Hrana Uravnotežena prehrana 17. veljače 2023.

Ovu vrstu prehrane stručnjaci najčešće preporučuju!

Foto: Wasa

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pridružite nam se na putu ka kreiranju zdravih navika uz pomoć uravnotežene prehrane koju stručnjaci izdvajaju kao ključ uspjeha za cjelokupno funkcioniranje organizma i zdrav način mršavljenja.

Uz stručnu pomoć nutricionista donosimo savjete kako da uravnotežena prehrana postane dio vaše svakodnevica te otkrivamo brze i zdrave recepte kao primjere dobro izbalansiranih obroka.

Često puta ste čuli izjave 'Ono si što jedeš' ili 'Zdravlje dolazi iznutra', no jeste li ikada promislili što to zapravo znači? Kako hrana koju jedemo utječe na naše zdravlje i zašto svi stručnjaci uvijek iznova napominju uravnoteženu prehranu kao ključan preduvjet za zdravlje cjelokupnog organizma i reduciranje tjelesne težine? Odgovor na ta pitanja mogli bismo pojednostaviti kraćom verzijom pojašnjenja, a to je da uravnoteženom prehranom tijelu osiguravamo sve potrebne nutrijente koji su mu potrebni da bi normalno funkcioniralo.

Ograničimo li pritom dnevni kalorijski unos, vrlo brzo ćemo primijetiti da se osim naše krvne slike, tena, kvalitete kose i noktiju, mijenja i brojka na vagi. Također, važno je ne pretjerivati sa smanjivanjem broja kalorija koje unosimo tijekom dana. Kako biste kilograme gubili zdravo (1 kilogram tjedno) i kako se oni ne bi vratili, dovoljno je umanjiti preporučeni dnevni broj kalorija za 200-500 kalorija te se više kretati. 

 | Author: Wasa Foto: Wasa

Rigorozne i nagle promjene u prehrani nikad nisu dobre, kao ni potpuno izbacivanje određenih skupina hranjivih tvari iz prehrane. Često se kao primjer dijete koja 'provjereno pali' izdvaja keto dijeta koja se bazira na mastima te u potpunosti eliminira ugljikohidrate, no stručnjaci upozoravaju kako tu vrstu prehrane ne bi trebalo prakticirati duže od tri do četiri tjedna, jer organizmu oduzimamo prijeko potrebne makronutrijente. 

Jednostavne ugljikohidrate zamijenite složenima

Potpuno je pogrešno vjerovanje da ugljikohidrati debljaju i da ih je potrebno izbjegavati. Umjesto toga, ono što bi ljudi trebali naučiti je razlikovati zdrave od nezdravih ugljikohidrata, odnosno složene i jednostavne ugljikohidrate te ih uklopiti u prehranu pazeći pritom na kalorijsku vrijednost. Upravo tome nas uči uravnotežena prehrana - da pronađemo balans.  

Uravnoteženom prehranom smatra se prehrana koja se temelji na omjeru od 20/50/30, odnosno 20 posto bjelančevina, 50 posto ugljikohidrata i 30 posto masnoća.

Jednostavni ugljikohidrati su brzi izvori energije. Sastoje se od kraćih molekulskih lanaca i lakše se probavljaju u usporedbi sa složenim ugljikohidratima. Njihovo jedenje rezultira naglim skokovima razine šećera u krvi što je korisno kada nam hitno treba energija.

 | Author: Wasa Foto: Wasa

Jednostavne ugljikohidrate često srećemo u prerađenoj hrani i dodanom šećeru. S obzirom da se ove tvari brzo apsorbiraju, svaki višak šećera se pretvara u masti i skladišti za kasniju upotrebu. Ako se ove skladištene masti ne koriste, one se nakupljaju i doprinose povećanju tjelesne težine. 

Upravo zato bi jednostavne ugljikohidrate poput bijelog kruha, slatkiša, tjestenine i pizze trebalo zamijeniti složenim ugljikohidratima koji obiluju vlaknima - voćem, povrćem, žitaricama i proizvodima dobivenim od cjelovitih žitarica kao što su Wasa hrskavi kruščići napravljeni od raženog brašna od cjelovitog zrna. Vlakna su iznimno važna za zdravlje probavnog sustava te osiguravaju stabilnu razinu šećera u krvi, zbog čega omogućavaju duži osjećaj sitosti i smanjuju osjećaj umora pa možemo očekivati da ćemo svakodnevnim unosom vlakana imati više energije za sport i rekreaciju, ali i svakodnevne obaveze.

 | Author: Wasa Foto: Wasa

Zašto su Wasa hrskavi kruščići odlična zamjena za kruh?

Prilikom pripravljanja Wasa hrskavih kruščića vanjski dijelovi ovojnice žitarice se ne uklanjaju pa kruščići zadržavaju u sebi vrijedne hranjive tvari, poput minerala, vitamina i prethodno spomenutih biljnih vlakana. 

Hrskavi kruščići Wasa proizvedeni su od nekoliko jednostavnih sastojaka. Sol, voda, kvasac i raženo brašno – i to je sve. U ponudi se mogu pronaći u 5 varijanti - s dodatkom različitih začina i sjemenki poput sezama, pšeničnih mekinja i zobi.  

Odlična su zamjena za kruh, jer osim bogatog nutritivnog sastava imaju i manju kalorijsku vrijednost. Jedan Wasa kruščić sadrži oko 30 do 40 kalorija, dok jedna šnita kruha sadrži četiri puta više više kalorija. Mogu poslužiti kao podloga za neki ukusni slani ili slatki namaz, a dodate li k tome voće ili povrće i proteine poput kuhanih jaja, dimljenog lososa ili fileta skuše - dobit ćete savršeno izbalansiran obrok u kojem možete uživati za ručak ili večeru. Hrskave kruščiće možete poslužiti uz krem juhu od povrća ili kao prilog varivima i slasnim dip umacima.

 | Author: Wasa hrskavi kruščići napravljeni su od brašna od cjelovitog zrna, a u ponudi ih možete pronaći u 5 verzija: Original, Delikatess, Vollkorn, Sesam i Fibre

Wasa hrskavi kruščići proizvode se u Švedskoj od 1919. godine, a sve do danas zadržane su temeljne vrijednosti i filozofija brenda - što manje sastojaka, to bolje. Iz Wase vjeruju da prirodni sastojci imaju najbogatiji okus i zato se drže samo onog što je bitno. Već danas isprobajte ukusne hrskave Wasa kruščiće koji su odlična zamjena za kruh! Na stranici wasa.com/hr istražite ponudu i inspirirajte se ukusnim receptima za doručak, ručak i večeru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.