Zdravlje Simptomi i pomoć 03. listopada 2023.

Pneumokok: Simptomi, komplikacije, liječenje i prevencija

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pneumokokna bolest je termin koji se koristi za bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae, poznata i kao pneumokok. Bolest se može zakomplicirati osobito kod male djece i starijih osoba te imunokompromitiranih bolesnika, uslijed čega može doći do ozbiljnih stanja poput meningitisa te smrti. Uz uobičajene mjere prevencije preporučuje se i cijepljenje. HZJZ je osigurao 20 tisuća doza za predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

Ozbiljne bolesti koje pneumokok može uzrokovati su upala pluća, meningitis i febrilne bakterije, dok su upala srednjeg uha (otitis media), bronhitis i upala sinusa (sinusitis) obično blaže manifestacije bolesti uzrokovane pneumokokom, navodi HZJZ. Pneumokok se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom i respiratornim izlučevinama. Bakterija se može naći u sluznici nosa ili usne šupljine, a da osoba nema simptome bolesti.

Kada se javljaju pneumokokne infekcije i tko najčešće obolijeva?

Pneumokokne se infekcije najčešće pojavljuju zimi i u rano proljeće (od studenog do travnja). Najugroženija su djeca do dvije godine i stariji od 65, jer djeci imunitet još nije izgrađen, a starijim odraslim osobama je oslabljen. Osobe koje najčešće obolijevaju:

  • djeca do dvije godine
  • osobe starije od 65 godina
  • osobe s oslabljenim imunološkim sustavom općenito (bolesnici, pušači, osobe oboljele od bronhitisa)
  • osobe bez slezene ili s oštećenom slezenom
  • djeca sa srpastom anemijom
  • muškarci (3:1) u odnosu na žene.
Prehlada, gripa i viroza Možda te zanima... Gripa: Kako se razlikuje od viroze i kada se hitno javiti liječniku Zdravlje

Simptomi pneumokokne bolesti i kako počinju kod mladih, a kako kod starijih osoba?

Inkubacija bolesti je uglavnom od jedan do tri dana, a simptomi su:

  • Vrućica, penje se i do 40 stupnjeva C
  • Produktivni kašalj (iskašljaj je obično treći dan, gust, ponekad i s primjesama krvi)
  • Slabost
  • Glavobolja
  • Bol u mišićima
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Smetenost
  • Probadajuća bol u prsima
  • Herpes (pojavljuje se kod polovine bolesnika)
  • Disanje može biti plitko i ubrzano.

"Kod mladih i prije toga zdravih osoba, nastup bolesti je iznenadan i buran, iako upali pluća često prethodi virusna upala gornjeg dijela dišnog sustava. Kod starijih osoba, simptomi se javljaju postepeno, temperature imaju niske vrijednosti (37.1-37.9 oC), kašalj i iskašljaj mogu izostati, a zbog hipoksije (smanjene opskrbe tkiva kisikom) mogu se javiti smetenost i dezorijentiranost. U osoba bez ili s oštećenom funkcijom slezene javlja se najburniji tijek bolesti pa od pojave prvih simptoma do smrtnog ishoda ne mora proći ni 24 sata", navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije.

Možda te zanima... Grlobolja: Zašto treba piti čaj, kada uzeti antibiotik i mali trikovi za olakšanje tegoba Zdravlje

Komplikacije pneumokokne infekcije

Većina pneumokoknih infekcija su blaže prirode, ali mogu se javiti i teži oblici koji mogu uzrokovati ozbiljne posljedice poput oštećenja mozga i smrti, osobito su ugrožena mala djeca.  Ako se pneumokok proširi može uzrokovati:

  • meningitis (uz gore navedene simptome može doći i do kočenja vrata te kome)
  • može zahvatiti sinuse i srednje uho
  • endokarditis
  • septični artritis
  • peritonitis (bolest plućne maramice)
  • Na plućima se mogu javiti izljevi i apscesi ili akutni respiracijski distres sindrom
  • Posttraumatski pneumokokni meningitis.
žena kiše kašlje prehlada bolest Možda te zanima... 11 mogućih razloga zašto ste često bolesni Zdravlje

Dijagnostika i liječenje pneumokokne infekcije

"Dijagnozu je moguće uspostaviti već na temelju dobro odrađenog razgovora s pacijentom, kliničke slike i uobičajenog liječničkog pregleda.", navodi se na stranicama ZJZ Dubrovačko- neretvanske županije. Također navode da se od dodatnih pretraga mogu raditi: krvne pretrage, rendgen, uzimanje kultura iskašljaja ili likvora. Primjenjuju se brze metode za otkrivanje antigena pneumokoka iz iskašljaja i tjelesnih tekućina pomoću kojih se uzročnik detektira za nekoliko sati.

Pneumokok se uspješno liječi antibioticima te već za dan, dva dolazi do normalizacije opće slike. Antibiotik se daje oralno ili u težim slučajevima u bolnici putem injekcije ili infuzije. U posljednjih petnaestak godina bilježi se razvoj rezistencije na penicilin.

Prevencija pneumokoka

Potrebno je jačati imunitet pravilnom prehranom, dovoljnim unosom tekućine i redovitim kretanjem te redovito provjetravati prostorije u kojima boravite. Od 1911. postoji cjepivo protiv pneumokoka. Od 2019. godine pneumokokno cjepivo uvedeno je u obavezan kalendar cijepljenja. Ove godine je HZJZ nabavio 20 tisuća doza cjepiva protiv pneumokoka, izvijestio je u utorak HZJZ upozorivši da se dolaskom jeseni očekuje pojačani intenzitet respiratornih bolesti.

Možda te zanima... Oprezno: Antibiotici ne liječe prehlade i viroze! Zdravlje

Cijepljenje najbolja prevencija

"Pneumokokna bolest najčešće izaziva tešku upalu pluća. Za osobe koje su u povećanom riziku, poput osoba sa šećernom bolešću, srčanih bolesnika, oni koji imaju astmu i KOPB-  cjepivo protiv pneumokoka je besplatno", piše HINA

"Iako se protiv pneumokoka može cijepiti tijekom cijele godine, stručnjaci preporučuju da to učine prije početka sezone respiratornih bolesti, kako bi se zaštitili na vrijeme. Znamo da imamo oko pola milijuna osoba sa šećernom bolesti, oko 800.000 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima, oko 400.000 onih koji imaju KOPB, 200.000 onih koji imaju astmu - to su sve dijagnoze koje predstavljaju rizične čimbenike", izjavio je liječnik Dragan Soldo, piše HINA.

Izvori za članak: HZJZ, Hrvatski zavod za Javno zdravstvo Dubrovačko - neretvanske županije, HINA.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.