Hrana 20. travnja 2021.

6 blagodati zobene kaše i kako je učiniti još hranjivijom i ukusnijom

Foto: shutterstock Zobenu kašu možeš dodatno obogatiti proteinima tako da staviš jaje, dobit ćeš hranjiv i zasitan obrok
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravstvene blagodati zobenih pahuljica uključuju upravljanje razinom šećera u krvi, kolesterolom, ali i težinom. Većina zobenih pahuljica su bez glutena, mliječnih proizvoda i veganskog podrijetla što ih čini izvrsnim izborom za doručak.

Da bi napravila zobene pahuljice u mikrovalnoj pomiješaj 1/2 šalice zobi s 1 šalicom vode i stavi da se zagrije dvije minute zatim pospi voćem po želji. Zobena kaša je kaša na bazi žitarica koja je jedna od najpopularnijih opcija za doručak zahvaljujući svojim višestrukim zdravstvenim blagodatima. Osim toga, gotovo je svatko može jesti jer je bez glutena, bez mliječnih proizvoda i veganska je. Evo šest razloga zbog kojih zobene pahuljice trebaš što češće jesti za doručak.

Iznimno je hranjiva

Zobena kaša sadrži impresivnu količinu vitamina, minerala i složenih ugljikohidrata. Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, složeni ugljikohidrati sadrže više škroba i vlakana nego šećera. To znači da tijelu treba više vremena da razgradi složene ugljikohidrate, držeći te sitom dulje vrijeme. Štoviše, složeni "ugljikohidrati nude važne hranjive sastojke, posebno cjelovite hrane poput zobi", kaže Abby Langer, registrirana dijetetičarka i vlasnica tvrtke Abby Langer Nutrition.

Hranjivi sastojci na 50 g:

Kalorije 185, Protein 7 grama; Ugljikohidrati 27 g ; Šećer 0, 3 g, Masti 3,5 g,Vlakna 5 g.

Poboljšava razinu kolesterola

Visok kolesterol pruža rizik od ozbiljnih zdravstvenih stanja poput srčanog ili moždanog udara. Jedenje zobi može pomoći u poboljšanju razine kolesterola zahvaljujući vrsti topivih vlakana zvanih beta-glukan. Konzumacija tri grama beta-glukana dnevno ili otprilike jedne šalice kuhanih zobenih pahuljica pokazala je da smanjuje LDL kolesterol, poznat i kao loša vrsta kolesterola i kod ljudi s normalnom i visokom razinom kolesterola.

Zobenim pahuljicama protiv karijesa i bolova u zglobovima

Kontrolira razinu šećera u krvi

Zobena kaša sadrži puno vlakana, što znači da je tijelo sporije probavlja. To zauzvrat može pomoći u održavanju razine šećera u krvi stabilnom i spriječiti skokove ili padove zbog kojih ćeš se osjećati umorno, razdražljivo i gladno. Štoviše, ako stalno jedeš jednostavne ugljikohidrate koji podižu i smanjuju razinu šećera u krvi to može naplatiti danak zdravlju i uzrokovati dijabetes, debljanje i dugoročne srčane probleme. Pregled 16 studija iz 2015. godine otkrio je da zobena kaša poboljšava stabilnost šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pomaže kod mršavljenja, ali ne izravno

Sadržaj zobenih pahuljica s visokim udjelom vlakana također može pomoći da se dulje osjećaš sitom, što može doprinjeti i gubitku težine . "To bi moglo spriječiti često posezanje za grickalicama, omogućujući da svakodnevno provodiš dan bez razmišljanja o hrani i osjećaja gladi", kaže Colleen Christensen, registrirana dijetetičarka i nutricionistica. Iako je nekoliko studija otkrilo da beta-glukanova vlakna u zobi mogu povećati sitost, druge studije dosljedno nisu otkrile da zobene pahuljice pomažu u gubitku značajnih količina kilograma. Zbog toga je zobene pahuljice uvijek važno povezati sa zdravom prehranom i vježbanjem.

Olakšava probavu

Zobene pahuljice sadrže puno specifičnih vrsta vlakana, nazvanih topiva vlakna, koja pomažu hrani da se kreće kroz crijeva, čineći stolicu mekšom i lakšom za prolazak. Topiva vlakna također mogu pomoći onima s tekućom stolicom upijajući višak tekućine u crijevima. Međutim, važno je jesti obrađenu zob, jer zob koja dolazi s dodanim šećerima i različitim okusima sadrži znatno manje vlakana. Na primjer, jedna porcija instant-zobenih pahuljica od jagoda i vrhnja sadrži 2 grama vlakana u usporedbi s porcijom  zobi, koja ima dvostruko više vlakana.

Recepti za zobene kaše koje sadrže sve što ti treba za prvi dio dana

Umiruje kožu

Zobena kaša, posebno koloidna zobena kaša, također može pomoći u ublažavanju svrbeža ili nadraženosti kože. Koloidna zobena kaša je zobena kaša koja je samljevena u fini prah koji se može dodati vodi, losionima ili sapunu i primijeniti lokalno. Zobene pahuljice djeluju kao omekšivač, što znači da tvore tanki sloj s vanjske strane kože, zadržavajući tako vlagu. Također imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, što pomaže u liječenju dermatitisa koji uzrokuju upalu i suhoću kože, vodenih kozica, ugriza buba i raznih osipa. Zapravo, studija iz 2015. otkrila je da krema od ekcema koja sadrži zobene pahuljice djeluje bolje od standardne hidratantne kreme u popravljanju kože oštećene atopijskim dermatitisom. 

Možda te zanima... Pečene zobene pahuljice za malo drugačiji doručak Hrana

Dakle, dodavanje zobenih pahuljica u prehranu može pomoći u kontroli tjelesne težine i poboljšanju razine kolesterola i šećera u krvi. U većini trgovina prehrambenih proizvoda možeš pronaći razne vrste zobi, ali ako želiš iskoristiti sve zdravstvene beneficije koje ova namirnica nudi, izbjegavaj pakiranja zobenih pahuljica s dodanim okusima ili šećerom.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ExtremeGlassLoans

      Trebate li zajam? Ekstremni zajmovi su vam dostupni i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni. Kontaktirajte ih na sljedeće načine. Whatsapp: +1 (631) 458-5021 E-adresa: Extremeglassloans20@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.