Hrana 07. veljače 2024.

Kimchi štiti od trbušne pretilosti, ima li isti učinak i kiseli kupus?

Foto: Unsplash+ Kimchi je popularno jelo od fermentiranog povrća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kimchi od kupusa i rotkvice, popularno je jelo od fermentiranog povrća, a prema novoj studiji posebno je bio učinkovit u smanjenju rizika od pretilosti i abdominalne pretilosti kod muškaraca i žena. Nutricionistica Mirna Trumbetaš komentira je li to istraživanje utemeljeno i ima li kiseli kupus isti učinak.

Prema novoj studiji objavljenoj u Južnoj Koreji, ljudi koji dnevno jedu umjerene količine kimchija imaju manji rizik od razvoja pretilosti, pri čemu se različite vrste kimchija povezuju sa sprječavanjem različitih oblika pretilosti. Istraživači su ispitali više od 115 tisuća Korejaca u dobi od 40 do 69 godina i otkrili da su muškarci koji su konzumirali jednu do tri porcije kimchija dnevno imali manju vjerojatnost da će razviti pretilost od onih koji su jeli manje od jedne porcije dnevno.

Kimchi, koji potječe iz Južne Koreje, popularno je jelo od fermentiranog povrća pripremljeno sa soli, čili pastom i raznim začinima, poput luka, češnjaka i ribljeg umaka. 

Rezultati studije

Istraživači sa Sveučilišta Chung Ang, Korejskog nacionalnog centra za rak i Svjetskog instituta za kimchi otkrili su da su muškarci koji su konzumirali najviše kimchija od kupusa imali 10 % manje šanse za razvoj i pretilosti i abdominalne pretilosti. I muškarci i žene koji su jeli više kimchija od rotkvica od prosjeka imali su osam posto, odnosno 11 % smanjen rizik od abdominalne pretilosti piše NBC News

Brojne studije pokazale su da prehrana bogata fermentiranom hranom, kao što je kimchi, ima dokazane zdravstvene prednosti, poput povećanja raznolikosti mikrobioma i smanjenja upale. Prema drugoj studiji, objavljenoj prošle godine u Journal of Ethnic Foods, kimchi može biti učinkovita pomoć u liječenju pretilosti.

Možda te zanima... Dobrobiti kefira i osobe koje ga ne smiju konzumirati Hrana

Komentar nutricionistice

No, nutricionistica Mirna Trumbetaš smatra da samo jedna intervencija u prehrambenim navikama ne može spriječiti debljanje "Ipak to treba biti više faktora koji utječu na pravilno i učinkovito smanjivanje tjelesne mase ili održavanje. U svakom slučaju fermentirana hrana je zdrava i poželjna pogotovo u ovo zimsko vrijeme. Osobno bih dala prednost kiselom kupusu koji je od davnina kod nas u upotrebi, bogat je vitaminom C, prehrambenim vlaknima koja imaju velike dobrobiti za organizam poput poticanja probave, daje osjećaj sitosti, usporava ulazak šećera u krv snižava loš kolesterol te probiotika koji povoljno djeluju na mikrobiotu. Dakle, bilo kiseli kupus, bilo kimchi treba uvesti u prehranu, ali to nije jedina uzdanica vitke linije", objasnila je Trumbetaš dodajući da svježi kupus ne ulazi u ovaj kontekst. 

Možda te zanima... Kiseli kupus: 7 razloga zašto biste ga trebali često jesti Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.