Zdravlje 28. srpnja 2023.

Kako se zaštititi od opasnog dima koji uzrokuju požari?

požar trogir
Foto: Joško Herceg/PIXSELL Dim od požara se širi na naselja i smanjuje kvalitetu zraka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatsko priobalje kao i brojne susjedne zemlje zahvatio je novi val požara, a dim koji nastaje ugrožava zdravlje stanovnika okolnih naselja i turista koji borave u njima. U nastavku pročitajte kako dim može naštetiti zdravlju te kako se najbolje zaštititi.

Požar koji je u četvrtak popodne buknuo na Čiovu i danas je aktivan, a iste prizore možemo vidjeti u talijanskoj pokrajini Apuliji te Grčkoj gdje požari haraju već dva tjedna. Klimatski stručnjaci za AA upozoravaju kako sezona požara počinje ranije te traje duže zbog suhih i vrućih uvjeta, a s požarima dolazi i značajno onečišćenje zraka.

Požari ne ostavljaju samo trag uništenja na svojoj neposrednoj putanji, nego stvaraju i val zdravstvenih problema jer štetne čestice i toksični plinovi putuju zrakom. Ljudi izloženi dimu mogu razviti različite simptome, od manjih problema poput svrbeža očiju, iritiranog grla i glavobolja do ozbiljnijih posljedica kao što su otežano disanje i srčani udar. 

Kako dim može naškoditi zdravlju?

Jednom kada požar zahvati veće područje i dim se proširi okolnim mjestima, svi koji udišu dim su u opasnosti. Što ste bliže izvoru požara, kvaliteta zraka postaje lošija što može dovesti do:

  • Glavobolje
  • Nadraženih očiju i sinusa
  • Curenja nosa
  • Kašlja i iritiranog grla
  • Umora
  • Otežanog disanja.

"Ako osjetite izrazito otežano disanje ili bol u prsima koja vas brine, trebali biste potražiti hitnu medicinsku pomoć što prije", kaže Timothy Daum, doktor medicine i pulmolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu - Zapad u gradu Wyoming.

 | Author: Joško Herceg/PIXSELL Foto: Joško Herceg/PIXSELL

Tko je najizloženiji riziku od dima?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da su odrasli stariji od 65 godina, djeca (čija su pluća u razvoju) i trudnice najosjetljiviji na dim od požara. Osobe koje već imaju probleme s plućima, poput kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), astme i bronhitisa, suočavaju se s većim rizikom od problema s disanjem. "Dim dodatno šteti već ozlijeđenim plućima", kaže Purvi Parikh, doktorica medicine, alergologinja i imunologinja s NYU Langone Health u New Yorku i glasnogovornica Allergy and Asthma Network.

Kako ističe dr. Daum, štetne tvari u dimu također mogu pogoršati kronične kardiovaskularne probleme. Osobe s bolestima srca trebaju obratiti pozornost na znakove srčanog udara, moždanog udara i aritmije. "Kada te sitne čestice ulaze u organizam, pokreću upalu i negativne posljedice po cijelom tijelu", kaže Daum.

Zagađenje zraka također može narušiti imunosni sustav i učiniti vas podložnijima različitim respiratornim virusima, uključujući gripu, RSV i covid-19. Istraživanje s Harvarda je pokazalo da čak i blagi porast razine štetnih čestica u zraku može rezultirati povećanjem smrtnosti od covida za 15 posto.

Iako dugoročni učinci dima od požara nisu potpuno poznati, Cancer Research UK smatra da izloženost zagađenom zraku predstavlja faktor rizika za rak pluća. "Oštećenje srca, krvnih žila i pluća može biti trajno i može biti smrtonosno", kaže Otis Brawley, doktor medicine i profesor onkologije i epidemiologije na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu.

Zašto je dim od požara tako opasan?

Iako skoro svi spojevi koje oslobađa dim požara mogu naštetiti zdravlju, EPA navodi da najveću prijetnju predstavljaju sitne čestice koje tijelo ne može filtrirati. Te čestice grupiraju se kao PM 2.5, odnosno atmosferske čestice koje imaju promjer manji od 2,5 mikrometra, prema članku objavljenom u Journal of Thoracic Disease.

Ove minijaturne čestice su samo tri posto promjera ljudske dlake. Tijelo može filtrirati mnoge veće čestice, ali PM2.5 mogu prodrijeti duboko u pluća i narušiti njihovu funkciju. EPA smatra da je sigurno udisati razine PM2.5 koje ne prelaze koncentraciju od 35 mikrograma po kubičnom metru zraka (mcg/m3) unutar jednog dana, pod uvjetom da godišnji prosjek dnevnih vrijednosti iznosi 12 mcg/m3 ili manje.

Mary Prunicki, doktorica medicine i direktorica istraživanja zagađenja zraka i zdravlja na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, upozorava da nije potrebno veliko povećanje razine PM2.5 da bi se potaknuli zdravstveni problemi. "Samo s 10 jedinica povećanja PM2.5, primijetit ćete povećanje posjeta hitnoj pomoći i prijema u bolnicu zbog srčanih udara, moždanih udara, aritmija i ozbiljnih problema s disanjem povezanih s astmom, KOPB-om ili bronhitisom", kaže Prunicki i dodaje: "Kada razina dosegne 200, to je kao da pušite gotovo 9 ili 10 cigareta dnevno, i to vrijedi za sve - čak i bebe i starije osobe".

Dr. Prunicki vjeruje da ćemo sve češće vidjeti povišene razine PM2.5: "S klimatskim promjenama, požari se događaju puno češće i intenzivnije. Ekstremnije vremenske prilike također znače više vjetra, pa me ne iznenađuje što čak i mjesto daleko od požara osjete posljedice".
 

Možda te zanima... Nedostatak vitamina D povezan sa zagađenjem zraka u gradovima Zdravlje
 

Kako se zaštititi od štetnog dima?

Kada kvaliteta zraka pređe u opasnu zonu, Everyday Health savjetuje da poduzmite ove korake kako biste se zaštitili.

  • Izbjegavajte izlaske iz doma - Jedna od najlakših mjera za smanjenje opasnosti i udisanja zraka je ostati doma. CDC preporučuje da držite prozore i vrata zatvorenima te da koriste klima uređaj i filter očiste kako bi spriječili ulazak vanjskog dima. 
  • Vježbajte unutra i umjereno - Fizička aktivnost povećava brzinu disanja i otkucaja srca, pa kad se kvaliteta zraka pogorša, vježbajte unutra i umjerenim tempom. "Izbjegavajte prekomjerno naprezanje", kaže dr. Brawley.
  • Nosite N95 masku - Dr. Daum preporučuje nošenje N95 maske koja čvrsto pristaje uz lice ako ste vani duže vrijeme. "Obična maska od tkanine ili kirurška maska vjerojatno neće puno pomoći. N95 vjerojatno neće filtrirati sve, ali pomoći će".
  • Razmislite o korištenju pročišćivača zraka - Testovi koje je proveo Consumer Reports na pročišćivačima zraka s HEPA filtrom pokazuju da mogu pomoći u uklanjanju štetnih čestica. Najbolji pročišćivači zraka mogu smanjiti koncentraciju čestica za čak 85 posto. Ipak, takvi uređaji mogu biti skupi i nisu svi jednako efektivni pa se dobro raspitajte prije kupovine.
     
biljka eterično ulje miris Možda te zanima... Pomaže li sobno bilje i eterično ulje u borbi s astmom i zagađenim zrakom? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.