Hrana 20. veljače 2024.

Ovo je količina proteina zbog koje može doći do otvrdnuća krvnih žila

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proteinski shakeovi eliksir su za brojne bodibildere i rekreativce koji u teretanama žele ojačati ili 'istonirati' mišiće i oblikovati figuru jer tijelo treba proteine za oporavak mišića i tkiva. No ni s čim ne treba pretjerivati.

Dobivanje više od 22 posto prehrambenih kalorija iz proteina, obično iz jaja, mesa i mlijeka, može negativno utjecati na pretjerano otvrdnuće arterija, stanje koje u konačnici može rezultirati moždanim udarom, zatajenjem srca i srčanim udarom.

To su pokazuli rezultati testova obavljeni na laboratorijskim miševima i ljudima koje je proveo Medicinski fakultet u Pittsburghu, a objavljeni su u časopisu Nature Metabolism.

Naša studija ukazuje na to da povećanje unosa proteina u organizam u nastojanju da se poboljša metaboličko zdravlje nije lijek za sve. "Pretjerate li, mogli biste oštetiti svoje arterije", upozorio je profesor kardiologije i koautor studije, dr. Babak Razani.

Proteini Možda te zanima... Preporuka trenera: koliki dnevni unos proteina je potreban? Fitness

Rezultati istraživanja tima stručnjaka iz Pittsburgha pokazali su da leucin, esencijalna aminokiselina u proteinu koja izgrađuje mišiće i aktivira protein poznat kao mTOR koji pokreće sintezu mišićnih proteina, "neproporcionalno utječe na pokretanje patoloških puteva povezanih s razvojem ateroskleroze i otvrdnućem stijenki arterija".

Razani i kolege su istaknuli kako je njihovo istraživanje iznjedrilo i dodatne nedoumice, poput pitanja o tomu "što se događa kada osoba konzumira više od 15 posto dnevnih kalorija iz proteina prema preporuci USDA (Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država)". Stručnjaci upozoravaju da treba paziti i otkriti kolika je optimalna količina kada je posrijedi unos proteina koji utječe na povećanje mišića, no istodobno ne oštećuje arterije. Mesou Možda te zanima... Koliko proteina treba za mršavljenje? Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.