Hrana 28. kolovoza 2023.

Iznenađujući razlog nadutosti, često zanemaren

Foto: shutterstock Nadutost, probavne tegobe samo su neki od simptoma dugog covida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema nedavnom istraživanju provedenom na 90 tisuća osoba u SAD-u, jedan od sedam ispitanika bar jednom tjedno patio je od nadutosti.

Abbey Sharp, registrirana dijetetičarka i autorica bloga o hrani i YouTube kanala Abbey's Kitchen, otkrila je jedan relativno neočekivan uzrok nadutosti - možda ne jedete dovoljno. Istaknula je da veći unos hrane mnogima može riješiti problem nadutosti. Možda se pitate kako je to moguće, pogotovo kada znate da prejedanje uzrokuje nadutost. Međutim, Sharp objašnjava da premali obroci ili nepravilne prehrambene navike mogu izazvati tegobe probavnog sustava. 

Prema Nacionalnom centru za poremećaje prehrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, kad tijelo ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari i kada je u kalorijskom deficitu to stvara stres u probavnom traktu, a posljedice su nadutost i druge gastrointestinalne tegobe. Prirodni obrambeni mehanizam tijela tumači nedostatak hranjivih tvari kao znak za uštedu energije, potencijalno usporavajući probavu i uzrokujući nadutost.

"Sindrom iritabilnog crijeva (IBS - irritable bowel syndrome) i poremećaji prehrane jedan su od češćih komorbiditeta", objasnila je Sharp u video objavi. "Istraživanja sugeriraju da je od žena s dijagnosticiranim poremećajem prehrane 50 % imalo IBS, a 98 % funkcionalni poremećaj crijeva." Iako postoji nekoliko razloga za ovu korelaciju, Sharp je rekla: "Ograničenje kalorija može uzrokovati atrofiju probavnih organa, što može dovesti do zatvora, nadutosti i slabe pokretljivosti crijeva. Nedovoljna raznolikost hrane također može poremetiti ravnotežu bakterija."

Sharp dodaje da je još jedan čest razlog za nadutost  visok unos hrane bogate vlaknima bez drugih hranjivih tvari za njihovu probavu i apsorpciju. Prekomjerni unos vlakana u voluminoznim niskokaloričnim salatama može uzrokovati nadutost i lošu probavu", objasnila je Sharp. "Također, žvakanje puno žvakaćih guma ili pijenje gaziranih pića za suzbijanje apetita može rezultirati gutanjem puno zraka, što u konačnici može uzrokovati nadutost", rekla je.

voće vlakna Možda te zanima... Što se događa tijelu kada jedete previše vlakana? Zdravlje

Kako spriječiti nadutost

David Levinthal, dr. med, gastroenterolog i Ashley Reaver, registrirana dijetetičarka za Eating Well rekli su da je prevencija najbolji lijek za sve bolesti i tegobe pa tako i za nadutost, a ovo su njihovi savjeti:

  • Povrće pecite, kuhajte na pari ili pirjajte, a izbjegavajte prženje, pohanje i pečenje u dubokom ulju.
  • Namočite i potpuno skuhajte grah prije jela.
  • Žvačite hranu temeljito.
  • Bilo bi dobro dok žvačete da ne razgovarate kako ne biste progutali previše zraka.
  • Ako ne unosite dovoljno vlakana, počnite ih unositi u malim količinama raspoređene u više obroka, tako da se tijelo može naviknuti na njihovu probavu.
  • Vodite dnevnik prehrane kako biste zaključili koje namirnice vam uzrokuju tegobe.
  • Kad se probudite popijte čašu mlake vode ili nezaslađenog čaja kako biste probudili probavni trakt i pokrenuli proces peristaltike, mišićnih kontrakcija  koje pomiču hranu kroz probavni takt. Ne zaboravite piti dovoljno vode tijekom dana.
  • Jedite redovito i približno u isto vrijeme.
  • Uzimajte probiotike.
kelj Možda te zanima... 7 zdravih namirnica s kojima ne biste trebali pretjerivati Hrana
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.