Hrana 16. lipnja 2023.

Smanjuje li mariniranje mesa prije roštiljanja razinu karcinogena?

roštilj meso
Foto: Unsplash U marinadu dodajte sastojke bogate antioksidansima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se pokazalo da roštiljanje mesa može biti štetno za organizam, znanstvenici još uvijek ne znaju koliko često biste trebali jesti meso s roštilja da bi unos karcinogena bio zabrinjavajući. Kako biste smanjili rizik pri idućem roštiljanju, isprobajte ove savjete stručnjaka.

Ljetna sezona roštiljanja samo što nije počela, a posljednje o čemu želite razmišljati dok palite roštilj su rizici od raka. Ipak, važno je znati da pečenje crvenog mesa na visokim temperaturama može stvoriti tvari koje uzrokuju rak, navodi Američki institut za istraživanje raka. Stručnjaci za Verywell Health tvrde kako prakticiranje sigurnog roštiljanja može smanjiti rizik od raka.

Studije su ograničene po pitanju ove teme, no dokazano je da meso pečeno na visokim temperaturama može proizvesti dvije vrste karcinogena - heterocikličke amine (HCAs) i policikličke aromatične ugljikovodike (PAHs). HCAs nastaju iz reakcije životinjskih proteina i topline dok se PAHs razvijaju kada masnoća mesa kaplje u vatru, dimi se i lijepi na meso.

Mariniranje mesa smanjuje količinu karcinogena 

Istraživanje objavljeno 2008. godine pokazalo je da mariniranje mesa prije roštiljanja može smanjiti određene karcinogene za gotovo 90 %. Reakcija koja dovodi do stvaranja HCAs događa se samo na prvih 3 do 4 mm površine mesa, navodi dr. sc. J. Scott Smith, predsjednik diplomskog programa za prehrambene znanosti na Sveučilištu Kansas State, koji je proveo istraživanje. "Dodavanje površinske marinade koja sadrži antioksidanse može dramatično inhibirati reakcije", rekao je Smith.

Antioksidansi štite stanice od oštećenja i mogu se pronaći u bobičastom voću, agrumima i začinima, a stručnjaci preporučuju mariniranje mesa limunovim sokom, bosiljkom ili metvicom prije roštiljanja. Međutim, dr. Misagh Karimi, onkolog specijaliziran za gastrointestinalne tumore u City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Centru u Irvineu, Kalifornija, napominje da jednostavna marinada može u potpunosti eliminirati sve rizike od raka povezane s roštiljanjem.

Kako biste zaštitili svoje zdravlje dok uživate u roštilju, isprobajte ove savjete kako sigurno pripremiti meso na roštilju.

Mudro marinirajte

Iako nanošenje marinade na meso neće ukloniti sve rizike od raka, mariniranje mesa 30 minuta prije roštiljanja ipak može smanjiti određeni rizik od stvaranja karcinogena, ističe dr. Karimi. "Pitanje koje se još istražuje jest u kojoj mjeri antioksidativni sastojci u marinadi smanjuju te štetne spojeve", rekao je Karimi te dodaje da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se potvrdila ova teorija, ali marinade napravljene od biljaka iz obitelji mente, poput ružmarina, timijana, bosiljka i origana, mogu biti najbolji izbor jer su bogate antioksidansima.
 

Možda te zanima... Marinade za roštilj: Tri klasične i tri s odmakom pa ti biraj Hrana
 

Odaberite povrće i manje masne komade mesa

Još jedan način smanjenja unosa karcinogena je planiranje roštilja na bazi biljne hrane jer povrće ne stvara HCAs prilikom roštiljanja. Čak i ako ne želite postati potpuno vegetarijanac, roštiljanje manje masnih komada mesa ili morskih plodova može pomoći, objašnjava mag. Bethany Doerfler, klinička nutricionistica u Centru za probavno zdravlje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern.

roštilj meso paprike | Author: Unsplash Foto: Unsplash Odaberite povrće i manje masne komade mesa

"Sve životinjske bjelančevine sposobne su stvarati ove spojeve, no perad i riba proizvode manje ovih karcinogenih spojeva od govedine, svinjetine i janjetine", rekla je Doerfler. Općenito smanjenje unosa mesa također može pružiti zdravstvene prednosti. Studije su pokazale da jelovnik bogat crvenim i prerađenim mesom povećava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.
 

roštilj Možda te zanima... Priprema povrća na roštilju: Paprike, tikvice, rajčice, gljive, patlidžan Hrana
 

Prije roštilja djelomično termički obradite meso

Doerfler također preporučuje da prvo djelomično skuhate meso u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku kako ne bi trebalo provesti toliko vremena na roštilju. "Svaki način skraćivanja vremena kuhanja mesa na jakoj direktnoj toplini će vam pomoći", rekla je. Samo pazite da takvo meso odmah stavite na roštilj jer američko Ministarstvo poljoprivrede upozorava da bi hlađenje djelomično skuhanog mesa moglo potaknuti razvoj bakterija, što bi moglo dovesti do trovanja hranom.

Ako želite preskočiti korak djelomičnog kuhanja, također možete pokušati staviti meso na foliju ili postaviti hranu na višu rešetku kako biste smanjili izloženost otvorenom plamenu, savjetuje nutricionistica. "U redu je roštiljati, ali ono što ne želite je izravni kontakt sa plamenom koji uzrokuje zagorijevanje mesa", zaključila je.

Pecite meso na nižoj temperaturi 

Smanjivanje temperature na kojoj roštiljate meso također može pomoći, no planirajte da će mu trebati malo duže da se ispeče. Istraživanje iz 2015. godine sugerira da smanjenje temperature prilikom pripreme mesa može smanjiti stvaranje HCAs. 

Često okrećite meso

Prema Karimiju, često okretanje mesa također može smanjiti zagorijevanje i pomoći u sprječavanju stvaranja karcinogena. Nema točno određenog vremena za okretanje, ali najbolje je stalno obraćati pozornost na roštilj i okrenuti hranu nekoliko puta tijekom procesa kuhanja.
 

roštilj Možda te zanima... Čestice iz roštilja i peći na drva mogu izazvati artritis, žene ugroženije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.