Zdravlje 12. travnja 2023.

Milijun pušača će dobiti besplatne e-cigarete kao pomoć pri prestanku pušenja

Foto: Unsplash E-cigarete će dobiti milijun britanskih pušača dok će trudnicama biti ponuđena financijska naknada za prestanak pušenja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

E-cigarete dokazano pomažu u prestanku pušenja duhanskih cigareta, no važno je odabrati one koje ne sadrže štete spojeve koji izazivaju bolest plućnih alveola zvanu popcorn pluća.

Britanska vlada je najavila da će milijun pušača u Velikoj Britaniji dobiti besplatne e-cigarete. Uz to, trudnicama će biti ponuđena financijska naknada do 400 funti kako bi prestale pušiti, a sve to u svrhu smanjenja broju pušača ispod pet posto do 2030. godine. Kako navodi BBC, pušači će dobiti paket koji sadrži e-cigarete, ali i upute o tome kako prestati pušiti te se radi o prvom programu ove vrste.

Prijedlog ovih mjera navodi kako je korištenje e-cigareta dobra alternativa klasičnim cigaretama u kojima duhan izgara, ali napominju da se ne radi o rješenju koje dolazi bez rizika, no da je taj rizik značajno manji. Problem koji nose e-cigarete nije korištenje kod postojećih pušača, nego sve raširenija upotreba kod mladih koji nisu pušači. Kako bi se obračunali s tim problemom, britanska vlada predlaže uvođenje zabrane prodaje e-cigareta mlađima od 18 godina.

University College London navodi kako je dokazano da e-cigarete pomažu u prestanku pušenja klasičnih cigareta te da štetni učinci za zdravlje koje nose nisu opasni kao što su oni duhanskih cigareta. Ipak, važno je i koje e-cigarete ćemo odabrati jer nisu sve jednakog sastava. 

E-cigarete i popcorn pluća 

Bronhiolitis obliterans, bolest poznata pod imenom popcorn pluća, je stanje u kojem alveole, male šupljine u obliku mjehurića u plućima postaju iritirane i upaljene što dovodi do sužavanja dišnih puteva i teškoća s disanjem, navodi WebMD. Bolest je uzrokovana udisanjem kemijskog spoja diacetila koji se koristi kao umjetna aroma, a prvi put je otkriveno da uzrokuje ovu bolest kod radnika u tvornici kokica kojima je dodana aroma ovim spojem. Neke su kompanije zbog toga prestale koristiti diacetil, no neke ih koriste i danas, a među njih se ubrajaju i brojni proizvođači e-cigareta. 

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Harvarda pokazalo je da 39 od 51 analiziranog brenda e-cigareta sadrže štetni diacetil. Osim ovog spoja koji uzrokuje popcorn pluća, pronašli su i spojeve 2,3-pentandion i acetoin u čak 23 i 26 brendova od 51 uzorka, koji također djeluju štetno na zdravlje pluća. Istraživanje iz 2022. pokazalo je ne samo da spojevi poput diacetila otežavaju disanje i izazivaju upalu, oni također mijenjaju antiviralni odgovor organizma te je osoba zbog toga u većem riziku razvoja respiratornih infekcija poput covida. 
 

Možda te zanima... Liječnici smatraju da su alternativni duhanski proizvodi prihvatljiviji od klasičnih cigareta Zdravlje

Dobar izbor e-cigarete je ključan

Ipak, važno je stvari staviti u kontekst. Dok su ovakvi spojevi štetni za zdravlje pluća, ne smijemo zaboraviti da duhanski dim sadrži preko sedam tisuća kemijskih spojeva od kojih je na stotine toksično, a oko 70 kancerogeno, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Zamjenom duhanskih cigareta za one elektroničke smanjujete izloženost štetnim spojevima, a ako još odaberete e-cigarete bez diacetila, 2,3-pentandiona i acetoina, dodatno ćete smanjiti izloženost i dobiti najsigurniju alternativu duhanu. Za zdravlje pluća i tijela je i dalje najbolje da potpuno prestanete pušiti, a ako niste pušač, nemojte posezati ni za e-cigaretama. 
 

Možda te zanima... Jesu li biljne cigarete rješenje za odvikavanje od duhana? Zdravlje Možda te zanima... Pomažu li alternativni duhanski proizvodi u prestanku pušenja? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.