Zdravlje 10. svibnja 2023.

'Prlja nema problema s grlom, samo pije čaj' Kako pjevači čuvaju glas?

let 3
Foto: Sanjin Strukić Liverpool - nastup Leta 3 na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Let 3, s pjesmom "Mama ŠČ!" sinoć se plasirao u finale Eurosonga koji će se održati 13. svibnja. Nakon nastupa na društvenim mrežama bilo je dosta komentara da je Prlja imao tešku upalu grla i jedva otpjevao do kraja. Tim Leta 3, za 24 sata odmah je demantirao te navode.

"Ma odakle to, kakva upala grla? To nije točno, šire se dezinformacije. Imao je suho grlo. Pio je čaj i čuvao glas, kao i svi ostali",  rekli su članovi tima Leta 3 za 24sata. Članovi benda već su danima u Liverpoolu gdje se druže s prolaznicima i obožavateljima oskudno odjeveni u kratke haljine pa im i nije najtoplije, tako da je svakako čaj mudar odabir, a osim toga u Engleskoj su.

Kako pjevači čuvaju glas prije važnog nastupa?

Profesionalni pjevači odnose se prema svom glasu pomalo kao sportaši prema svom tijelu, piše BBC. Najbolja zaštita za glas je dobro držanje i ispravna vokalna tehnika budući da loše držanje može dovesti do napetosti mišića i naprezanja glasnica. Pjevači trebaju biti hidrirani kako bi osjetljive glasnice ostale gipke. Iako je unos vode individualna, trebali bi popiti između dvije i tri litre vode raspoređene tijekom dana. Voda treba biti sobne temperature. Brojni faktori pridonose suhoći, pa pjevači prije nastupa često izbjegavaju kofein, crno vino i kada je to moguće klima-uređaje. Dim u bilo kojem obliku, šteti glasnicama.

Parenje (nad zdjelom kipuće vode, s ručnikom preko glave), mnogi pjevači vide kao najbolji način da se riješe guste sluzi, ako im se nakupi u sinusima. Proizvodi s mentolom suviše su jaki za osjetljive membrane, pa ga pjevači uglavnom izbjegavaju. Životni stil pjevača uvelike se razlikuje od prosječnog pa nije dobro da obilno jedu prije nastupa, a ni nakon njega. Trebaju jesti balansirano kako bi imali dovoljno snage za nastup, ali ne i da budu tromi. Jedenje kasno navečer, nakon nastupa, na primjer može uzrokovati probleme s refluksom kiseline.

Možda te zanima... Kako si pomoći kod napregnutih glasnica? Zdravlje

Ovo stanje uzrokuje dizanje želučane kiseline u jednjak tijekom sna, zadržavajući se na glasnicama, uzrokujući nelagodu i na kraju oštećenje. Iz tog razloga također pjevači izbjegavaju začinjenu ili kiselu hranu npr. jabuke ili rajčice i gazirana pića te često spavaju s podignutim uzglavljem. Pjevačima se preporučuje da redovito provedu neko vrijeme na "vokalnom odmoru" - potpunoj tišini, bez govora u razdoblju od 48 sati, dajući svom glasovnom aparatu vremena da se oporavi. Kod upale grla, a posebno kod laringitisa, pravilo je da nema govora i šaptanja.

Možda te zanima... Akutne i kronične želučane tegobe i kako si pomoći Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.