Hrana 21. ožujka 2024.

Top 8 namirnica za zdravlje crijeva po preporuci gastroenterologa

Foto: Unsplash Gljive
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unos široke palete hranjivih namirnica, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke može pomoći u održavanju vašeg cjelokupnog zdravlja.

Kada se hranite uravnoteženo, svom tijelu dajete hranjive tvari potrebne za zdravo funkcioniranje. Uravnotežena prehrana ima pravi omjer minerala, vitamina i drugih bitnih hranjivih tvari. Sljedeće namirnice, koje je na Instagramu podijelio gastroenterolog Will Bulsiewicz, dobre su ne samo za vaša crijeva i srce, već i za cjelokupno zdravlje. 

Voće

Bulsiewicz objašnjava da ljudi koji konzumiraju više voća imaju manju vjerojatnost da će imati dijabetes, a također gube na težini. Tvrdnju gastroenterologa o dijabetesu podupire studija iz 2021. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, prema kojoj pojedinci koji redovito jedu cijelo voće imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Fermentirana hrana

Bulsiewicz preporučuje uključivanje fermentirane hrane kao što je kimchi, miso (pasta od soje) i kefir. Fermentirana hrana može pomoći u mikrobiološkoj raznolikosti crijeva. 

Prema jednoj studiji, kimchi također može pomoći u smanjenju rizika u smanjenju rizika od pretilosti i abdominalne pretilosti kod muškaraca i žena. 

Možda te zanima... Dobrobiti kefira i osobe koje ga ne smiju konzumirati Hrana

Lisnato povrće

Kelj, zelena salata, špinat, što god hoćete, ovo lisnato povrće izvrsno je za vaše zdravlje jer je prepuno antioksidansa, minerala i vitamina. Uz to, Bulsiewicz objašnjava da ima malo kalorija.

Za cjeloviti obrok, dodajte lisnato povrće kao bazu ili dodatak glavnom jelu bogatom proteinima.

Cjelovite žitarice

Bogate su topivim vlaknima i otpornim škrobom što je idealno za vaš crijevni mikrobiom. Osim toga, topiva vlakna dobra su i za zdravlje srca pa su cjelovite žitarice idealne za one koji moraju posebno pratiti svoje kardiovaskularno zdravlje ili krvni tlak. Od zobene kaše do smeđe riže, lako je dodati cjelovite žitarice doručku, ručku ili večeri. 

Možda te zanima... 8 iznenađujućih posljedica za organizam ako izbjegavaš žitarice Hrana

Omega-3 masne kiseline

Tu spadaju i sjemenke i orašasti plodovi bogati omega-3 masnim kiselinama poput chia sjemenki, sjemenki konoplje, pa čak i oraha. Omega-3 su zdrave masti koje trebamo i bitan su dio zdrave prehrane, a možete ih koristiti čak i ako želite smršavjeti. 

One mogu pomoći u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Osim toga, omega-3 masne kiseline mogu poboljšati zdravlje srca i smanjiti upalu u tijelu. Morske alge su još jedna namirnica koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, kao i vitamina B12. 

Chia sjemenke Možda te zanima... Chia sjemenke: Prednosti za zdravlje i liniju plus recepti Hrana

Aromatično povrće

Iako se možete rasplakati od rezanja luka ili ljutike, to je povrće izvrsno za vaše srce i može vas zaštiti od raka. Tu još spada i češnjak, koji je uz luk, pun antioksidansa koji mogu pomoći u smanjenju upale, a također su zdravi za crijeva jer daju prebiotike za poticanje zdravih crijevnih bakterija.

Mahunarke

Mahunarke poput graha dobre su za vaše srce, zdravlje crijeva i dugovječnost. Osim toga, mogu smanjiti vjerojatnost razvoja bolesti poput bolesti srca, raka, moždanog udar i dijabetesa. 

Osim graha, tu su još slanutak i leća, a sve mahunarke bogate su vlaknima što je iznimno važno za probavu. Možete koristiti i konzervirani grah, koji pruža iste prednosti, a lakše ga je pripremiti.

Možda te zanima... Varivo od leće i kelja s poširanim jajima Hrana

Gljive

Sadrže vlakna, mogu poboljšati zdravlje vaših crijeva i imaju protuupalna svojstva. Izvor su vitamina B i D te kalija. Osim toga, bogate su proteinima pa tako primjerice umjesto mesa možete koristiti Portobello gljive.

Istraživanje je pokazalo da konzumacija samo 18 grama gljiva dnevno smanjuje šansu pojave raka za čak 45 %. Za to ljekovito svojstvo gljiva zaslužni su snažni antioksidansi koje sadrži. Osim za prevenciju raka, odlične su i za sprječavanje pojave demencije.

Možda te zanima... 9 najgorih namirnica za probavu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.