Hrana 01. prosinca 2023.

Čokoladni cheesecake kolač s bogatom chai mješavinom začina

Foto: Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sočni čokoladni cheesecake kolač savršeni je desert za hladnije dane.

Posebnost ovom čokoladnom cheesecake kolaču daje chai mješavina začina koja sadrži đumbir, cimet, piment, muškatni oraščić, kardamom i klinčić. 

Sastojci:

Za koru:

  • 9 graham krekera
  • 5 žlica ohlađenog maslaca
  • 2 žlice kakaa u prahu

Za punjenje:

  • 226 grama krem sira
  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • 1 bjelanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za dekoraciju:

  • 1/4 šalice komadića čokolade
  • 1 žličica kokosovog ulja
  • 1 žličica chai mješavine začina (sadrži 1/4 žličice mljevenog đumbira, 1/4 žličice cimeta, 1/8 žličice mljevenog pimenta, 1/8 žličice mljevenog kardamoma, 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića, 1/8 žličice mljevenog klinčića) 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup od 20x20 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Stavite graham krekere, maslac i kakao prah u multipraktik. Sve zajedno miješajte dok se smjesa ne pretvori u mrvice, oko tri do četiri minute.
  3. Premjestite smjesu graham krekera u kalup. Prstima ga čvrsto pritisnite u ravnomjeran sloj.
  4. Koru pecite sedam minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite sa strane.
  5. Dok se kora peče, u očišćeni multipraktik dodajte krem sir, grčki jogurt i javorov sirup. Miješajte dok krema ne postane glatka, a zatim dodajte bjelanjak i ekstrakt vanilije. Sve još jednom zajedno pomiješajte kako bi krema bila glatka.
  6. Izvadite 1/2 šalice kreme i ostavite je sa strane.
  7. Preostalu kremu izlijte na koru i ravnomjerno ju rasporedite.
  8. Stavite komadiće čokolade i kokosovo ulje u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Zagrijavajte ih u intervalima od 10 sekundi, miješajući između svakog, dok se komadići čokolade ne otope.
  9. Kremu koju ste sačuvali, komadiće otopljene čokolade i chai mješavinu začina stavite u multipraktik. Miješajte dok se sve ne sjedini i postane glatko. Dobivenu kremu prelijete preko ostatka kolača i napravite vodoravne i okomite crte koje ćete lagano pomiješati kako biste dobili takozvani "swirl" ili vrtlog.
  10. Pecite kolač 25 do 30 minuta.
  11. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se ohladi, prebacite u hladnjak i neka se hladi najmanje dva sata. Čuvajte sve ostatke kolača u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 5 dana. Ili kolač narežite na ploške, svaku zamotajte u plastičnu foliju i držite u zamrzivaču do tri mjeseca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.