Zdravlje 23. travnja 2024.

Kako znati koji tretman za neinvazivno pomlađivanje odabrati i što očekivati?

Foto: Dermamed MultiFrax laser, na fotografiji je model
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U drugoj polovici četrdesetih sam i do sada sam radila samo nekoliko blažih tretmana na licu, među kojima je i mikrodermoabrazija jer sam u tridesetima patila od hiperpigmentacijskih mrlja koje nasreću više nemam. Kako je vrijeme neumoljivo i ostavlja trag na licu tako sam i ja pomislila kako bih se rado podvrgnula nekom neinvazivnom tretmanu koji bi mi maknuo koju godinu s lica.

Koliko sam uspjela vidjeti ponuda je zaista raznovrsna od lasera do raznih uređaja koji podižu, učvršćuju i posvjetljuju kožu. Ali kad nemate iskustva, a ni dovoljna sredstava da iskušavate, teško se odlučiti koji bi od tih tretmana bio pravi za vas. I onda kao naručena, javila mi se prijateljica i pitala me hoću li s njom u subotu na dan otvorenih vrata u novootvorenu polikliniku Dermamed na Trešnjevci u Zagrebu gdje mogu dobiti besplatne konzultacije od doktorice.

Dočekala nas je susretljiva Anđela Prolić, dr. med. koja vodi istoimenu polikliniku i u Splitu. Doktorici sam objasnila što me najviše muči na licu, a to su marionetske bore na čeljusti i bora između obrva, rekla sam joj i da s drugim nedostacima mogu živjeti te sam je pitala koje bi mi tretmane preporučila u skladu s navedenim što me smeta, ali i općenito prema svojoj procijeni.

Dr. Prolić je prije svega naglasila da svakom pacijentu u Dermamedu pristupaju individualno i objasnila: "Vaša kože je nešto deblja što je dobro jer takav tip kože može podnijeti intenzivnije tretmane za razliku od tanje kože koja se treba tretira blaže, ali češće. U skladu s vašom dobi primjetan je gubitak volumena u području ispod očiju i ispod usana, opuštenija kože te proširene pore".

 | Author: Dermamed Foto: Dermamed Fle Tech gel face

Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem aparata i filera

Doktorica je zatim rekla (kao da me gledala što radim kod kuće ispred ogledala op.a.): "Vi kada rukama podignete lice prema ušima dobijete izgled kakav biste željeli. Ranije se takav izgled mogao postići isključivo face liftingom, ali danas postoji puno inovativnih neinvazivnih metoda kojima možemo osnažiti kožu da se iznutra samoobnavlja i 'skinuti' i do deset godina s lica. Nakon tih tretmana koža počne sama lučiti dovoljno kolagena i postane napeta. Ti inovativni aparati su zaista čudesni jer vi ako idete samo na botox i filere koža postaje prepunjena. Najbolje je kombinirati spomenute aparate (koji će se koristiti ovisi o tipu kože i problemu) s botoxom i filerima.

Botox i fileri jesu dobri i korisni, ali samo kao pomoć za popunjavanje izgubljenog volumena. Gubitak volumena je normalan i ne može se vratiti za sada ničim osim tom gelastom strukturom koju imaju fileri. Za mimičke bore između obrva jedini način je blokada tog mišića botoxom. Isto tako botoxom se dignu obrve i dobije se jedan svježi izgled lica", objasnila je dr. Prolić i nastavila:

"Kod vas bismo išli na obnovu kože radiofrekvencijom koja bi podigla lice, ona djeluje tako da stisne vaš kolagen koji je zdrav i uništi onaj koji nije kako bi se on ponovno potaknuo na produkciju. Uređaj ne otapa masno tkivo lica jer radimo na postavkama da on djeluje površinski. To napominjem jer žene često brinu da im radiofrekvencija ne otopi masno tkivo u licu i promijeni njihov prirodan izgled. Napominjem, ako se radi s kvalitetnim uređajem kojim upravlja stručna osoba do toga neće doći.

