ih mnogi ne razumiju potpuno, no prošla su vremena kada je skidanje slojeva odjeće bilo jedino rješenje. Sada znamo puno više o razdoblju koji prethodi i slijedi nakon posljednje menstruacije te postoje tretmani koji pomažu kod valunga.

Što su valunzi i kako ih prepoznati?

Valung se očituje kao "nagli osjećaj topline - obično u licu, vratu i ramenima, praćen znojenjem", kaže Elena Ratner, dr. med., ginekološka onkologinja u bolnici Yale New Haven i bolnici Smilow Cancer. Dodaje da je to najčešći oblik manifestacije menopauze te da obično traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Kod nekih uzrokuje crvenilo kože i ubrzan rad srca, a kod nekih žena dolazi lagano drhtanje nakon toplinskog vala.

Prema NAMS-u, smatra se da su valunzi uzrokovani promjenama u hipotalamusu, dijelu mozga koji regulira temperaturu. Mozak prima (lažni) signal da je tijelo previše toplo i pokreće vlastiti mehanizam hlađenja kako bi "pomogao". "Kao i sa svim simptomima vezanim za zdravlje žena, iskustvo menopauze i simptomi su jako individualni", dodaje. Dok neke žene svakodnevno doživljavaju valunge, i to često desetak ili više puta dnevno, trajući od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, drugi ih osjećaju mnogo rjeđe, a neki ih uopće ne doživljavaju. Većina simptoma će doseći vrhunac kada menopauza završi, odnosno godinu dana nakon posljednje menstruacije, iako je dr. Ratner primijetila da postoje pacijentice kod kojih se simptomi smanjuju dvije, tri, pa čak i pet godina nakon što su ušle menopauzu.

Postoji li nešto što uzrokuje ili pogoršava valunge?

Valunzi mogu doći bez obzira na faktore poput okoline, navika i aktivnosti. Međutim, postoji nekoliko stvari koje mogu izazvati valunge. Naravno, ti okidači će se razlikovati od osobe do osobe, ali neki česti krivci su vruće vrijeme ili toplina, stres, alkohol, kofein, pušenje ili čak uska odjeća. Korisno može biti voditi pisani dnevnik o tome što bi moglo izazivati vaše valunge, kako biste ih možda mogli izbjeći ili biti bolje pripremljeni u budućnosti.

Kako prepoznati je li u pitanju valung ili nešto drugo?

Prema dr. Ratner, "prilično je malo vjerojatno da bi vrući val mogao biti uzrokovan nečim drugim, ali nije potpuno nemoguće". Prva preporuka za osobu koja ih doživljava obično je provjera štitnjaču za bolest štitnjače koja može imitirati simptome menopauze, posebno ako nisu u tradicionalnom dobnom rasponu za perimenopauzu ili menopauzu. Osim toga, neki oblici raka mogu uzrokovati vruće valove, stoga je uvijek važno konzultirati se s liječnikom obiteljske medicine ako primijetite nešto neuobičajeno.
 

Možda te zanima... Što sve osim menopauze može uzrokovati valunge? Zdravlje
 

Kako ublažiti valunge?

Studija iz 2008. godine objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce sugerira da valunzi mogu označavati nepovoljne osnovne vaskularne promjene kod žena u srednjoj životnoj dobi i potencijalno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. "Liječenje valunga nije samo pitanje kvalitete života, nego i trajanja života", kaže Lauren Streicher, dr. med., klinička profesorica opstetricije i ginekologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern. Dr. Streicher ističe da valunzi također mogu utjecati na zdravlje kostiju i kognitivno zdravlje žena te je važno znati da nisu samo neugodni, nego da mogu imati ozbiljnije zdravstvene implikacije.

Postoji nekoliko opcija liječenja ili ublažavanja valunga. Dr. Ratner kaže da je najvažnije znati da žene više ne moraju jednostavno prihvatiti valunge: "Mnogo se može učiniti kako bi ih se olakšalo i potpuno eliminiralo". Dr. Streicher preporučuje hormonsku terapiju za one koji je mogu podnijeti: "Hormonska terapija uklanja valunge, ali smanjuje i rizik od osteoporoze, kognitivnog propadanja i mnogo toga".
 

Možda te zanima... Kako prirodno smanjiti valunge Zdravlje
 

Hormonska terapija ima kontroverznu povijest posljednjih nekoliko desetljeća, ali dr. Ratner i dr. Streicher se slažu da je to odlična prva linija liječenja koju često mogu propisati u vrlo niskim dozama. Ova terapija se uglavnom propisuje kao estrogen ili estrogen plus progesteron te može pomoći i u suočavanju s drugim simptomima menopauze poput promjena raspoloženja i suhoće vagine.

Međutim, postoje osobe koje ne podnose hormonsku terapiju te se ne preporučuje za žene s rakom dojke, na primjer. Drugi jednostavno ne vole rizike povezane s njom, a neki se mogu odlučiti za nehormonske tretmane zbog osobnih preferencija. Neki lijekovi koji se često koriste za depresiju, kroničnu bol ili neuropatiju ponekad propisuju ženama i za valunge. Nikada ne biste trebali uzimati takve lijekove na svoju ruku, potrebno je najprije posavjetovati se s liječnicima kako biste našli najučinkovitiju i najsigurniju opciju za sebe. 
 

Menopauza Možda te zanima... Odobren nehormonski lijek protiv valunga u menopauzi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.