Zdravlje 20. listopada 2023.

Nikotinske vrećice: Zašto su sve popularnije među mladima i opasnosti za zdravlje

tinejdžer
Foto: Unsplash Sve više mladih u Hrvatskoj koristi nikotinske vrećice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako u sebi nemaju listove duhana, nikotinske vrećice sadrže nikotin koji izaziva ovisnosti, ali i neke druge sastojke. Često se koriste kao zamjena cigaretama, a uzimaju se oralno. Pojavile su se početkom covid pandemije kada su bile dostupne samo putem online trgovina, ali danas se mogu kupiti i na kioscima. Ne smiju se prodavati maloljetnicima, ali ih u Hrvatskoj koristi sve više osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Glavni sastojci nikotinskih vrećica su nikotin, voda, arome, zaslađivači i biljna vlakna. Proizvođači prodaju nikotinske vrećice različite jačine, tako da neke imaju više nikotina od drugih. Pakirane su u šarenim kutijicama te ima raznih okusa poput mentola ili voća. Budući da ne sadrže duhan razlikuju se od ostalih "bezdimnih" proizvoda s nikotinom poput duhana za žvakanje i snusa. Kao i snus, nikotinske vrećice uzimaju se oralno između gornje usne i prednjih zubi pet do 15 minuta, ili dulje kod onih koji su navikli na nikotin te se nikotin apsorbira u krvotok.

Nikotinske vrećice se ne gutaju nego se uklanjaju iz usta i bacaju se u smeće. Snus je inače zabranjen u Europskoj uniji, osim u Švedskoj gdje 14 % odraslih svakodnevno koristi snus. No, nikotinske vrećice su noviji proizvod pa njihovo korištenje još nije regulirano Zakonom o duhanu i srodnim proizvodima jer ne sadrže duhan. U Nizozemskoj planiraju zabraniti prodaju nikotinskih vrećica i drugih nikotinskih proizvoda bez duhana na mjestima gdje je pušenje zabranjeno. 

nikotinske vrećice | Author: Unsplash Foto: Unsplash Nikotinske vrećice

Sve više mladih koristi nikotinske vrećice

"Velika količina nikotina za mozak djeteta od recimo 13, 14 godina, a takve smo slučajeve zabilježili u nekim osnovnim školama u završnim razredima, mogu izazvati euforiju, ali mogu izazvati i neko konfuzno smeteno stanje", rekao je Ivan Ćelić, dr. med. psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Odraslima pomažu pri odvikavanju od pušenja, a mlađima od 18 godina ti se proizvodi se ne bi smjeli prodavati. Nikotinske vrećice popularne su i među profesionalnim sportašima koji na društvenim mrežama promoviraju njihovo korištenje pa po uzoru na njih ih konzumiraju i mladi sportaši. 

Upotreba nikotina tijekom adolescencije može poremetiti formiranje moždanih sklopova koji kontroliraju pažnju, učenje i osjetljivost na ovisnost. Istraživanje je pokazalo da je rana upotreba nikotina u korelaciji sa svakodnevnom uporabom i doživotnom ovisnošću o nikotinu. Upotreba nikotina također može pojačati simptome depresije i tjeskobe.

Problem nastaje što nikotinske vrećice koristi sve više maloljetnika, najviše oni između 13 i 14 godina, jer se ona plasiraju na tržište kao proizvod za početnike koji se prvi put susreću s nikotinom. Ono što ih možda čini privlačnima za upotrebu je to što ne šire dim i neugodan miris kao cigarete, a u Osnovnoj školi Mladost u Osijeku već su morali poduzeti pedagoške mjere na učenicima koji koriste nikotinske vrećice. Ravnatelj škole Josip Jukić rekao je za Index da su djeca razgovarala sa psihologinjom o štetnosti nikotinskih vrećica, a i druge škole poduzimaju preventivne mjere.

U hrvatskim školama pokrenut će se i projekt Svjetske zdravstvene organizacije Nicotine and tobacco free school. "Provoditi ćemo posebnu edukacija kako bi škole mogle implementirati ta znanja i vještine kada su u pitanju proizvodi bez duhana i nikotinskog dima. Pod tim ćemo provesti i edukaciju o snusu i nikotinskim vrećicama, odnosno bezdimnim duhanskim proizvodima", rekla je za Index doc. dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih iz HZJZ-a. 