 | Author: Intralifting

Napravila bih vam i MultiFrax laser, koji je neablativan i trenutno najbolji na tržištu, a korisnice su izuzetno zadovoljne njime. Laser smanjuje pore, a čim se to dogodi uz obnovu u potkožju lice dobije prirodni sjaja. Taj laser skida nekih 200 mikrona kože što nama nije vidljivo, crvenilo traje jedan sat, a nakon tjedan do dva lice zablista i to je trenutno najpopularniji tretman. Do sada smo najčešće radili Infini lasersku injekciju, a ovaj laser je zamijenio većinu uređaja koje smo do sada koristili. Ne postoji osoba koja nije zadovoljna", tvrdi doktorica i kaže da mi je koža u lošijem stanju da bi se odlučila za Intralifting.

Intralifting se radi tako da se kanila zavuče ispod kože, a koža se zatim zategne na visokoj temperaturi. "Vama to za sada nije potrebno, ali još bih vam napravila i Lumixov tretman čijom primjenom biste dobili odmoran izgled lica. Klinička istraživanja su pokazala da se ovim tretmanom jako dobro rješavaju i akne i rozaceja".

 | Author: Dermamed Foto: Dermamed Anđela Prolić, dr. med. s modelom

Ovdje priča dobiva neočekivani obrat

Znači, dr. Prolić mi je preporučila kombinaciju tri tretmana: laser, radiofrekvenciju i Lumix pomoću kojih bi me se popravio (podigao) tonus lica, smanjile bi mi se pore, koža bi mi se ujednačila i posvijetlila te bih izgledala par godina mlađe. Rekla je i da se učinak vidi odmah, ali da se puni efekt postiže kroz dva do tri mjeseca kada se kolagen u dubljim slojevima kože počne sam proizvoditi zahvaljujući ovim tretmanima.

Dr. Prolić je rekla da bih najbolji učinak postigla kada bih uz navedene tretmane stavila i malo botoxa te filere, ali nije inzistirala budući da sam se interesirala za neinvazivne tretmane. No onda se u cijeloj priči dogodio obrat. Kao što sam na početku rekla s prijateljicom sam došla u Dermamed, a njezin razlog dolaska je bio nos. Ona je inače imala savršeno pravilan nos, ali je prije godinu dana bila na operaciji sinusa te joj nakon toga nos više nije bio pravilan. U Dermamedu su joj hijaluronom ispravili taj nedostatak i to je bilo fascinantno. Znači ona je samo za pola sata opet dobila pravilan nos. Kada sam to vidjela rekla sam doktorici da i meni malo ubrizga hijalurona i filera gdje smatra da treba.

 | Author: Dermamed Foto: Dermamed Lumix

Meni je također učinak bio vidljiv odmah, a nitko od bližnjih, nije primijetio da sam išta radila samo su rekli da izgledam svježe i odmorno posljednjih dana. Zadovoljna sam rezultatom (zaista su mi manje marionetske bore kao i bora na čelu i sve skupa izgleda bolje), a budući da sam se odlučila na to i da bi mi bilo previše ići i na laser i radiofrekvenciju s doktoricom sam se dogovorila da ću to probati kroz par mjeseci i tako održavati rezultate.

Zazirala sam ranije od ovakvih tehnika jer svi znamo da nisu baš povoljne i da ih treba redovito ponavljati. No, dr. Prolić kaže da to i ne mora biti toliko često i da su to sve tretmani koji potiču kožu da se sama obnavlja i kad god priuštimo nešto našoj koži ona će nam biti zahvalna.

Napomena.Nisam stavila svoje fotografije prije i poslije jer nisam spremna za javno pokazivanje, a budući da nisam namjeravala raditi priču o ovome jer sam išla u svoje privatno vrijeme ne osjećam ni dužnost. Priču sam odlučila podijeliti s čitateljima jer smatram da nekome može biti koristan vodič u potrazi za metodom pomlađivanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.