Zdravlje 27. listopada 2023.

Novo istraživanje pokazalo da Xanax i nije toliko učinkovit kao što se mislilo

Foto: Pexels Xanax XR mogao biti manje učinkovit nego što sugerira objavljena literatura
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da najčešći sedativ koji se pripisuje za liječenje anksioznosti možda i nije toliko učinkovit kao što se mislilo.

Xanax, također poznat pod svojim generičkim imenom alprazolam, je benzodiazepinski lijek koji se koristi za liječenje anksioznih poremećaja i paničnog poremećaja, prema Everyday Health. Djeluje tako što smanjuje abnormalno uzbuđenje u mozgu. Budući da je to jedan od najčešće propisivanih psihotropnih lijekova, procjenjuje se da liječnici samo u SAD-u propisuju više od 50 milijuna recepata za Xanax svake godine, a stope propisivanja kontinuirano rastu za gotovo 10 % svake godine, po Summit Detoxu.

Široka uporaba Xanaxa možda odvraća pažnju od toga koliko dobro zapravo djeluje. Istraživači sa Sveučilišta Harvard i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Oregon Health & Science surađivali su na novoj studiji objavljenoj u časopisu Psychological Medicine te su nastojali preispitati prošla istraživanja o učinkovitosti Xanaxa.

Za ovu studiju, istraživači su pregledali objavljene i neobjavljene podatke iz pet nasumičnih kontroliranih kliničkih ispitivanja koja je pregledala Američka agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration ili FDA). Fokusirali su se na formulaciju s produljenim otpuštanje, poznatu kao Xanax XR jer su podaci FDA za tu formulaciju bili najlakše dostupni. 

Manje učinkovit nego što se sugerira

Istraživači su otkrili da su od pet provedenih ispitivanja samo tri bila objavljena u medicinskim časopisima. Kada je FDA pregledala rezultate ispitivanja farmaceutske tvrtke o tome koliko je lijek djelovao na anksioznost u usporedbi s placebom, utvrdili su da je samo jedno od pet ispitivanja imalo pozitivne rezultate. "Otkrili smo da bi Xanax XR mogao biti manje učinkovit nego što se sugerira prema objavljenoj literatura", zaključili su istraživači. Prema istraživačima, pristranost objavljivanja mogla je povećati učinkovitost Xanaxa za više od 40 %, piše Best Life. 

Možda te zanima... 12 suptilnih znakova anksioznosti Zdravlje

Kontroverze vezane uz Xanax

Upotreba Xanaxa često je kontroverzna tema, uglavnom zbog zabrinutosti oko toga što izaziva ovisnost i potencijalno opasnih nuspojava. Neke od najčešćih nuspojava povezanih sa Xanaxom uključuju poremećenu koordinaciju, nizak krvni tlak, poteškoće s govorom, smanjenu mentalnu pozornost, pogoršanje depresije i oštećenje pamćenja, prema Američkim centrima za ovisnost.
Dugotrajna uporaba također može dovesti do ovisnosti i po život opasnih apstinencijskih simptoma, uključujući psihozu, halucinacije i napadaje. Također može povećati rizik od zlouporabe lijekova, što dovodi do potencijalnog predoziranja i smrti.

"Liječnici su svjesni ovih sigurnosnih problema, ali je učinkovitost Xanaxa rijetko dovodila u pitanje", rekao je za Sci Tech Daily autor studije i bivši recenzent FDA Erick Turner, profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Oregon Health & Science. Turner je dodao da bi njihovo istraživanje moglo biti posebno relevantno za klinike i pacijente koji razmatraju Xanax za liječenje anksioznosti pa bi liječnici mogli biti oprezniji pri njegovom propisivanju.

lijekovi Možda te zanima... Mijenjaju li antidepresivi osobnost? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.