Hrana Zdravi recepti 15. veljače 2021.

Jaja iz pećnice s mladim lukom, brokulom i sirom

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Frittata je talijansko jelo od jaja pripremljeno u pećnici. Slična je omletu, ali ipak zahtjeva manje vještine. U svojoj osnovi frittata je vrlo jednostavna i podnosi razne interpretacije pa joj tako osim povrća, koje je moj izbor, možeš dodati i šunku, slaninu, gljive.

Samo sve umuti i dovrši u pećnici, a u pečenoj frittati može uživati cijela obitelj. Količinu iz recepta isto tako možeš prilagoditi; drži se samo pravila da na svako jaje dodaš 10 ml slatkog vrhnja, a sve ostale sastojke prilagodi svom ukusu i stanju hladnjaka, savjetuje kolumnistica portala missGASTRO Andrea Cukrov, autorica recepta.

Sastojci

  • 6 jaja
  • dobar prstohvat soli
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 3 mlada luka
  • 100 g brokule (ili zelenog povrća po želji)
  • 5 – 6 cherry rajčica
  • 100 g Grana Padano sira, naribanog
  • 2 žlice maslinovog ulja
omlet Možda te zanima... Tri najbolja izbora za doručak po preporuci trenera Hrana

Postupak

  • U zdjeli dobro pomiješaj jaja, slatko vrhnje i sol.
  • Miješaj ih dok ne dobiješ glatku i homogenu smjesu.
  • Mladi luk očisti i nareži na kolutiće.
  • Brokulu nareži na manje komade, a rajčice prepolovi.
  • Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
  • Odaberi tavu koja može ići i u pećnicu, po mogućnosti od lijevanog željeza.
  • U njoj zagrij maslinovo ulje pa njemu pirjaj mladi luk i brokulu.
  • Kad povrće omekša, prelij ga pripremljenom smjesom od jaja.
  • Sve peci nad srednje jakom vatrom dok rubovi jaja ne uhvate malo boje pa makni s vatre.
  • Po jajima rasporedi naribani Grana Padano sir i polovice rajčica.
  • Ubaci tavu u zagrijanu pećnicu i peci narednih desetak minuta ili dok jaja nisu potpuno pečena.
  • Posluži odmah uz salatu po izboru i domaći kruh.
  • Usput baci oko i na blog Cukar!

     

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.