Zdravlje 08. prosinca 2023.

Što učiniti i što izbjegavati kada vam nešto zapne u oku?

Foto: Unsplash Treptanjem ili ispiranjem oka uglavnom možete ukloniti strano tijelo iz oka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada vam nešto zapne u oku i osjećate prilično malu smetnju, možete to sami pokušati izvaditi. No, ako osjećate jaku bol, promjene vida poput naglog zamućenja vida ili možete vidjeti da je nešto zapelo u očnoj jabučici, posjetite liječnika.

Ponekad možete uzeti stvari u svoje ruke i izvaditi nešto iz oka, ali ako se u vašem oku kojim slučajem nalaze neki opasni predmeti poput krhotine stakla, uvijek je bolje da potražite liječničku pomoć. Pomoć je potrebna i ako je nešto zapelo u vašoj očnoj jabučici, posebno ako odjednom ne možete dobro vidjeti ili ako vam se vid muti. S obzirom na to koliko su vam oči bitne, ne biste trebali čekati da takvo nešto prođe samo od sebe jer vjerojatno i neće.

No, ako ste sigurni da vam je primjerice zapeo komadić kontaktne leće ili trepavica, to možete i sami riješiti, a evo i kako. 

Prvo se uvjerite da vam je nešto zaista zapelo u oku

Iako se može činiti da biste očito znali kada vam je nešto zapelo u oku, to ne mora uvijek biti tako. Naime, neka stanja poput suhog oka mogu ostaviti dojam da imate nešto u oku, iako nemate. To je poznato kao osjećaj stranog tijela u oku i jedan je od glavnih simptoma suhog oka

Suho oko pojavljuje se kada količina ili kvaliteta vaših suza ne ovlažuje dovoljno površinu vašeg oka i to može dovesti do čudnog osjećaja da vam je nešto zapelo u oku čak i kada nije. "Suho oko može uzrokovati grub, pjeskast osjećaj u oku zbog nedostatka tekućine koja omogućuje da očni kapak glatko kliže preko rožnice", kaže za SELF oftalmologinja Vivian Shibayama.

Blefaritis, stanje koje uzrokuje upalu očnih kapaka, također je čest razlog iza osjećaja da se strano tijelo nalazi u očnoj jabučici. Prema klinici Mayo, ponekad čak i ogrebotina može stvorit osjećaj kao da se nešto nalazi u oku. Međutim, taj bi osjećaj trebao nestati unutar 24 sata, što nije slučaj kod suhog oka i blefaritisa. 

Ako imate osjećaj da vam je nešto zapelo u oku, provjerite imate li druge simptome suhog oka ili blefaritisa poput crvenila, svrbeža, iscjetka ili osjećaja peckanja. Ako ih imate, onda bi jedno ili oba stanja mogli biti uzrok.

Sjögrenov sindrom Možda te zanima... Sjögrenov sindrom: Od suhih očiju i usta do problema sa zglobovima Zdravlje

Treptanje ili ispiranje oka najčešće pomaže 

Kako biste se riješili nečega što vam je zapelo u oku, za početak probajte treptati. "Treptanje širi suze po površini vaših očnih jabučica i može pomoći pri ispiranju stranog tijela iz oka", objašnjava oftalmologinja Anupama Anchala. Ako to ne pomaže, vrijeme je za ispiranje oka, što može zvučiti zastrašujuće, ali nije. 

Kako biste isprali oko, prvo dobro operite ruke sapunom. Ako nosite kontaktne leće, dovoljno je da uklonite onu iz oka u kojem osjetite iritaciju. Prema klinici Mayo, ponekad ispiranjem oka stvari mogu zapeti ispod kontaktne leće. Kako biste isprali oko, ne morate držati glavu ispod slavine. Umjesto toga, iz klinike Mayo preporučuju da rub male, čiste čaše s vodom prislonite na kost točno ispod očne šupljine, a zatim vodu prelijete preko očne jabučice. 

Ako vam nijedna od ovih opcija ne odgovara, možete isprati oko pod tušem tako da usmjerite blagi mlaz vode na čelo i držite oko otvoreno kako bi voda lagano kapala u vaše oko. Ukoliko i nakon temeljitog ispiranja oka i dalje imate osjećaj kao da je nešto u njemu ili osjećate bol ili imate crvenilo, trebali biste posjetiti liječnika.

naočale zamagljen vid Možda te zanima... Zamagljen vam je vid? 10 razloga zašto ne odgađati posjet oftalmologu Zdravlje

Što nikada ne biste trebali napraviti?

Iako trljanje očiju može biti automatska reakcija kada vam nešto zapne u oku, izbjegavajte to u širokom luku. "Trljanje očiju može povući strano tijelo na površinu rožnice i uzrokovati ogrebotinu", kaže dr. Shibayama. 

Također, izbjegavajte štapiće za uši, pincetu ili bilo što drugo čime mislite da možete izvaditi strano tijelo. To čak uključuje i vaše prste. Svi ovi predmeti mogu ozbiljno oštetiti vaše oko struganjem osjetljivog tkiva. Mogli biste završiti s još više boli i problema s očima, što je upravo suprotno od onoga što želite.

Možda te zanima... Problemi s očima mogu ukazati na dijabetes, loš rad štitnjače i nagovijestiti moždani udar Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.