Hrana 31. siječnja 2024.

Jela je kokice svaki dan kako bi vidjela ima li od njih više štete ili koristi

Foto: Pexels Kokice su izvrstan izvor netopivih vlakana koji su vrlo korisni za zdravlje crijeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kokica su svima omiljena grickalica, a najviše se jedu tijekom gledanja filmova ili serija. No, što bi se dogodilo s našim tijelom da jedemo kokice svaki dan? Upravo se za taj izazov odlučila novinarka Charlotte Hilton Andersen te je otkrila koje su prednosti, ali i nedostaci jedenja kokica svaki dan.

No, kako jesti kokice svaki dan? Prije svega, prestanite o kokicama razmišljati kao međuobroku jer su kokice hrana za svako doba dana. "Možda se čini kontraintuitivnim, ali savjetujem svojim klijentima da uzmu mali, razuman, uravnotežen međuobrok prije jela, osobito ako idete u restoran ili na zabavu", kaže za The Healthy dijetetičarka Kelly Krikhely. Za to mogu poslužiti i kokice, a Krikhely savjetuje jedenje onih koje možete napraviti na štednjaku sa žlicom ili dvije zdravog ulja, poput ulja avokada, a u njih možete dodati i manju krišku sira koji će poslužiti kao izvor proteina. "Ovo je zdrava kombinacija proteina, masti i vlakana koja će vam pomoći da se osjećate siti i izbjegnete unositi nezdravu hranu kad umirete od gladi”, dodaje Krikhely. 

Gdje ćete jesti kokice je također važno. Iako jedenje ispred TV-a nije poželjno, kokice mogu biti iznimka, a dijetetičarka Jessica Levinson preporučuje jedenje voća prije samih kokica kako biste se brže zasitili. Evo kako je svakodnevno konzumiranje kokica u trajanju od tjedan dana pomoglo novinarki Charlotte Hilton Andersen. 

Redovita probava

Charlotte kokice voli jer su hrskave i ukusne, ali i zato što tri šalice kokica zadovoljavaju 10 % njezinih dnevnih potreba za vlaknima. "Kokice su izvrstan izvor netopivih vlakana koji su vrlo korisni za zdravlje crijeva", kaže Krikhely.

Bolje zdravlje zglobova

Levinson kaže da su kokice bogate fenolnim kiselinama, snažnim antioksidansom. Poznato je da antioksidansi imaju pozitivan učinak na staničnoj razini, štiteći srce i mozak dok smanjuju razinu upale.

Nakon što se Charlotte oporavila od ozljede koju je zadobila prošle godine na grupnom treningu, kune se da su njezini zglobovi imali koristi od konzumiranja kokica. "Ponekad mogu predvidjeti promjenu vremena prema osjećaju u svojim zglobovima, ali shvatila sam da sam to manje primjećivala tijekom ovog jednotjednog eksperimenta s kokicama", objašnjava Charlotte.

kruh Možda te zanima... 8 prerađenih namirnica koje su zapravo dobre za vas Hrana

Manje promjene šećera u krvi

Charlotte kaže da nema dijabetes niti je osjetljiva na ugljikohidrate, ali svejedno pazi na unos šećera. Kokicama je zadovoljila svoju želju za ugljikohidratima, a one također imaju niski glikemijski indeks zbog čega će uzrokovati manje promjene šećera u krvi u odnosu na ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom. 

Bolje ovladavanje željom za nezdravim namirnicama

Charlotte stalno voli nešto grickati pa često pije smoothie ili jede mrkvu kako bi zadovoljila svoju želju za hrskavom hranom. U ovladavanju željom za hrskavom i slanom hranom pomažu joj i kokice koje su ipak malo zdravija opcija od nezdrave hrane poput čipsa.

pistacije Možda te zanima... Namirnice koje mogu "ugasiti" želju za slatkišima Hrana

Negativne strane jedenja kokica svaki dan

Iako kokice sadrže neke vitamine (vitamine B skupine), minerale (kalij, fosfor i magnezij) i antioksidanse (fenolne kiseline), imaju relativno nisku nutritivnu vrijednost. Više koristi biste primjerice imali od jedenja čipsa od kelja. Ako jedete samo kokice, bez zdrave i uravnotežen prehrane, možda će vam nedostajati neke hranjive tvari. 

Problem je i način pripreme kokica, odnosno korištenje nezdravog i pretjerano obrađenog ulja. Osim toga, kokice iz mikrovalne pećnice sadrže konzervanse, nezdrave masnoće, prekomjerne količine soli, umjetne arome i boje, a same vrećice u kojima su pakirane i u kojima se peku sadrže PFAS, poznate i kao vječne kemikalije koje se uvelike povezuju s rakom. Istraživanja su pokazala da te kemikalije mogu iscuriti iz vrećice u kokice i zatim završiti u tijelu zauvijek.

Krikhely ističe da se mnogi od ovih problema mogu se izbjeći, tako da sami napravite svoje kokice kod kuće i koristite samo visokokvalitetne masnoće, poput gheeja, ulja avokada ili kokosovog ulja i začinite ih prirodnim aromama. Izmjerite ulje koje koristite (jedna do dvije žlice je dovoljno) umjesto da ga samo ulijevate u lonac i birajte arome koje nemaju puno šećera u sebi. Također, pazite na porcije te se zdravo i uravnoteženo hranite. “Preporučujem da stavite kokice u zdjelu, nemojte ih jesti ravno iz vrećice”, kaže Levinson. Lako je izgubiti pojam o tome koliko ste kokica pojeli dok gledate film.

Možda te zanima... 10 snackova koji su kao zdravi, a zapravo su puni soli i kalorija Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.