Hrana 28. veljače 2024.

9 najgorih namirnica za probavu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Redovita i zdrava probava vrlo je važna za normalno funkcioniranje organizma jer omogućava tijelu da dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne i eliminira kroz stolicu one štetne. Osim toga 80 posto imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Hoće li probava biti "dobra" ili "loša" ovisi o nizu faktora od kojih su neki količina kretanja i unesene vode, a jedan od važnijih je svakodnevni izbor namirnica.

Donosimo popis namirnica koje prema WebMD-u često mogu biti uzrok probavnih teškoća.

Pržena hrana

Imaju puno masti i mogu uzrokovati proljev. Bogati umaci, masni komadi mesa i slastice s maslacem ili bogatim kremama također mogu uzrokovati probavne probleme. Odaberite radije hranu pečenu u pećnici ili na roštilju i lagane umake koji sadrže povrće umjesto maslaca ili vrhnja.

Citrusno voće 

Bogato je vlaknima što je načelno dobro za probavu, ali uz to i vrlo kiselo što nekim osobama može uzrokovati želučane tegobe. Ako imate želučanih tegoba jedite naranče, grejp i druge agrume umjereno ili ih eliminirajte (osluškujte kako vam tijelo reagira na njih). Međutim, ako ih dobro podnosite, uživajte u tim plodovima bogatim vlaknima i vitaminima.

Možda te zanima... 15 namirnica koje trebaš jesti kako bi ubrzala probavu Hrana

Umjetni zaslađivači

Ako žvačete previše žvakaćih guma bez šećera sa sorbitolom mogli biste dobiti grčeve i proljev. Hrana napravljena s ovim umjetnim zaslađivačem može izazvati iste probleme. FDA upozorava da biste mogli dobiti proljev ako pojedete 20 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i mnogo manje količine mogu uzrokovati tegobe osobama koje su vrlo osjetljive. 

zamjena za šećer zaslađivač Možda te zanima... 8 najboljih zamjena za šećer: Omjeri, kalorije, prednosti i nedostaci Hrana

Previše vlakana

Hrana s visokim udjelom ovih zdravih ugljikohidrata, poput cjelovitih žitarica i povrća, dobra je za probavu. Ali ako ih naglo počnete jesti puno, vaš probavni sustav bi mogao imati problema s prilagodbom. Rezultat su plinovi i nadutost. Stoga, ako trenutno ne unosite dovoljno vlakana postupno povećavajte količinu koju jedete.

Za redovitu probavu i dobro zdravlje crijeva nužna su vlakna. Potreba za vlaknima varira ovisno o spolu i dobi, ali u prosjeku je to oko 25 do 35 grama dnevno. Osobe koje ne unose dovoljnu količinu vlakana i naglo ih počnu unositi mogu iskusiti probavne tegobe.

Možda te zanima... Što su probavni enzimi i kako prepoznati nedostatak? Zdravlje

Grah

Pun je zdravih proteina i vlakana, ali sadrži i teško probavljive šećere koji mogu uzrokovati grčeve i plinove. Tijelo nema enzime koji bi ih mogli razgraditi. Umjesto toga posao obavljaju bakterije u crijevima. Kako biste bez smetnji jeli ovu nutritivno vrijednu namirnicu  namočite sušeni grah najmanje četiri sata prije kuhanje i izlijete vodu u kojoj ste ga namakali te pripremite na uobičajen način.

Kupusnjače

Kupus, brokula i ostale namirnice iz porodice kupusnjača sadrže iste šećere kao grah i izazivaju sličnu reakciju u probavnom sustavu. Budući da su bogate vlaknima mogu biti teško probavljive. Za želudac će biti lakše, ako ih skuhate umjesto da ih jedete sirove.

Fruktoza

Nekim ljudima je hranu zaslađenu fruktozom uključujući gazirana pića, slatkiše, voćne sokove i peciva teško probaviti. To može dovesti do proljeva, nadutosti i grčeva.

Začinjena hrana

Neki ljudi imaju probavne smetnje ili žgaravicu od ljute hrane osobito kada se radi o velikom obroku. Studije sugeriraju da bi ljuti sastojak čili papričica, nazvan kapsaicin, mogao biti krivac.

Mliječni proizvodi

Ako vam mliječni proizvodi izazivaju proljev, nadutost i plinove, možda imate intoleranciju na laktozu. To znači da nemate enzim koji probavlja šećer u mlijeku i drugim oblicima mliječnih proizvoda. Izbjegavajte tu hranu, a osim toga tržište je prepoznalo da mnogi imaju problema s probavom laktoze te postoje mliječni proizvodi koji je ne sadrže.

 

Možda te zanima... Samo ove 4 namirnice trebate kada imate probavne probleme Hrana

 

 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.