Prestanak pušenja Možda te zanima... Psihološka ovisnost o pušenju: Zašto je teža od fizičke i kako je prevladati? Zdravlje

Nikotinske vrećice u usporedbi s drugim nikotinskim proizvodima

Nikotinske vrećice mogu isporučiti isto ili više nikotina kao i nikotinske žvakaće gume, a imaju i sličan profil toksičnosti. Jednim su se istraživanjem testirale 44 nikotinske vrećice i dvije bez nikotina te se pokazalo da njih 26 sadrži kemikalije koje uzrokuju rak poznate kao nitrozamini specifični za duhan. Ista studija otkrila je da 29 proizvođača nije jasno navelo koliko nikotina vrećice sadrže ili je dalo nejasne opise. 

Jedna nikotinska vrećica koja sadrži 6 mg nikotina može otpustiti istu količinu nikotina u krvotoku kao jedna cigareta. Tijekom šest do sedam minuta koliko je potrebno da se popuši cigareta, tijelo obično apsorbira 2 mg nikotina. Istraživanja pokazuju da tijekom 45 do 60 minuta korištenja nikotinskih vrećica tijelo apsorbira 31 % nikotina dostupnog u proizvodu, što znači da može apsorbirati otprilike 2 mg nikotina iz nikotinske vrećice koja sadrži 6 mg nikotina. 

Ono po čemu se nikotinske vrećice razlikuju od cigareta jest što ne sadrže katran, ljepljivu smeđu tvar koja može obijati zube i prste pušača u žuto-smeđu boju. Katran oštećuje pluća sužavajući male cjevčice (bronhiole) koje apsorbiraju kisik. Također oštećuje male dlačice (cilije) koje štite pluća od prljavštine i infekcija. To može dovesti do niza plućnih bolesti kao što su kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i emfizem.

Nuspojave korištenja nikotinskih vrećica

Nažalost, istraživači još ne znaju dugoročne zdravstvene posljedice nikotinskih vrećica. Ipak, najčešće nuspojave korištenja su: 

  • Mučnina
  • Bolna usta
  • Iritacija desni
  • Štucanje
  • Ovisnost o nikotinu
  • Ushit kada se naglo udahne.

Budući da nikotinske vrećice sadrže nikotin, stimulans koji ulazi u krvotok i kreće se do nadbubrežne žlijezde koja izlučuje hormon stresa adrenalin, može doći do povećanja:

  • Krvnog tlaka
  • Brzine disanja
  • Brzine otkucaja srca

U najgorim slučajevima može doći do trovanja ukoliko se nikotinska vrećica koristi dulje od pet minuta, a ako se proguta može doći i do smrti. 

Nikotin također aktivira sustav nagrađivanja u mozgu, otpuštajući dopamin za dobro raspoloženje. S vremenom, nikotin može promijeniti način na koji mozak funkcionira. To znači da prestanak uzimanja nikotina može dovesti do mučnine, odnosno nikotinske apstinencije. Simptomi nikotinske apstinencije mogu doseći vrhunac unutar nekoliko dana i trajati nekoliko tjedana, a mogu biti psihološki i fizički te uključuju:

  • Snažnu želju ili žudnju za nikotinom
  • Razdražljivost ili frustraciju
  • Slabo raspoloženje
  • Poteškoće s koncentracijom
  • Anksioznost
  • Promjene raspoloženja
  • Glavobolje
  • Znojenje
  • Nemir
  • Tremor
  • Poteškoće sa spavanjem
  • Buđenje noću
  • Povećan apetit
  • Grčeve u trbuhu
  • Probavne probleme, uključujući zatvor

"Već sad imamo situacije gdje se mlade osobe liječe radi ovisnosti na razini Europe. Kad uzmete relativno veću količinu nikotina, intoksikacija nikotinom kod jednog tinejdžera izgleda vrlo dramatično. To nije samo mučnina i povraćanje, ubrzano lupanje srca i skakanje tlaka, to može dovesti do visokog stupnja tjeskobe, agitacije, smetenog stanja koje onda izaziva zabrinutost i hitnu medicinsku intervenciju. Takve osobe uglavnom završavaju na pedijatriji", rekao je za HRT Ivan Ćelić.

Možda te zanima... Ovoliko cigareta dnevno povećava rizik od srčanih oboljenja Zdravlje

Izvori za članak: Medical News Today, NHS Inform, WebMD, HRT, Index.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.